Baby verkouden? Enkele tips

©Getty Images
Is je baby verkouden? Wij geven je enkele tips om je baby sneller te verlossen van zijn of haar verkoudheid.

De herfst in het land staat gelijk aan ‘welkom verkoudheid’. Niemand is graag verkouden, maar voor pasgeboren baby’s is zo’n fikse snotneus extra vervelend. Omdat ze nog niet goed door hun mond kunnen ademen, zijn ze verplicht door een verstopte neus te ademhalen. Bovendien zijn de neusgaten van een baby nog heel klein, waardoor ze sneller verstopt geraken. Gelukkig zijn er een paar tips:

1. Gebruik neusspray

Je kunt je baby wat meer lucht geven door een neusspray te gebruiken. Koop bij de apotheek of drogisterij speciale neusspray voor baby’s en spray voor het slapengaan één keer in elk neusgat. Liever geen neusspray? Dan zijn neusdruppels met een fysiologische zoutoplossing of een neuspompje ook een oplossing

2. Geef extra drinken

Geef je baby extra te drinken om het slijm los te maken en om zijn vochthuishouding op peil te houden. Door zijn loopneus en waterige ogen verliest hij meer vocht dan normaal.

3. Vochtige lucht

Zorg dat de lucht in huis niet te droog is. Hang bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming of hang je was in de kamer te drogen. Als je kind het erg benauwd heeft, kan het inademen van damp helpen. Dit zorgt ervoor dat het slijm oplost, waardoor hij het minder benauwd krijgt. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. De kans is groot dat hij zich hierna wat beter voelt.

4. Hoger slapen

Als een baby plat op zijn rug ligt, kan het snot zich ophopen en heeft hij vaak veel last van zijn verkoudheid. Leg een kussen onder het hoofdeinde van zijn matras, of leg iets onder de poten van het bed waardoor het hoofdeinde wat hoger is dan het voeteneinde. Als je baby niet meer helemaal horizontaal ligt, zakt het slijm wat naar beneden, in plaats van zich in de neus op te hopen.

5. Goede hygiëne en ventilatie

Was de handen en het gezicht van je baby regelmatig om herbesmetting te voorkomen. Ventileer ook alle kamers in huis goed, maar let erop dat je baby niet in de tocht ligt.

Verkoudheid bij je baby: doe dit vooral niet

  • Onnodig de kou in. Hoef je niet per se naar buiten met je baby? Blijf dan lekker warm binnen. Als je toch naar buiten gaat, is het belangrijk dat je hem extra warm aankleedt.
  • Roken. Vermijd extra irritatie van de slijmvliezen. Rook kan ervoor zorgen dat een verkoudheid veel langer duurt. Zorg er daarom voor dat je baby niet in ruimtes komt waar wordt gerookt.
  • De kamertemperatuur verhogen. De slaapkamer van je baby heeft de juiste temperatuur wanneer het er tussen de 16 en 18 graden is. Ook als hij ziek is.

Naar de huisarts?

Een verkoudheid gaat over het algemeen vanzelf over en medicijnen slikken heeft niet echt zin. Is je baby jonger dan drie maanden en krijgt hij koorts, dan kan je best naar de huisarts gaan. Bij baby’s ouder dan drie maanden kun je het best de huisarts inschakelen als de koorts langer dan een dag aanhoudt. Ook als je baby suf wordt, een piepende ademhaling heeft of heel slecht drinkt, ga je naar de huisarts.

Lees ook: