Vilten babyslofjes uit Nepal

Return to Sender heet een bijzondere collectie bij Hema. De winst vloeit terug naar speciale projecten in de regio’s waar de spullen gemaakt zijn.

Lokale cultuur, kleuren, materialen en technieken maken de nieuwe producten specifiek en opvallend. Ze zijn gefabriceerd door vrouwengroepen, tieners en familiebedrijfjes uit alle windstreken en werelddelen. Naast oa. Indië, Brazilië en Viëtnam leveren nu ook Nepal, Peru en Kenia mooie ambachtelijke producten voor de collecties.

In Nepal vervaardigt een familiewerkplaats deze vilten babyslofjes. Ze zijn aangesloten bij een overkoepelende organisatie die de producten vermarkt. Zij zorgen ervoor dat de aangelosten ambachtslui op tijd hun geld zien en in goede omstandigheden kunnen werken.

Leuk zijn de handbeschilderde jojo en de houten kralenset uit Sri-Lanka. Op het eiland werken 25 medewerkers hout tot kinderspeelgoed. Groepen vrouwen beschilderen de spullen met de hand. Deze mama's doen dat voornamelijk thuis zodat ze tegelijkertijd voor hun kinderen kunnen zorgen!

Een handgemaakte houten kralenketting en armband komen uit Kenia. In de sloppenwijken van Kibera proberen alleenstaande moeders, die veelal besmet zijn met HIV, te overleven. Ze maken sierraden en zo verdienen ze een inkomen. Daar kunnen ze zichzelf en hun kinderen mee onderhouden. De ateliers vervullen ook een sociale functie. De vrouwen zijn elkaars klankbord en passen gezamenlijk op de kleinste kinderen.

Partner Content