©iStock

Trouwen als je kids hebt

Steeds meer koppels trouwen wanneer ze al kinderen hebben of (her)trouwen met een partner die al  kinderen heeft.  Dit vraagt een iets andere aanpak dan een traditioneel feest waarbij de aandacht enkel naar het koppel gaat. Door je kinderen bij het hele gebeuren te betrekken , zorg je ervoor dat ze ‘ook een beetje trouwen’.

Samenlevingsvormen zijn minder stereotiep dan een aantal decennia geleden. Ieder koppelt vult een relatie op zijn heel persoonlijke manier in. De meesten gaan eerst samenwonen voor ze trouwen en beginnen pas later aan kinderen, anderen trouwen nadat er kinderen zijn gekomen.

In het geval van een tweede huwelijk zijn er vaak al kinderen uit de vorige relatie. Zij trouwen ook mee en kijken even reikhalzend uit naar de Grote Dag als hun ouders zelf.

Je eigen kids als bruidskindjes


In het geval van een eerste huwelijk is het fantastisch dat je kinderen je huwelijk kunnen bijwonen. De meeste van hun vriendjes kunnen alleen maar kijken naar het trouwalbum van papa en mama en zich afvragen waarom zij toen niet uitgenodigd waren, een vraag die nogal vaak gesteld wordt door jonge kinderen.

Koppels die zich weinig aantrekken van de conventionele chronologie ‘verloofd-getrouwd-kinderen’, en dus trouwen met de kids erbij, kunnen er een fantastische ‘gezinstrouw’ van maken.  Afhankelijk van hun leeftijd kunnen de kinderen meedenken en meewerken aan de voorbereidingen.

Kids helpen mee van de uitnodiging tot na het feest

Je kan origineel uit de hoek komen en je kinderen je huwelijk laten aankondigen op de uitnodiging, net zoals in klassieke families de ouders het huwelijk van hun kinderen aankondigen. Laat ze gerust een versje schrijven.

Betrek hen ook zo veel mogelijk bij de huwelijksplechtigheid . Laat hen de ringen dragen, een tekstje voorlezen of zelf een boeketje maken dat ze als bruidskindje meenemen naar de kerk of het stadshuis.  Of laat ze een liedje zingen of een instrument bespelen als ze dat willen.

Gaat het om een tweede huwelijk met kinderen aan beide zijden, zorg er dan voor dat de kinderen van beide partners evenveel aandacht krijgen. Reageren ze lauwtjes op het tweede huwelijk, forceer dan niets, maar maak duidelijk dat de kinderen uit een vorig huwelijk ook thuishoren in het tweede huwelijk.

Kinderanimatie gevraagd

De allerkleinsten vinden het tof om erbij te horen, maar hun geduld is niet van die aard dat ze tijdens de mis of de burgerlijke plechtigheid stil kunnen blijven zitten.

Om te vermijden dat de meest serene momenten verstoord worden door huilebalken, neem je liefst je vertrouwde babysit in de arm die zich om je kinderen kan bekommeren en die hen ook naar huis brengt voor hun middagdutje. Vergeet de favoriete knuffel van de kleinsten niet. Misschien kan je die knuffel pimpen met een feestelijke strik.

Sommige feestzalen hebben ook een aparte ruimte waar de kinderen kunnen spelen of slapen . Bespreek dit liefst op voorhand. Als kinderen de hele tijd aan je trouwrokken hangen, kan je immers niet genieten van je feest en heb je te weinig tijd en aandacht voor je gasten.

Chique outfit of vlotjes?


Zolang ze klein zijn, houden kinderen van feestelijke kleren. Ze imiteren daarbij graag hun mama en papa. Je kan dus gerust op zoek gaan naar een gelijkaardige outfit.

Sommige mama’s willen zelfs dat hun dochter een miniversie van hun bruidsjurk draagt. Bij bepaalde ontwerpers kan je trouwens terecht voor een ‘moeder-dochtercreatie’.  

Kindercollecties voor jongens brengen weer pakken uit, in die zin is het vrij makkelijk om een leuk en cool pak te vinden voor zoonlief.

Eretafel of kinderhoekje?

Afhankelijk van hun leeftijd kunnen de kinderen plaatsnemen aan de eretafel, ofwel aan een ‘waterproof’ kindertafel waar ze kunnen smullen van gerechtjes op kindermaat. Zo vermijd je dat je kleine dreumes een glas rode wijn over je witte jurk giet.

Zijn er veel kinderen van dezelfde leeftijd, dan zullen ze wellicht interessantere gespreksonderwerpen hebben onder elkaar dan met de volwassenen.  Zorg hier ook voor een kinderoppas die een oogje in het zeil houdt en eventueel de kleintjes helpt met hun eten.

De kinderen kunnen ook hun stempel drukken op de feesttafel. Zij kunnen de naamkaartjes schrijven of versieren of zelf windlichtjes decoreren. Het zorgt allemaal voor een persoonlijke toets.

Partner Content