Een kleine kinderkamer inrichten? Geen probleem met deze tips

Door -
kleine kinderkamer inrichting tips
Getty Images
De kinderkamers zijn meestal het leukst om in te richten. Vaak zijn ze niet zo heel erg groot, dus moet je creatief omspringen met de beschikbare ruimte. Is het tijd om die kleine kinderkamer aan te pakken? Hou dan rekening met deze tips.

Maak een plattegrond

Alles begint met een goede voorbereiding en dat is voor de inrichting van je kinderkamer niet anders. Heb je een beperkte ruimte? Dan werk je het best met een grondplan. Meet alles zorgvuldig op, niet enkel de lengte en de breedte, maar ook de hoogte van de kamer. Vergeet niet aan te duiden waar de ramen en de deur zich bevinden. Nu is het tijd om met het grondplan te gaan spelen. Heb je al meubels? Dan kun je ze in de juiste verhouding op je plan tekenen. Nog makkelijker is het om ze op een los papier te tekenen en uit te knippen. Zo kun je perfect schuiven op je plattegrond en meerdere opstellingen testen.

Tip: hou je niet van het betere knip- en plakwerk? Maak dan gebruik van een van de vele (gratis) online tools waarmee je je plattegrond eenvoudig op de computer maakt.

Meubelkeuze is cruciaal

De leuze less is more geldt zeker als je een kleine kinderkamer wilt inrichten. Er zijn natuurlijk meubels die absoluut noodzakelijk zijn, zoals een bed, een kleerkast en een bureau. In een kleine kamer draait het niet alleen om keuzes maken, maar nog meer om creatief en out-of-the-box denken.

Wil je kindje een gezellig leeshoekje? Dan kun je met een hemel rond het hoofdeinde van het bed een knus plekje creëren zonder dat je extra ruimte nodig hebt. Vergeet ook zeker niet op zoek te gaan naar multifunctionele meubels. Zo bestaan er tegenwoordig hoogslapers met een kast en bureauruimte eronder. Drie vliegen in een klap!

Vind je je kindje te klein voor een hoogslaper? Dan is een halfhoogslaper misschien wel een optie? Dit bed is een stuk lager, maar toch kun je de ruimte eronder benutten om speelgoed of kleding op te bergen.

Elk stukje benutten

Met een hoogslaper ga je al de hoogte in, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de volledige ruimte bovenin te benutten. Inbouwkasten die tot aan het plafond komen zijn superhandig. De spullen die je niet vaak nodig hebt berg je bovenaan op.

Nog enkele tips:

  • Voorzie een aantal haken aan de achterzijde van de deur.
  • Met zwevende planken aan de muur behoud je een luchtig effect.
  • Mix function en fashion: spullen ophangen aan de muur is praktisch, maar vaak ook decoratief. Denk maar aan een gitaar of een skateboard.

Ga voor licht

Een kleine kamer zal al snel benauwd aanvoelen. Hou de kamer dus liever licht en rustig wat het kleurenpalet betreft en vermijd drukke prints en behang. Dat wil niet zeggen dat je alle muren wit moet verven. Kies gerust een accentkleur, maar houd de rest eerder neutraal.

Bronnen: Makeover.nl, Pinterest

Meer kinderkamerinspiratie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!