© Getty Images

Twee onder de twee: valt dat mee?

Twee kindjes onder de twee jaar opvoeden, dat is een hele uitdaging. Je vliegt van luier naar groentepapje en van gebroken nachten naar chaotische ochtenden. Maar… gelukkig is het ook heel leuk, blijkt uit jullie reacties op Facebook!

Twee onder de twee: een baby buncher

In Amerika noemen ze het een ‘baby buncher’: een mama met twee (of meer) kinderen onder de twee jaar. Daar komt het opvallend meer voor dan bij ons. Er bestaan zelfs hele forums waarop baby bunchers tips en advies uitwisselen. Wij waren vooral benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe vielen die eerste jaren met twee kleintjes mee? Zagen jullie door de bomen het bos niet meer, of was het net volop genieten?

Het gezamenlijke middagdutje

“Twee kindjes onder de twee zorgen letterlijk en figuurlijk voor meer leven in huis,” vindt Lynn Mangelinckx (mama van een dochtertje van 2 maanden en een zoontje van 15 maanden). “Maar het heeft zeker ook voordelen. Zo doen onze kindjes samen een middagdut, en daar doen wij soms aan mee.”

Ook Kim Rotthier (mama van een tweeling van 19 maanden) geniet volop: “’s Middags doen ze allebei een lange dut en ook ’s nachts slapen ze het klokje rond.”

Zit er een groter leeftijdsverschil tussen je kindjes, dan heeft je oudste waarschijnlijk al geen middagdutje meer nodig.

Moeilijke fases

Helaas is niet iedereen met goede slapers gezegend. Sommigen van jullie vragen zich weleens af hoe ze de boel in hemelsnaam draaiende moeten houden.

Joyce de Koning (mama van een dochtertje van 22 maanden en eentje van 15 weken) vond vooral de eerste maanden moeilijk: “De oudste is een heerlijk pittig kindje dat de nodige aandacht vraagt. Wanneer ik de jongste borstvoeding gaf, zag de oudste haar kans schoon om alles te doen wat niet mag: op de bank springen, de baby (proberen te) slaan, hard gillen… Daarnaast waren ze ook nog eens tijdens en na mijn kraamperiode aan het verbouwen bij de buren. Dat maakte het ook niet gezelliger…”

De moeilijke fases die kleine kinderen in de eerste twee jaar doormaken – denk aan doorkomende tandjes, sprongetjes, verlatingsangst en driftbuien – liggen nu inderdaad heel dicht bij elkaar. Maar… je bent er daarna ook écht vanaf.

Aandacht verdelen

Als er een extra kindje bij komt, moet je jouw aandacht als mama opeens verdelen, en dat blijkt niet altijd even makkelijk.

“In het begin kon ik daar moeilijk mee om”, vertelt Hannelore Depestel (mama van twee zoontjes met 11 maanden leeftijdsverschil). “Het was een bewuste keuze om zo snel voor een tweede kindje te gaan, maar opeens begon ik te twijfelen. Was dit niet allemaal veel te snel gegaan? De tijd en aandacht die we aan ons jongste mannetje gaven, konden we niet meer spenderen aan ons oudste zoontje, terwijl hij ook nog zoveel moest leren!”

Shauni Pasteleurs (mama van twee kindjes met 22 maanden tussen) herkent dit: “Het moeilijkste vond ik dat ik minder tijd aan mijn oudste kon spenderen, nu dat kleintje zoveel aandacht nodig had.”

TIPS:

  • Probeer zulke schuldgevoelens steeds te relativeren. Ja, je oudste kindje heeft nog veel aandacht nodig, maar daar kunnen ook anderen bij helpen.
  • Roep tijdig hulp in
  • en geniet extra van de momentjes die jullie samen hebben, al zijn ze misschien iets minder talrijk.

Een hecht team

Wanneer die eerste pittige maanden erop zitten, blijkt wel vaak dat het kleine leeftijdsverschil voor een bijzondere band zorgt.

Hannelore Depestel (mama van twee zoontjes met 11 maanden leeftijdsverschil): “Onze zoontjes zijn nu 5 en 6, ze spelen samen, ze ravotten samen, ze voetballen samen, ze maken ruzie samen, maar ze zijn vooral een hecht team.”

De voordelen van twee onder de twee:

  • Je twee kindjes onder de twee zullen voor een deel dezelfde interesses hebben.
  • Het speelgoed voor je oudste wordt meteen opnieuw gebruikt door de jongste.
  • En hadden we al gezegd dat ze enorm veel leren van elkaar?

De conclusie: pittig, maar leuk

De reactie die we het meest zagen terugkomen, was ‘pittig maar leuk’. Want ja, het is racen tegen de klok en jullie weten soms zelf niet hoe jullie het allemaal gedaan krijgen, maar het lukt. En in het beste geval heb je tijdens dat middagdutje heel, heel even tijd voor jezelf. 😉

Meer over twee kindjes onder de twee jaar:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content