De favoriete kindvriendelijke recepten van chef en mama Sofie Dumont

Door -
Kindvriendelijke-recepten
Beeld uit Happy Moments.
'Mamaaa, wat eten we vandaag?', een vraag die jij ongetwijfeld ook regelmatig krijgt. Nood aan inspiratie? In 'Happy Moments' deelt tv-chef Sofie Dumont kindvriendelijke recepten waar heel het gezin van smult. Wij mogen er alvast drie verklappen.

Op zoek naar kindvriendelijke recepten? Probeer deze gevulde paprika, originele fishburger of verloren-brood-wafels eens.

3 x de favoriete kindvriendelijke recepten van Sofie Dumont

Gevulde paprika met merguez

Een ovenschotel met zoete gevulde puntpaprika’s en kruidig gehakt van merguez en lamsgehakt. Door de pasta onderaan te leggen, vangt die alle heerlijke smaken op. Wij zijn hier thuis allemaal fan!

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gevulde paprika’s: 

  • 8 grote puntpaprika’s, plus 1 extra (optioneel)
  • 400 g lamsgehakt
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 2 teentjes fijngesnipperde knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • 200 g feta
  • 400 g merguezworst
  • 450 gram orzo (Griekse pasta)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel komijnzaad, geplet

Dit kun je optioneel toevoegen als je het lekker vindt, ik vind dit heel heeeel lekker

  • 1 handvol geroosterde pijnboompitten
  • 1 eetlepel rozijntjes

Voor de afwerking:

  • enkele takjes dille, fijngehakt
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt

De bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 195 °C.
  • Verwarm de paprika’s 2 minuten op een bord in de magnetron. Zo zijn ze iets buigzamer en haal je de pitjes er vlotter uit.
  • Geef bovenaan een inkeping in de paprika’s, trek wat open en verwijder de zaadlijsten.
  • Doe het gehakt in een grote mengkom en meng er de ui, knoflook, peterselie en eventueel pijnboompitten, rozijnen en één fijngesneden paprika door. Brokkel er de feta over. Kruid met kaneelpoeder en komijnzaad. Meng alles goed door elkaar en verdeel het gehaktmengsel over de paprika’s. Kook de orzo al dente volgens de instructies op de verpakking. Schik in een ovenschaal en leg er de paprika’s op. Bak 30 tot 35 minuten in de oven op 195 °C tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Meng de fijngehakte dille door de Griekse yoghurt. Kruid met peper en zout en werk hiermee de schotel af samen met nog wat extra takjes dille.

Fishburgers met tartaar en tomatensalade

“Vis wordt megacool in een burger! Ontzettend crusty en heerlijk met zelfgemaakte fishsticks van sappige kabeljauw. Van januari tot april zal je visboer zeggen: ‘Madammeke, nu moet je eens skrei proberen, dat is in feite een winterse kabbeljauw en die kun je alleen dit seizoen eten.’ Laat je adviseren door deze ambachtsmensen!”

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de fishburger: 

  • 2 eieren
  • peper en zout
  • 150 g ongezoete cornflakes
  • 800 g kabeljauw, of andere vis zonder graten of vel; vraag  raad aan je visboer
  • bord bloem, om te paneren
  • koolzaadolie, om de vis te bakken
  • 8 sneetjes cheddarkaas
  • 8 hamburgerbroodjes
  • 2 bakjes cressonette

Voor de tartaarsaus: 

  • 250 g verse mayonaise
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 2 eetlepels fijngesneden dragon
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 eetlepel fijngesneden kappers
  • 1 fijngesneden zoetzure augurk

De bereiding:

  • Meng alle ingrediënten voor de tartaar door elkaar. Naar gelang mijn tijd en humeur gebruik ik verse of droge kruiden.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Kluts de eieren met peper en zout los in een diep bord.
  • Ga met een deegrol over de cornflakes of cutter ze fijner.
  • Dep de visfilets droog, kruid met peper en zout aan beide kanten.
  • Zet drie diepe borden klaar met de bloem, de eieren en de cornflakes. Haal de vis eerst door de bloem, dan door de eieren en als laatste door de cornflakes.
  • Bak de vis in een laagje hete koolzaadolie in totaal 4 tot 5 minuten aan beide zijden krokant in de pan.
  • Leg de gebakken vis even op keukenpapier. Snijd de broodjes open, leg de kaas erop leg ze nog 2 à 3 minuten in de oven zodat de kaas smelt en de broodjes opgewarmd zijn. Leg de vis op het broodje met de kaas, doe er saus en cressonette op en sluit met het bovenste broodje.
  • Serveer onmiddellijk.
  • Zet de bakplaat met broodjes, tartaar en salade op tafel en laat iedereen maar pakken.

Tip: “Je kunt de gepaneerde vis ook een 4-tal minuten in een friteuse frituren.”

Verloren brood wafels

“Kan het nog mooier ’s morgens? Je brood in een wafelijzer bakken in plaats van in de pan. Als dat geen goed idee is! Feest met simpele dingen!”

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 6 dikke sneden stevig witbrood
  • 6 grote scharreleieren
  • 80 ml room
  • 80 ml melk
  • 40 g ruwe rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snuf kaneel (of vanille-extract als je dat lekker vindt, zoals ik)
  • 1 klont boter om het ijzer in te vetten

Toppings: 

  • boter en hagelslag
  • ahornsiroop
  • yoghurt
  • zure room
  • vers fruit
  • bloemsuiker
  • kinnekessuiker (lichtbruine basterdsuiker)
  • boter
  • anything…

De bereiding:

  • In de ideale wereld snijd je de dag van tevoren je sneden brood en leg je ze op een rooster zodat ze kunnen uitdrogen. ’s Morgens kan het brood dan beter het eiermengsel opslorpen.
  • Klop de eieren stevig los met alle ingrediënten of ga er even door met een staafmixer.
  • Leg de sneetjes brood naast elkaar op een ovenplaat en giet het mengsel erover.
  • Laat 5 à 10 minuten rusten en draai ze eens om. Warm je wafelijzer op, vet het elke keer lichtjes in, leg de sneetjes tussen je ijzer en bak ze een 5-tal minuten tot wafels.
  • Serveer onmiddellijk met alle toppings op tafel.

Tip: “Ik eet hier graag een roze pompelmoes bij met een kop zwarte
koffie. Mijn mama gaf ons vaak pompelmoes, alle kwartjes liefdevol losgesneden. De liefde voor verloren brood heb ik ook van haar meegekregen. Nee, brood smeten we niet weg, nog steeds niet!”

Kom zondag 12 juni naar de vaderdagbrunch van Lannoo! Sofie Dumont verrast met een lekker ontbijt en yoga-expert Alexander De Waele organiseert een verkwikkende yoga-sessie in de botanische tuin van Gazon in Gent. (Vergeet zeker je matje niet!)

Meer info & tickets bestellen kan hier! 

NOG MEER SMAKELIJKE TIPS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!