©iStock

Zo hou je je badspeelgoed proper

We hadden al zo’n vermoeden, maar Zwitsers-Amerikaans onderzoek bevestigt het nu: badspeeltjes zijn écht vies. Ze bevatten een bom van bacteriën. Toch is er geen reden tot paniek, nuanceert bacterioloog Jeroen Raes. Wij nemen graag het zekere voor het onzekere en zochten de beste tips om het badspeelgoed proper te houden.

Uit onderzoek van de Universiteit van Illinois en de Technische Hogeschool van Zürich blijkt dat badeendjes een opvallend hoog en gevarieerd aantal bacteriën en schimmels bevatten. In bepaalde hoeveelheid kunnen bacteriën helpen om het immuunsysteem van een kind te versterken, maar in de verkeerde hoeveelheden kunnen ze ook infecties veroorzaken aan de ogen, oren en ingewanden.

Bacterioloog Jeroen Raes van KU Leuven nuanceert de risico’s: “Ik denk dat bedorven voedsel eten een veel groter risico vormt dan die badeendjes. We leven in een tijdsgeest met een grote smetvrees.” Maar toch …

Hoe voorkom je dat badspeeltjes vies worden?

  • Spoel het badspeelgoed na gebruik even om met schoon water, om olie- en zeepresten te verwijderen.
  • Knijp of giet de badspeeltjes helemaal leeg, zodat er nooit een laagje water in blijft staan.
  • Berg het badspeelgoed op in een mandje of rekje waar het water goed uit kan weglekken.
  • Nog beter is het om de speeltjes af te drogen met een handdoek.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in je badkamer: of je zet de afzuiging aan of je laat een raam of deur open.

Hoe maak je het badspeelgoed proper?

Als je de bovenstaande tips volgt, hoef je het badspeelgoed niet na elke wasbeurt te poetsen. 1x per maand lijkt ons wel haalbaar. Hoe? Dat hangt af van het type speelgoed.

Zacht badspeelgoed, zoals natuurrubber

  • Maak een sopje met een milde zeep. Laat het speelgoed even weken en schrob met een afwasborstel, sponsje of tandenborstel. Spoel af met water en laat goed opdrogen.

Hard badspeelgoed, zoals HDPE-plastic of geschikt hout

  • Maak een sopje met soda of een milde zeep. Laat het speelgoed even weken en schrob met een afwasborstel, sponsje of tandenborstel. Spoel af met water en laat goed opdrogen.
  • Zet het speelgoed in de vaatwasser. Gebruik een standaard programma en gebruik ecologische zeep om alle bacteriën te doden. Je kunt het nog even extra naspoelen met water en vervolgens goed laten drogen.
  • Je kunt het speelgoed ook in de wasmachine stoppen. Doe het dan in een kussensloop en gooi het tussen de andere was. Kies het handwasprogramma. Gebruik geen wasverzachter of agressieve middelen, maar een milde of biologische zeep. Je kunt het nog even extra naspoelen met water en vervolgens goed laten drogen.

De zware middelen

SOS: kalk, residu of beginnende schimmel op badspeelgoed?

De oplossing? Natuurazijn! Maak een oplossing van één deel natuurazijn op drie delen water. Dompel het speelgoed goed onder en laat minstens 10 minuten intrekken. Schrob met een oude tandenborstel in alle hoekjes en kantjes. Spoel af met schoon water en laat opdrogen.

SOS: hardnekkige zwarte schimmelplekken?

Mmm, als je het vuil met bovenstaande tips niet weg krijgt, overweeg je best om het speelgoed te vervangen. Want ja, hoe vaak stopt een kindje zo’n badspeelgoed in zijn mond?

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Partner Content