©GettyImages

Nog te veel helmen onveilig: zo kies je een veilige fietshelm

Nog te vaak blijken fietshelmen voor kinderen niet altijd even veilig te zijn. Wij vertellen je waar je net op moet letten en hoe je een veilige fietshelm kiest.

Te vaak te weinig bescherming

Uit onderzoek van Test Aankoop en de Universiteit van Straatsburg blijkt dat fietshelmen voor kinderen nog te vaak te onveilig zijn. Zo bieden ze maar weinig bescherming tegen hoofdletsels bij een val of een aanrijding met een andere weggebruiker. Alarmerend, als je weet dat een zijdelingse val bij kinderen de meest voorkomende manier van vallen is.

Regels moeten strenger

Tijdens het onderzoek werden zo’n 20 verschillende fietshelmen getest op een ruim scala aan mogelijke ongevallen. Hoewel de helmen soms erg slecht scoren, voldoen ze toch aan de Europese normen. Ze krijgen de stempel ‘EN1080’ en zijn dus goedgekeurd. Tijd voor verandering vindt Test Aankoop, de testresultaten bewijzen dat het anders moet. Bedrijven moeten hun producten grondiger testen én de Europese norm moet uitbreiden. Alleen zo kunnen consumenten een veilig product aankopen.

Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Die kun je, na registratie, hier bekijken.

Zo kies je voor een veilige fietshelm

Wil je zelf nakijken of je een veilige fietshelm gekocht hebt of ben je van plan een nieuwe helm aan te kopen? Dan kun je aan de slag met deze tips.

  • Een goede fietshelm moet altijd stevig aansluiten. Controleer goed in de winkel of de helm niet naar voor, achter of opzij schuift.
  • Controleer de riemen: trek er eens stevig aan, zodat je kunt voelen hoe de weerstand van de sluitingen is.
  • Let op de pasvorm. De fietshelm moet mooi aansluiten, maar moet ook comfortabel zitten voor je kind.
  • Koelgaten bovenaan de helm: hoe minder je transpireert onder een helm, hoe aangenamer het is om er eentje te dragen. Let er dus op dat je er voldoende gaten aanwezig zijn.
  • De duurste helm is niet de beste helm. Laat je goed informeren in een gespecialiseerde winkel voor je een fietshelm aankoopt.

Bron: VRT NWS

Lees ook zeker even deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content