Wat als je baby het flesje weigert?

Door -
Jij wil de borstvoedingsperiode stilaan afbouwen, maar je kleintje weigert melk uit een flesje te drinken. Hoe pak je dit aan? Hoe kan je jouw baby laten wennen? Onderstaande tips zorgen alvast voor minder stress bij baby én mama.

Wist je dat je beter niet al te lang wacht om je baby al even kennis te laten maken met het flesje? Wanneer je kleintje zo'n 5 weken oud is, zal het een flesje makkelijk aanvaarden en zal het automatisch gaan zuigen. Dit betekent natuurlijk niet dat je dan reeds moet stoppen met borstvoeding, maar je baby af en toe voeden met gekolfde melk in een flesje is zeker geen slecht idee.

Nog tips

 • Probeer zelf altijd heel rustig te blijven wanneer je jouw baby het flesje geeft. Geef de moed ook niet meteen op wanneer het niet lukt. Ook een baby heeft enkele dagen nodig om aan een nieuwe situatie te wennen.
   
 • Een baby zal sneller van het flesje drinken wanneer het niet door mama gegeven wordt. Laat je partner even proberen. Of oma…die staat ongetwijfeld te trappelen van ongeduld om dit taakje even van je over te nemen.
   
 • Geef in het begin steeds vers gekolfde melk (flesvoeding en gekolfde melk uit de diepvriezer smaken anders). Hou het speentje ook even onder de warme kraan, dat zorgt ervoor dat je baby niet schrikt wanneer het een koud speentje in de mond krijgt.
   
 • Wil het flesjes geven niet meteen vlotten? Stimuleer dan de zuigreflex van je baby door eerst je pink in z'n mondje te stoppen. Van zodra je kleintje begint te zuigen, haal je je pink weg.
   
 • Probeer verschillende houdingen uit wanneer je jouw baby het flesje geeft. Misschien lukt het wel wanneer jouw kleintje in het wipstoeltje zit bijvoorbeeld.
   
 • Zorg ook voor een rustige omgeving wanneer je wil overschakelen. Kijk tijdens het eten geven niet naar de televisie en probeer drukke broertjes of zusjes even uit de buurt te houden. Zo kan jouw kleine uk rustig wennen aan de nieuwe situatie.