Zorgt inbakeren voor beschadiging aan heupjes?

Een Brits orthopedisch chirurg waarschuwt kersverse ouders voor mogelijke negatieve gevolgen van het inbakeren. Door baby’s strak in een dekentje te wikkelen, kunnen hun heupjes namelijk beschadigt raken.

Bij het inbakeren wikkel je jouw kindje strak in een dekentje. Deze techniek wordt vaak toegepast wanneer wanneer een baby vaak weent of last heeft van krampjes. Deze manier van instoppen, zou het knusse gevoel van de baarmoeder creëren waardoor baby’s beter zouden slapen.

Toch moet je als ouder voorzichtig omspringen met deze techniek, want orthopedisch chirurg Nicholas Clarke waarschuwt voor negatieve gevolgen. Door het strak inpakken, kunnen de heupjes van je kleintje beschadiging oplopen. Bovendien wordt één op vijf baby’s geboren met heupproblemen. Het inbakeren zorgt ervoor dat de heupjes niet kunnen genezen.

Tips om je baby goed in te bakeren

  • baker je baby niet in voor hij of zij twee weken oud is
  • baker je baby niet meer in van zodra hij of zij vier maanden oud is
  • inbakeren is enkel nodig wanneer je kleintje onrustig slaapt
  • gebruik een speciale inbakerdoek
  • zorg ervoor dat de doek rond de schouders en armen strak zit, maar aan de heupen mag het minder strak (er moet een hand tussen de heupjes en de inbakerdoek kunnen)

Kies je ervoor om je baby in te bakeren? Hou hem of haar tijdens het slapen goed in de gaten. Doordat ze dieper slapen, lopen ze meer risico op wiegedood.

Partner Content