© Getty Images

Waarom hebben muggen een favoriet gezinslid?

Waarom sta jij altijd vol muggenbeten terwijl je man er geen enkele heeft? En het lijkt wel of je ene kind veel aantrekkelijker is voor muggen dan zijn broer of zus. Hoe komt dat toch?

Daarom hebben muggen hun favorietjes

Niets zo irritant als een jeukende muggenbult op je been, of misschien is het juist je arme kind dat elke ochtend helemaal onder de muggenbeten zit. Waarom een mug de ene mens ‘lekkerder’ lijkt te vinden dan de andere is nog een mysterie, maar Britse onderzoekers hopen het te achterhalen door een groot onderzoek naar … sokken.

Vuile sokken

De London School of Hygiene and Tropical Medicine verzamelde honderden vuile sokken omdat ze vermoeden dat genetische factoren een rol spelen in de voorkeur van muggen voor bepaalde mensen. Onderzoeksleider James Logan: “We hopen dat deze studie ons meer inzicht zal geven in de lichamelijke mechanismen die ons al dan niet aantrekkelijk maken voor muggen.”

Identieke tweelingen

Eerder kwamen de wetenschappers er al achter dat identieke tweelingen ongeveer evenveel gebeten worden en twee-eiige tweelingen niet. Dat wijst erop dat lichaamsgeur een rol speelt.

Medicatie

Achterhalen waarom muggen de ene persoon eerder prikken dan de andere, kan helpen om een middel tegen de insectenbeten te vinden. “Als we de juiste genen kunnen identificeren, is het misschien zelfs mogelijk om een pil of medicijn te ontwikkelen waarmee het lichaam natuurlijke, insectenwerende middelen kan produceren. Op die manier zijn we voor eens en voor altijd van die vreselijke jeukbulten verlost”, aldus Logan.

Menstruatiecyclus

Een paar factoren die muggen aantrekken zijn al bekend. De menstruatiecyclus van de vrouw zou een rol spelen en als je meer alcohol in je bloed hebt, zouden muggen je ook lekkerder vinden. Dat verklaart alleen nog niet waarom ze juist je zoon of dochtertje bijten. Hopelijk halen de Engelse wetenschappers het antwoord uit die vieze sokken.

Bron: Ouders van nu.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content