Voor het eerst oma? 6 tips

Wanneer je die eerste keer oma wordt, ben je overgelukkig en wil je dat geluk met de hele wereld delen.  Maar let op! Want je enthousiasme kan makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden door je (schoon)dochter of (schoon)zoon. Deze 6 tips helpen je op weg om de perfecte oma te worden.

 • Sta klaar om te babysitten op je eerste kleinkind. Verlang echter niet dat de baby meteen een heel weekend komt logeren, maar biedt je (schoon)dochter de kans om zich bijvoorbeeld al eens in alle rust te kunnen douchen of een bad te nemen. Een half uurtje quality time voor iedereen dus.
   
 • Is jouw schoondochter net bevallen? Ga dan niet te pas en te onpas rondbazuinen dat de baby als twee druppels water op jouw zoon lijkt. Dat kan misschien wel het geval zijn, maar het is niet fijn voor je schoondochter – die net al het werk gedaan heeft – om dit te moeten horen. Het kleintje is nu eenmaal een mooie mix van papa én mama.
   
 • Steek een handje toe in het huishouden, maar vraag steeds of het ok is dat je langskomt. Kleine werkjes zoals de was opvouwen of de vaatwas legen, nemen niet zoveel tijd in beslag, maar helpen de kersverse ouders wel.
   
 • Ben je in de supermarkt? Bel dan even naar je (schoon)dochter om te horen of zij toevallig iets nodig heeft. Dat bespaart haar alvast een tripje naar de winkel en jij bent de redder in nood.
   
 • Hippe oma's hebben hun eigen Facebookpagina, maar post niet zomaar foto's van je kleinkind zonder het even te overleggen met je zoon of dochter. Vooral kiekjes waarop je kleinkind schittert in de armen van de kersverse mama kunnen wel eens voor wrevel zorgen. Want mamalief heeft liever niet dat haar dikke buik nog zichtbaar is. Hetzelfde geldt voor die wallen onder de ogen…
   
 • Geef je (schoon)dochter geregeld een complimentje zonder daarin te overdrijven. Af en toe te horen krijgen dat je het geweldig doet…welke mama wil dit nu niet?

Partner Content