Getty Images

Week tegen Kinderarmoede: “Elk kind heeft een vriendje met lege brooddoos”

Één op de drie kinderen in armoede krijgt geen, onvoldoende of slecht eten mee naar school. Dat blijkt uit cijfers die kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano vrijgeeft naar aanleiding van de Week tegen Kinderarmoede. De enorme inflatie doet geen goed aan dat cijfer.

Ruim 43.000 kinderen

“Slecht of onvoldoende eten heeft zware gevolgen op kinderen op lange termijn, zowel fysiek, sociaal als psychologisch. Een lege brooddoos is maar één teken van een veel groter en complexer probleem, maar het is wel een duidelijk signaal dat de effecten van armoede op kinderen toont”, vertelt Christiaan Hoorne, algemeen directeur van Stichting Pelicano.

Één op de tien kinderen in België moet minstens één maaltijd per dag overslaan, omdat zij in extreme armoede leven. Dat zijn ruim 43.000 kinderen. Stichting Pelicano vraagt naar aanleiding van de week tegen kinderarmoede aandacht voor de problematiek.

Drie maaltijden per dag: een basisrecht

“Drie maaltijden per dag is geen luxe, het is een basisrecht. Het probleem is vandaag zo groot geworden dat elk kind wel een vriendje of vriendinnetje heeft met een lege brooddoos”, klinkt het bij de zorgpartners van Stichting Pelicano zoals het CLB, (zorg)leerkrachten, schooldirecties en sociale diensten.

“Als directeur sta ik heel dicht bij de kinderen en volg ik hun situatie op de voet. Wat ik elke dag zie is schrijnend: lege brooddozen, beschimmeld voedsel of goedkoop eten zonder voedingswaarde”, vult An Pottier aan, directeur van de BSGO Hendrik Conscience in Oostende en zorgpartner van Stichting Pelicano, aan. “Die lege brooddozen op school zijn slechts het topje van de ijsberg. Het veel grotere probleem speelt zich thuis af achter gesloten deuren.

Stijgende inflatie

Het groeiende aantal gezinnen dat hun kinderen niet met een goed gevulde brooddoos naar school kan brengen, gaat hand in had met het leven dat steeds duurder wordt. In juni dit jaar was een winkelkar gemiddeld 11 procent duurder geworden ten opzichte van begin 2022. Sindsdien is de inflatie alleen maar blijven stijgen.

“We zien dat armoede op de sociale ladder omhoog kruipt. Meer en meer ouders moeten zware keuzes maken: de energiefactuur betalen of een goedgevulde winkelkar met gezonde producten mee naar huis nemen”, vertelt Christiaan Hoorne.

Gevolgen van honger op lange termijn

Gezond en genoeg eten is van levensbelang voor de ontwikkeling van een kind. Studies tonen dat jonge kinderen die te maken krijgen met voedselonzekerheid een levenslange leerachterstand kunnen oplopen, net als stemmingsstoornissen en gedragsproblemen. “Honger lijden is dus meer dan een maaltijd missen.”

De stichting roept de overheid op om werk te maken van een duurzaam armoedebestrijdingsplan en niet alleenop korte termijn te denken. “Elke euro die geïnvesteerd wordt in een kind, kan de samenleving op termijn 5 tot 9 euro opleveren. Tijd dus om de vicieuze armoedecirkel te doorbreken.”

Meer lezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content