© Getty Images

Tweedehands babyspullen kopen: enkele tips!

Baby- en kinderspullen: er bestaat zoveel en je hebt er héél wat van nodig. Maar niet alles hoeft nieuw te zijn: tweedehands artikelen kopen is vaak een goed idee. Maar let wel op: sommige spullen koop je toch beter nieuw. En bij andere artikelen doe je er goed aan om op enkele dingen te letten. We geven je enkele tips.

12x tweedehands babyspullen

Het park en babybed

Een babybed en park worden veelvuldig gebruikt, maar zijn toch vaak onbeschadigd. Die items kun je dus perfect tweedehands kopen. Let er wel op dat het bed voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dat zie je aan de vermelding EN716. Als de vermelding ontbreekt, kun je de veiligheid van het product nagaan via deze checklist bij Kind en Gezin.

Koop liever geen tweedehands matras. Een gebruikte matras is vaak vervormd en ook niet meer zo hygiënisch.

Een luierkussen

Een luierkussen kun je perfect schoonmaken met een antibacterieel middel. Doe er achteraf een propere hoes over en je hebt een prima, schoon product. Probeer er wel op te letten dat het kussen zelf geen scheurtjes vertoont.

Een badje of Tummy Tub

Niet elke baby houdt van de Tummy Tub (een soort emmer om je baby in te baden) en je kunt hem maar een paar maanden gebruiken. Ook een babybadje is vaak nog in perfecte staat na een eerste gebruik en je kunt het heel gemakkelijk schoonmaken. Lenen of hergebruiken is dus de boodschap. Blijven er toch wat vuile restjes achter van badolie of zeep? Die krijg je normaal gezien makkelijk weg met wat schoonmaakalcohol op een watje.

Wipstoel of relax

Het lijkt onmisbaar, maar niet alle baby’s zijn er dol op. Afwachten met een aankoop kan hier zeker geen kwaad. En ook een tweedehands item is een prima idee: voor de meeste wipstoeltjes kun je namelijk ook extra (wasbare) hoezen kopen.

Kleren

Van babykleertjes heb je er zó snel te veel. Je kleintje groeit er razendsnel weer uit en sommige kleren worden zelfs amper of helemaal niet gedragen. Alles nieuw kopen is daarom echt niet nodig, hoewel je natuurlijk ook graag zelf iets voor de baby koopt. Een idee: wissel tweedehandse en nieuwe spullen af.

Tip: koop niet te veel ‘op de groei’: niet elke baby groeit even snel; het is dus moeilijk te voorspellen in welk seizoen hij welk maatje zal dragen.

Buggy en babydragers

Ook kinderwagens en babydragers gaan vaak langer mee dan dat je ze voor één kind gebruikt. Deze items kun je ook perfect tweedehands kopen. Controleer wel altijd of alle onderdelen er nog zijn en of de vering het nog goed doet.

Reiswieg en reisbed

Een reiswieg of reisbed kun je ook tweedehands kopen. Kijk alleen wel altijd goed na of ze nog aan de huidige veiligheidsnormen voldoen. Ook hier geldt dat je het matrasje best vervangt.

Baby- of meegroeistoel

Aan de meegroeistoel hangt een behoorlijk prijskaartje, maar je kunt hem dan ook lang gebruiken. En ook hiervoor kun je zeker eens kijken of er geen leuke tweedehands exemplaren te vinden zijn.

Babyfoon

Zeker handig om te hebben en op een paar jaar gaat zoiets echt niet stuk. Heeft iemand nog eentje die prima werkt? Dan kun je ‘m gerust overnemen.

Autostoel en Maxi-Cosi

Autostoelen moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorwaarden en mogen niet al eens in een ongeval zijn betrokken (dan kan de stoel intern beschadigd zijn). Bekijk zeker of de isomo onbeschadigd is en of de stoel voldoet aan de Europese normen. Voor een baby-autostoel, een Maxi-Cosi, is dat een iSizenorm. Die is te herkennen aan een oranje etiket. Deze norm is geldig vanaf 2013. Autostoelen die ouder zijn, voldoen dus niet aan de veiligheidsnormen.

Koop ook altijd een stoel die aangepast is aan de leeftijd, grootte en het gewicht van je kind. ‘Meegroei-autostoelen’ worden afgeraden.

Fopspeen en flessen

Ook al kun je ze steriliseren, eens ze gebruikt zijn, laat je ze beter links liggen. Een item om nieuw te kopen (of op je geboortelijst te zetten, natuurlijk)!

Borstkolven

Stel deze aankoop uit tot je merkt dat de borstvoeding goed loopt. Omwille van hygiënische redenen (restjes moedermelk enzovoort) is het niet aangeraden om borstkolven tweedehands aan te kopen. Maar als je daar toch voor kiest, dan is een kolf met gesloten motor de beste optie. Sowieso moeten alle onderdelen die met moedermelk in aanraking zijn geweest grondig gesteriliseerd worden.

Bron: Gezinsbond

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content