©GettyImages

Tips voor alleenstaande mama’s

Als mama is het altijd even zoeken naar dat juiste evenwicht tussen je gezin, je carrière, je vriendinnen én het huishouden. Als alleenstaande mama sta je voor een nog grotere uitdaging op dat vlak. Deze tips kunnen eenoudergezinnen alvast een beetje stress besparen!

Vraag hulp aan familie en vrienden

Als alleenstaande mama heb je waarschijnlijk iets vaker de hulp van familie of vrienden nodig. Heb je even nood aan een babysit? Of eerder aan een luisterend oor? Aarzel niet om hun hulp in te roepen. Niemand zal je dit kwalijk nemen, want er is niemand die alles alleen aankan.

Verwacht niet teveel van je kinderen

Natuurlijk mis je wel eens een partner om je hart tegen te luchten of om (financiële) problemen te bespreken. Probeer dit soort gesprekken niet met je kinderen te voeren. Ze zijn echt nog niet volwassen genoeg om je hierin te ondersteunen. Bovendien zorg je er op die manier voor dat ook zij zich extra zorgen zullen maken.

Lees ook: Co-ouderschap: hoe overleef je de kinderloze week?

Routine!

Routine inplannen is belangrijk voor alle kinderen. Ze houden er een gevoel van veiligheid aan over en het schept duidelijkheid. Logisch dus dat je deze routine zéker moet inbouwen als alleenstaande mama. Zo weet je kroost precies wat ze kunnen verwachten. Bovendien bespaart het jou als mama ook heel wat tijd.

Budget op orde houden

Als alleenstaande mama is het vaak wikken en wegen waar je centjes aan uitgeeft. Hou je budget op orde en bekijk regelmatig welke inkomsten en uitgaven je maandelijks hebt. Op die manier kun je beter inschatten wanneer een extraatje mogelijk is of wanneer je het even met wat minder moet stellen.

Lees ook: 8 gemakkelijke tips om te besparen op de boodschappen

Wees eerlijk

Kinderen zijn helemaal niet dom en stellen zich een hele hoop vragen wanneer de gezinssituatie verandert. Wees eerlijk met hen en probeer zo goed mogelijk uit te leggen wat de gevolgen zijn van de scheiding. Benadruk ook de zaken die níét zullen veranderen; zo behouden je kinderen toch een beetje houvast tijdens die moeilijke periode.

Lees ook: Co-ouderschap: getuigenissen van gescheiden mama’s, papa’s én plusouders

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content