©GettyImages

Vandaag gaat Week van de Pleegzorg van start!

Tijdens de jaarlijkse Week van de Pleegzorg, die vandaag (13 november) van start gaat, vragen we extra aandacht voor pleegzorg en alle mensen die daarbij betrokken zijn. Deze editie ligt de focus op de eigen kinderen van pleegzorgers. Want ook hun engagement heeft een grote invloed op het pleegkind of de pleeggast. En is pleegzorg ook voor hen een meerwaarde? Wees maar zeker, ze zijn stuk voor stuk #trotsepleegbroers en #trotsepleegzussen!

#trotsepleegbroer – #trotsepleegzus

“Ik ben een troste pleegbroer,” zegt Gabriël, “want we vinden dezelfde dingen leuk. Ik hou ervan om samen met mijn pleegbroer te gamen of gewoon wat te praten. Wij spelen heel vaak samen.”

Mathijs getuigt: “Ik was enig kind toen hij tien jaar geleden bij ons in het gezin kwam. Het is leuk dat ik hem dingen kan aanleren, maar zelf heb ik ook veel van hem geleerd, bijvoorbeeld dat iedereen een rugzakje met zich meedraagt en dat je daar rekening mee moet houden.”

Een speciaal pleegzorggedicht

Dit jaar bedanken we alle Vlaamse pleegzorggezinnen met een pleegzorggedicht dat Joke van Leeuwen speciaal voor hen schreef. Want die pleeg- en gastgezinnen zijn de motor van pleegzorg in Vlaanderen. De voorbije jaren is die groep gegroeid tot bijna 6000 gezinnen. Zij zorgen voor meer dan 8000 pleegkinderen, -jongeren en -gasten (volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek), die tijdelijk niet thuis kunnen wonen.

Ouderschapsverlof ook voor pleegzorgers

Tot eind september konden ook pleegzorgers beroep doen op het zogenaamde corona-ouderschapsverlof, maar recht op het reguliere ouderschapsverlof hebben pleegzorgers nog altijd niet. En dat is bijzonder jammer.

Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen: “Er liggen intussen vier wetsvoorstellen op tafel. Het federale parlement kan pleegouders die langdurig pleegzorg opnemen, geen grotere appreciatie tonen voor hun engagement dan nu dat recht op ouderschapsverlof voor hen open te stellen. Want pleegouders met een job hebben ook nood aan verlof om werk en zorg voor pleegkinderen, die vaak extra zorg en tijd vragen, te kunnen blijven combineren.”

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content