Watergewenning

Wat is watergewenning? Kan je met je baby gaan zwemmen? Wanneer kan een kleuter leren zwemmen? De Gezinssportfederatie weet raad.

Van bij de oprichting is er binnen de Gezinssportfederatie heel wat aandacht gegaan naar de 'actie watergewenning en kleuterzwemmen'. Het succes van de actie is van in de beginperiode (eind jaren '70) groot. Jaarlijks doen niet minder dan 15.000 kleuters mee aan een lokale actie.

De lessenreeksen in de lokale clubs worden ondersteund door een eigen brevettenconcept van baby tot kleuter. Van waterukkie tot waterbengel. Meer info: http://www.gsf.be/watergewenning-voor-babys-peuters-en-kleuters

Bij watergewenning is het niet de bedoeling de kleine kindjes ‘waterveilig’ te maken, laat staan hen te leren 'zwemmen'. Waarom zou je dan met je baby of kleuter naar het zwembad gaan?
  • Omdat bewegingsvaardigheden zoals kruipen, lopen … worden gestimuleerd en de algemene motoriek wordt verbeterd
  • Water is een natuurlijke omgeving voor een pasgeboren kind. Door regelmatige lessen kan je watervrees voorkomen 
  • Ouders vinden het fijn om met hun kind in het water te spelen. Zo
    wordt de band tussen ouder en kind aangehaald
Vele ouders vragen zich af wanneer zij met hun jonge baby naar het zwembad kunnen trekken. Volgens de Gezinssportfederatie haalt de baby pas voordeel uit de deskundige begeleiding van een monitor in het zwembad vanaf 6 maanden . De oefeningen richten zich naar de gewenning aan het water. Ook 'thuis' kan gebeuren kan je extra aandacht besteden aan de watergewenning voor je baby.
 
En als ze de kinderen wat groter zijn? Wanneer kunnen ze leren zwemmen? Ook daarop speelt  de Gezinssportfederatie in. Kleuters leren op een speelse manier zich vrij, zonder angst te bewegen in het water.
 
Het succes van deze cursussen? Kinderen kunnen samen met leeftijdsgenootjes in kleine groepjes van max. 8 kleuters stap voor stap hun angsten leren overwinnen en behendigheden aanleren. Met aangepast materiaal (ballen, blokjes, ringen, emmertjes, speelgoeddiertjes,…) ervaren de kinderen dat het fijn is met water bezig te zijn. Ze doen spelletjes in groepsverband, leren zich op allerlei manieren door het water bewegen, …
 
Meer informatie, folders enz vind je op de website van de Gezinssportfederatie .

Partner Content