©iStock

Zo overleef je een verhuis met je baby

Leuk! Jullie gaan verhuizen! Sowieso al een hele uitdaging, maar nu je mama bent, zijn er nog heel wat extra dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn onze tips!

Verhuizen met een baby: tips

Start met een goede opruimbeurt

Een verhuis is het perfecte moment om alle rommel weg te gooien. Ruim je kledingkast op, je keukenkastjes, de koelkast, de garage en de zolder. Verdeel de spullen die je niet meer nodig hebt in 3 categorieën: wat je nog kunt verkopen, wat je kunt weggeven en wat je kunt weggooien. Zo hoef je alvast veel minder te verhuizen.

Regel een babysit

En niet alleen op de dag van de verhuis zelf. Op voorhand moet je opruimen, inpakken en poetsen. Uitgerekend op het moment dat je je handen vol hebt, wil je baby alleen jouw aandacht. Om efficiënt te kunnen werken, moet je je handen vrij hebben. (letterlijk en figuurlijk) Bel daarom je moeder, zus of vriendin op en vraag ze of ze even willen babysitten.

Sla een voorraad potjes in

Sta je op versbereide maaltijden? Tijdens de verhuis is potjesvoeding echt wel handiger. Hoogstwaarschijnlijk zul je lange dagen maken. Als je dan ook nog eens moet koken, alles mixen – in welke doos had je de keukenmachine weer gestopt? – en afwassen. Nee, geen aanrader.

Verdeel de taken

Spreek vooraf af met je partner wat ieder van jullie gaat doen. Pak alles per kamer in en plaats de dozen meteen op de goede kamer. Wat ook helpt en ontzettend veel rust brengt, is (als je er ruimte voor hebt) om een ‘dumpkamer’ te maken waar je de spullen zet die je even nergens anders kwijt kan. Op die manier ziet je huis er netter uit en alles wat op die kamer staat, kun je later op je gemak opruimen.

Bereid je mentaal voor

Verhuizen is zwaar. Je moet afscheid nemen van je oude huis, waar je zoveel mooie momenten hebt beleefd. Je slaat een pagina om en begint een ‘nieuw’ leven. Je kunt er best emotioneel van worden. Voor een kind is het nog 10x zo erg. Kinderen raken heel erg gewend aan hun ritme, spulletjes en structuur. Het is dus normaal dat je baby wat slechter in zijn vel zit en minder goed slaapt. Bereid je daarom mentaal goed voor dat het voor jullie gezin best een zware periode gaat worden.

Bereid je kindje voor

Een peuter kun je voorbereiden op een verhuis door samen een boekje te lezen waarin uitgelegd wordt wat ‘verhuizen’ precies is. Natuurlijk mag je niet vergeten om je kleintje af en toe eens mee te nemen naar de nieuwe woning en het al eens kennis te laten maken met het nieuwe slaapkamertje. De kamer richt je best zoveel mogelijk hetzelfde in als het oude kamertje, want ook peuters zijn erg gehecht aan hun eigen spullen.

Verander niet te veel in de kinderkamer

Baby’s zijn heel gevoelig voor veranderingen in licht, geluid en geuren. Het is dus niet verwonderlijk dat ook zij zich bewust zijn van een verhuis naar een nieuw huis en een nieuwe slaapkamer. Heel wat ouders zullen een verhuis het ideale moment vinden om te gaan shoppen voor nieuwe spulletjes in de babykamer. Probeer dit te vermijden en richt de nieuwe kamer zoveel mogelijk hetzelfde in als het oude, vertrouwde kamertje. Het kan zelfs helpen om het beddengoed ongewassen mee te nemen, zodat het bedje nog hetzelfde ruikt.

Enkele weken voor de verhuis kun je je baby ook laten wennen aan bijvoorbeeld een knuffeldiertje dat muziek maakt of een muziekdoos wanneer je je kleintje in bed stopt. Het muziekje zal na de verhuis helpen om je baby sneller op zijn gemak te laten voelen in zijn nieuwe kamertje.

Nog meer leuke en interessante artikels kun je hier lezen:

Partner Content