© Getty images

Vanaf welke leeftijd kan je kind gaan drammen?

Rond de 15 maanden kan en moet je je kind regels leren. Dat klinkt heel sneu, maar je kind heeft die regels nodig om een fijn leven te hebben. Dat neemt niet weg dat hij er soms met veel drama tegenin zal gaan. Of er alles aan zal doen om tóch z’n zin te krijgen. Heb jij zo’n kleine drammer in huis, dan lees je hier hoe je daar het best mee omgaat.

Niet alle kinderen aanvaarden zomaar alle regels. Er zijn echte drammertjes: ze blijven doorgaan met zeuren en stout zijn tot ze hun zin krijgen. Dat kan al vanaf de leeftijd van 15 à 17 maanden. Op die leeftijd beseft je kind dat hij een persoontje is met een eigen mening en eigen rechten. Alleen… kan hij weleens flink wat drammen om die ‘mening’ tot uiting te brengen. Op zo’n moment kan je als mama in de verleiding komen om toe te geven. Vooral als je merkt dat anderen zich aan het gedrag van je kind storen, zoals – help! – in een supermarkt of op het vliegtuig. Maar is af en toe toegeven wel zo’n goed idee?

Consequent zijn

Is jouw kleintje een echte drammer, dan is er maar één manier om hem van dat gedrag af te helpen: consequent zijn. Als je niet consequent bent, maakt je dreumes daar gebruik van. Het betekent dat iets ‘fouts’ soms wel mag en soms niet. Je zou er versteld van staan hoe snel hij doorheeft dat hij met een potje drammen dus wel iets kan bereiken.

Ieder kind dramt…

… maar dat wil niet zeggen dat je je bij dit gedrag moet neerleggen. Het is goed om te beseffen dat het drammen bij de ontwikkeling van je kind hoort en dat er dus niets mis is met hem. Probeer steeds in gedachten te houden dat consequent dezelfde regels toepassen hem echt verder helpt. Doe je dit niet, dan wordt het drammen alleen maar erger en zal hij het als kleuter nog moeilijk krijgen. Kinderen die agressief zijn, schreeuwen, dingen stukgooien of anderen met opzet pijn doen, hebben vaak te weinig regels geleerd.

Op één lijn

Een kind van 15 maanden snapt nog niet dat iets van papa wel mag en van mama niet. Daarmee zeggen jullie eigenlijk dat jullie geen regel kunnen maken, en dat hij het zelf mag proberen. Dat is te moeilijk voor je kind. Zorg dus dat je samen met je partner, maar ook met de oppas of grootouders afspreekt welke regels er gelden en probeer die altijd en overal toe te passen. Pas als peuter kun je af en toe een uitzondering maken. Dan mag hij bijvoorbeeld een keertje langer opblijven omdat het weekend is. Vertel hem dan wel altijd dat het om een uitzondering gaat en waarom het voor deze ene keer wel mag. Kan hij niet goed met die uitzondering om en gaat hij aandringen om steeds meer uitzonderingen? Dan is het misschien nog iets te vroeg.

Bron: Oei, ik groei! Weetjes & mijlpalen

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content