8x dingen die je had willen weten vóór de bevalling (maar die niemand je vertelt)

Door -
Een kind krijgen, het doet wat met een mens. Niet alleen fysiek zal je lichaam er waarschijnlijk niet meer (exact) hetzelfde uitzien, ook op mentaal vlak kunnen er een paar onverwachte obstakels optreden. De dingen die je liever op voorhand had geweten, maar waar haast niemand je over vertelt? We zetten ze even op een rij.

1. Een zwangerschapsbroek kan ook ná de bevalling nog handig zijn

Een zwangerschap verandert je lichaam vrij drastisch: zo worden je buikspieren op de proef gesteld, zorgen hormonale schommelingen voor een kwaaltje hier en daar en tikken extra kilootjes aan op de weegschaal. Meestal verdwijnen die zwangerschapskilo’s na de bevalling niet meteen als sneeuw voor de zon. Veel vrouwen houden hun zwangerschapsbroek ook in de maanden ná de bevalling dan ook nog eventjes bij de hand. Lekker comfortabel!

2. Je borsten reageren op baby’s (ook als die niet van jezelf zijn)

Niet altijd even handig als je op weg bent naar die sollicitatie in je deftige jurk: de melkklieren van pas bevallen vrouwen kunnen nogal abrupt reageren op het gehuil van kleine baby’s. Ja, ook van andere baby’s dan die van jezelf. Ietwat rare, maar straffe reflex van de natuur, toch?

3. Coldpacks en yoghurt zijn geen overbodige luxe

Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis voor je lichaam, en dat gaat niet zonder slag, stoot. Coldpacks verlichten de last down under. Daarnaast kan ook de borstvoeding voor wat ongemak zorgen. Wat je dan nodig hebt? Koolbladeren en/of yoghurt!

4. Nee, de borstvoeding loopt niet altijd van een leien dakje

Vroedvrouw, psychotherapeute en seksuologe dr. An-Sofie Van Parys: “Je er van tevoren van bewust zijn dat er bij borstvoeding waarschijnlijk wel wat moeilijke momenten en obstakels komen kijken, is geen slechte instelling.” Belangrijk daarbij: durf nee zeggen en voor jezelf opkomen. Als mama moet je je goed voelen bij je beslissing, en omdat jij het zelf wil, niet omdat iemand anders dat verwacht. Lukt de borstvoeding niet? Dan mag je er ook best voor kiezen om te stoppen. En ja, zonder schuldgevoelens.

5. Huilbuien en emotionele uitbarstingen zijn geen uitzondering

Een kindje krijgen kan je emotionele systeem overhoop gooien. De ‘boosdoeners’? Hormonen, weinig slaap en adrenaline zorgen ervoor dat je wat anders en misschien wel emotioneler functioneert dan normaal. Daarnaast ben je natuurlijk ook plots een kersverse ouder, van een kwetsbare baby die volledig afhankelijk is van jou. Wat een verantwoordelijkheid!

6. Je kunt het niet alleen, maar dat hoeft ook niet

Dr. An-Sofie Van Parys: “Dé vraag die ik aan elk zwanger koppel in mijn praktijk voorleg, is of er mensen zijn die hen bij de zorg van hun kindje kunnen helpen. Meestal krijg ik dan vooral verbaasde blikken. Jonge ouders van nu zijn er zich niet meer van bewust dat het opvoeden van een kind een enorme taak is, soms te groot voor twee mensen. Je hoeft als mama en papa niet alles alleen te kunnen. En hulp vragen aan de mensen om je heen is echt geen schande, integendeel: het is een noodzaak.

Waarom ik dat zo benadruk? Vroeger was een kind grootbrengen het werk van een hele gemeenschap. Dat is nu niet langer het geval, en daardoor hebben veel jonge ouders het al eens moeilijker dan ze het zouden moeten hebben. Ze ploeteren maar verder, omdat ze denken dat het zo hoort of omdat ze denken dat ze alleen zijn in hun ‘niet-kunnen’. Dat is natuurlijk niet zo, en daar zou veel meer openheid over mogen zijn.”

7. Seks na de bevalling: even geduld aub

Dr. An-Sofie Van Parys: “Veel dokters, vroedvrouwen en gynaecologen zeggen dat je na de bevalling zes weken moet wachten vooraleer er weer penetratie mogelijk is. Dat creëert druk bij ouders, en tegelijk ook een onrealistisch beeld. Onderzoek toont aan dat het gemiddeld 6 maanden tot een jaar duurt. Als seksuologe probeer ik daarom koppels een realistisch beeld te geven. Een bevalling verandert je, emotioneel maar ook fysiek. Het zal een tijdje duren vooraleer seks weer comfortabel aanvoelt.”

8. Een beproeving voor je relatie

Mama en papa worden, het beïnvloedt onvermijdelijk ook je relatie. Er is nu immers een kind bijgekomen, dat nog eens erg veel aandacht vraagt ook. En dat bovendien altijd in de buurt is. Elkaar ook binnen die veranderde relatie kunnen zien als partner, is een uitdaging. Open communicatie is daarom een must, want het zal jullie relatie in deze mooie, maar ook spannende uitdaging absoluut ten goede komen.

Meer lezen over bevallen en de postnatale periode:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here