Gastblog – Met kleine kinderen op vakantie: een goed idee?

Door -
Op vakantie met de kinderen. Geef toe, dat klinkt toch heerlijk? Los van het feit dat je eens weg bent van je werk, de was en de plas, betekent het ook quality time met je gezin. Wat kun je daar tegenin brengen? Voor we kinderen kregen, luisterde ik met open mond naar kersverse ouders die met hun éénjarige baby gingen hiken in Nieuw-Zeeland. Of dat koppel dat met hun twee kinderen drie tijdszones doorvloog om vrienden te bezoeken. Wauw, dat zag ik wel zitten!

Verlof om te bekomen

Euh, dat is dus helemaal anders uitgedraaid bij ons. Misschien hebben wij gewoon een paar keer dikke pech gehad? Of zijn er toch een aantal andere spelbrekers? In ieder geval, de voorbije jaren had ik na de vakantie met onze twee jongens het gevoel dat ik nog wat verlof kon gebruiken. Om te bekomen.

Het begint al bij het inpakken. Boy oh boy, de tijd dat je last-minute je spullen in je valies keilde, is toch echt wel voorbij. Kleine kinderen komen met een uitzet, altijd en overal: medicijnen, nachtlampjes, kleding, speelgoed, … Niet alleen het inpakken is intensief. Bij thuiskomst doe ik er vaak weken over om alles terug op zijn plaats te krijgen.

There’s no place like home

Je zou kunnen argumenteren dat je op vakantie eens goed kunt bijslapen. Nope. Nope. Nope. Ik heb nog nooit zo weinig geslapen als toen we het lumineuze plan hadden opgevat om met onze drie maanden oude baby naar Zuid-Spanje te reizen. Te warm, geen verduistering in de kamer en massa’s muggen. Nee, wat slapen betreft, moet ik Dorothy bijtreden: “There’s no place like home.”

Als klap op de vuurpijl vinden mijn twee jongens een vakantie naar het buitenland het uitgelezen moment om eens goed ziek te worden. Vorige zomer bracht ik de helft van onze tien dagen verlof door in het kinderziekenhuis van Innsbruck. Onze jongste ontwikkelde in de bergen een beginnende longontsteking. Het liep gelukkig allemaal wel goed af. Op mijn postkaartje naar het thuisfront schreef ik dat het Oostenrijkse ziekenhuiseten echt top was!

De Belgische kust

Ik ben niet het type dat de handdoek snel in de ring gooit. In de paasvakantie trokken we met het hele gezin naar het Engelse platteland. Halleluja! Wat een verademing. Buiten wat snottebellen bleef iedereen kerngezond. Het weer? Niet te warm en niet te koud. Buiten dat de jongste de eerste nacht uit zijn bed viel, mag ik ook niet klagen over de opgedane slaap. Bovendien vormen al die parken en tuinen in Engeland het perfecte decor voor twee kleine jongens vol energie.

Mijn besluit is dat je als kersverse ouders de lat en de verwachtingen niet te hoog mag leggen, als het op gezinsvakanties aankomt. Met jonge kinderen zoek je het best niet te ver. Jouw aandacht plus een bos om te ravotten of een schepje en wat zand. Meer vragen onze oogappeltjes eigenlijk niet. Dit verlengde weekend trekken wij dus wijselijk naar de Belgische kust. Ik zal maar al beginnen inpakken, zeker?

Gastauteur: Elke Vandebroek aka funmomlife

Volg hier de avonturen van Elke en haar familie.

Lees ook:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here