Borstvoeding: tips voor startende mama’s

Ben je net begonnen met borstvoeding geven of ga je bijna starten? Lees deze tips!

Hulp gezocht

Voor je het ziekenhuis verlaat en je baby’tje voor het eerst meeneemt naar huis, zorg je er best voor dat je voldoende hulp en ondersteuning hebt van je omgeving. Dit is een overweldigende periode in je leven, dus je bent in de wolken met alle hulp die je kan krijgen. Vraag in het ziekenhuis aan de verpleging of de dokter of je baby genoeg voeding krijgt met de borstvoeding. Ligt je baby goed? Zijn er nog tips die ze je kunnen meegeven? Vraag eventueel nog een advies van een borstvoedingsspecialiste.

Smeren, smeren, smeren

In het begin kan de borstvoeding een beetje stroef verlopen. Om te vermijden dat je tepelkloven en wondjes krijgt, smeer je best je tepels in met een zalf of crème na elke voeding. Deze producten verzachten pijnlijke tepels en beschermen ze tegen verdere wondjes. Vraag raad aan je arts.

Powernap

Borstvoeding vraagt veel van je lichaam. Je moet ‘s nachts opstaan om voedingen te geven en dat weegt door. Als je baby in de voormiddag slaapt, is dit de uitgelezen kans om ook wat krachten op te doen. Slaap een halfuurtje terwijl je baby ook slaapt. Je voelt je veel beter en het bevordert ook je melkproductie.

Investering

Investeer in een goede borstvoedingsbeha. Koop er eentje met voldoende vullingen in de cups. Zo hoef je je geen zorgen te maken bij een eventuele lekkage. Als je budget het toelaat, koop je er ook best twee. Zo kan je ook een comfortabele beha dragen terwijl de andere in de was zit.

Plan B

Soms verloopt de borstvoeding niet zo vlot. Het kan gebeuren dat je dan een supplementair flesje voeding moet geven aan je kind. Maak je er niet druk om. Zo kan je even op adem komen en kan je een borstvoeding overslaan. Je kan ook een borstpomp kopen en extra moedermelk invriezen voor momenten dat je een beetje minder melk produceert.

 

Partner Content