©GettyImages

Voetreflexologie: een hulpmiddel tegen krampjes en constipatie bij je baby

Door Celine Werner

Heeft je baby last van krampjes, constipatie of andere kwaaltjes? Misschien kan voetreflexologie dan soelaas bieden. Reflexoloog Lentel De Hertog geeft meer tekst en uitleg.

Lentel in het kort

Lentel (35) is moeder van Jul, Lily en Moser, en plusmama van Nim. Bij Ohmama — de naam van haar zaak — kunnen de allerkleinsten tot zwangere dames en zestigplussers terecht voor: een deugddoende yogasessie, een massage om even op adem te komen, en ook voetreflexologie behoort tot het aanbod. Wat dat laatste precies inhoudt, kom je hier te weten!

Voetreflexologie, wat is dat precies?

“Dat is meestal het eerste wat mensen me vragen. De voetjes van de baby weerspiegelen eigenlijk z’n hele lijfje. Het is een complementaire, natuurlijke therapie die steunt op het principe dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met zones op de voeten. Als die zones gemasseerd worden, krijgen de lichaamsdelen die ermee verbonden zijn meer energie en dat zorgt ervoor dat ze beter in staat zijn zichzelf te genezen.

Je hoeft trouwens niet altijd te wachten tot er een lichamelijk ongemak komt opdraven. Je mag het ook zien als een voorzorgsmaatregel. In het Oosten bijvoorbeeld laten mensen zich preventief behandelen. Op een uurtje tijd kun je in principe een volledige ronde van het lichaam doen.”

Kan het al op een pasgeboren baby worden toegepast?

“Op een kersverse baby zou ik het niet doen, want een pasgeborene heeft de eerste uren en dagen vooral nood aan rust en liefde. Maar eens je kind een paar dagen of weken ouder is, kan het zeker, omdat het om een lichte behandeling gaat. Kinderen reageren er trouwens vaak goed op omdat ze, in tegenstelling tot volwassenen, nog vrij zijn van blokkades en geen vooroordelen hebben.”

Hoe bepaal je de juiste drukkracht?

“De voeten van een baby zijn gevoeliger dan die van volwassenen en bovendien zijn ze ook veel ontvankelijker. Het is dus zoeken naar een goed evenwicht, want enerzijds mag je niet té hard drukken, maar anderzijds is het zeker ook niet de bedoeling om de voeten gewoon te aaien. Letten op de reacties van je baby en zelf aanvoelen is cruciaal om de correcte drukkracht te bepalen.”

Welke kwaaltjes kun je ermee bestrijden?

  • Constipatie
  • Krampjes
  • Slecht slapen
  • Veel huilen
  • Migraine

Moeten de sokjes uit en moet je telkens beide voetjes behandelen?

“Balans is belangrijk bij voetreflexologie, dus ik masseer sowieso altijd beide voeten, waarbij ik van links naar rechts te werk ga. De sokjes uittrekken is geen must, al raad ik aan om het wél te doen voor extra lichaamscontact.”

Is het gebruik van olie een must?

“Bij de klassieke voetreflexologie wordt er altijd olie gebruikt, maar bij de causale — waarbij we preciezer te werk gaan — wordt het afgeraden omdat je dan makkelijker wegglijdt. Sommige zones zijn maar een speldenkop groot, dus olie kan de behandeling dan wat bemoeilijken. Zelf pas ik een combinatie van beide soorten toe, en maak ik wél gebruik van een voetenbalsem.”

voetreflexologie baby krampjes©GettyImages

Kunnen mama’s en papa’s het ook zelf toepassen?

“Sommige technieken wel, maar andere vragen toch wat meer ervaring. Voor bepaalde kwaaltjes is een dagelijkse voetmassage noodzakelijk, en dan is het een goed plan om die specifieke bewegingen aan te leren.

Let wel: heeft je kind koorts? Dan masseer je hem beter niet, het lichaam is dan al hard genoeg aan het werk, en dan vraagt deze therapie net iets té veel energie.”

Hoelang en hoe vaak moet je het doen?

“Dat hangt van kind tot kind af, maar ook van de klacht. In de klassieke geneeskunde kun je makkelijk het aantal beurten inschatten die nodig zijn om bijvoorbeeld een zere nek te genezen, maar hier valt dat moeilijker te bepalen. Op zich doe je er als mama niets mis mee door de voetjes van je spruit dagelijks te masseren. Hoe meer, hoe liever zelfs. Laat je kind zelf aangeven of hij er al dan niet nood aan heeft.”

Is er nog een goede reden om de voetjes te masseren?

“Elke massage is sowieso goed voor het hechtingsproces, zelfs bij grote kinderen. Daarnaast helpt het ook om te ontstressen: bij het masseren van hun voeten breng je ze van hun hoofd naar de grond, waardoor alle spanningen zakken.”

Welke beweging gebruik je het meest en hoe ga je dan te werk?

“De zonnevlecht werkt voor heel veel dingen en is zo’n beetje mijn EHBO-puntje waarmee ik iedere behandeling start. Het is bijvoorbeeld de eerste stap tegen obstipatie en krampjes, maar het helpt ook tegen spanningen en onrust.”

Zo ga je te werk:

  • Boven het harde gedeelte van de hiel en onder de kussentjes kun je je duim plaatsen. Het is eigenlijk de plek waar alle lijntjes samenkomen.
  • Afhankelijk van de gevoeligheid van het kind kun je de duim gewoon tegen de voet houden, een zachte druk geven, of heel zacht in wijzerzin draaien zonder je duim te heffen.

Merk je dat steeds meer mama’s interesse tonen voor voetreflexologie?

“Er is steeds meer belangstelling voor al de soorten alternatieve behandelingen in het algemeen omdat veel ouders zoekende zijn. Soms komen er zelfs artsen met hun kind bij me over de vloer die best tevreden zijn over de resultaten en bijgevolg hun patiënten naar me doorverwijzen. Zo zie je maar dat de klassieke geneeskunde en voetreflexologie perfect kunnen samengaan om iemand te helpen; het ene sluit het andere niet uit.”

Helpt voetreflexologie altijd?

“Sommige kinderen zijn geboren voor reflexologie, andere hebben dan weer nood aan iets anders. Je moet het bekijken als een van de mogelijkheden en het is altijd zoeken en voelen wat het met jou of je kind doet.”

Nóg meer interessante baby-artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content