Wat wil je baby werkelijk vertellen met zijn lichaamstaal?

“Kon hij maar spreken.” Dat is wat we meestal zeggen wanneer we niet juist weten waarom ons baby’tje zo emotioneel reageert. Nu, ondanks het feit dat hij niet echt kan spreken, kan hij wel degelijk communiceren. Dit via de lichaamstaal.  

Volgens psychiater en psychoanalyticus Paul Holinger zijn baby’s in staat om acht belangrijke gevoelens uit te drukken:

1. Belangstelling
Wanneer je baby belangstelling toont, opent hij zijn mond lichtjes en houdt zijn ogen gericht op het boeiende voorwerp. De wenkbrauwen worden opgetrokken of neergelaten.

2. Verrassing
De wenkbrauwen worden meteen opgetrokken en je kan de nieuwsgierigheid lezen op het gezichtje. Het mondje maakt een mooie O-vorm.

3. Vreugde
Dit gevoel komt tot uiting via lachende kreetjes, een schattige glimlach en de armpjes die volop bewegen van opwinding.

4. Schaamte
Schaamte komt gemakkelijk naar de oppervlakte wanneer ouders iets afkeuren wat de baby leuk vindt. Bij zo’n gevoel zal het baby’tje de schouders laten hangen en naar beneden kijken. En ja, daar hoort ook het pruillipje bij.

5. Woede
Bij woede kleurt het gezichtje rood en fronst de baby zijn wenkbrauwen. Het zal de kaken op elkaar klemmen en luidkeels brullen om de aandacht te krijgen. Een eenvoudig te herkennen gevoel voor veel mama’s en papa’s.

6. Ontreddering
De baby zal zijn mond openen met de mondhoekjes naar beneden. Hij kan beginnen wenen en zal daarbij handig gebruik maken van zijn armpjes om zijn angstgevoel duidelijk te maken. Fronsende wenkbrauwen inbegrepen.

7. Afkeer
Als de baby iets ruikt of proeft dat het echt niet lekker vindt, zal je dat duidelijk merken aan een uitgestoken tong, hangende lipjes, opgetrokken neus en een wegdraaiend gezichtje.

8. Angst
Dit gevoel kan op verschillende manieren tot uiting komen. De ene baby begint meteen de huilen, de andere blijft juist heel stil. Maar meestal herken je angst aan een bleek huidje, grote ogen en het lichaam dat lichtjes begint te rillen.

Belangrijk hierbij is dat wanneer je één van deze gevoelens herkent, je duidelijk laat aanvoelen dat je je baby begrijpt. Leg uit dat je weet waarom het boos of bang is. Hierdoor zal het namelijk rustiger worden.

Maar doe daarna ook gewoon verder met wat je bezig was. Anders zal het snel leren dat een woedeuitbarsting of huilbui dé ideale manier is om aandacht te vragen. En dat is toch wel het laatste wat we willen, niet waar?!

LEES OOK

Verwen ik mijn baby te veel met liefde?

10 verrassende feiten over je pasgeboren baby

5 dingen waar iedere mama zich zorgen over maakt

Partner Content