@morrec

Het leven van een mama: zo doet Ellen van Sustainable Family het

Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama’s over hun aanpak. Vandaag: Ellen Dictus.

EVEN VOORSTELLEN

Ellen Dictus is 43. Samen met Nikolas heeft ze twee zoontjes: Arthur (9) en Jules (7).

Ellen: “Ik ben een enthousiaste positieveling en heb een groot hart voor mensen. Diepzinnige gesprekken en gezelligheid vind ik de max en ik hou van lekker eten. Ik ben yogadocent en volgde een opleiding tot international vegan chef. Meditatie brengt me veel innerlijke rust, want af en toe ontploft mijn hoofd.

Vier jaar geleden begonnen Nikolas en ik onze gezamenlijke passie voor duurzaamheid meer en meer te delen, op Facebook, onze website en Instagram. Op een positieve manier. Met vallen en opstaan. Hoe wij dat doen als gezin. Als individu. En zo is Sustainable Family ontstaan.

Nikolas en ik verlieten een paar jaar geleden onze gouden kooi waarin we een beetje vastzaten en gingen full power voor Sustainable Family. Ik had een fantastische job in het onderwijs en Nikolas had zijn eigen zaak. Ik stond echt supergraag voor de klas en hield van mijn leerlingen. Ik werk heel graag met mensen en ben een echte ondersteuner. Maar de administratie, vele vergaderingen en vooral het trage, logge systeem van het onderwijs zorgden voor frustratie. Ik wou vooruit en had het gevoel dat het te traag ging. Ik wou nog meer mensen positief inspireren.

Nikolas had zijn eigen IT-bedrijf opgestart met twee vennoten. Het liep goed, maar ook hij  werd er niet gelukkig van. Het heeft wat tijd nodig gehad, maar we openden de deur van onze gouden kooi en namen een sprong in het diepe. Met een bang hartje en angst voor die financiële onzekerheid.

“De gouden kooi staat open, je hoeft er enkel nog uit te stappen.”

We wilden tonen dat een onderneming ook kan bijdragen aan een duurzame maatschappij.
Ondertussen hebben we als Sustainable Family ons boek ‘Het Duurzame gezin’ geschreven, hebben we een webshop vol duurzame producten en platformen rond selfcare (o.a. yoga en meditatie), voeding en persoonlijke ontwikkeling. Ik focus mij op selfcare, yoga, meditatie en mensen inspireren op een positieve manier.

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer. Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is. Wat is het jouwe?

Ellen: “Als Jules en Arthur van school komen hebben ze razende honger en dat is het beste moment om hen allerlei ‘proevertjes’ voor te schotelen. Dan krijgen ze een bord vol groentestengels van komkommer, wortel en paprika met volkoren crackers en hummus en andere dips. Dan hebben ze die gezonde dingen toch al binnen. Ze noemen dat de ‘aperitiefjestijd’.

Waar ik heel erg mee scoor is ‘kleine macaroni’. Het is mijn eigen plantaardige Mac ‘n Cheese-variant die op het einde in de oven gaat voor een krokant kroetje of korst. Ik gebruik volkoren minimacaroni. Daar vragen ze steevast vijf keer van bij.”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte lifehack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets, wat altijd een gedoe was, anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?

Ellen: “Als we naar buiten gaan, maakt Jules zich klaar in de berging en Arthur in de gang. Ze hebben er elks hun eigen schuif met sokken, schoenen, handschoenen, jas en fietshelm. Zo is er geen geduw en getrek en worden ze minder afgeleid. Sinds we dit toepassen is het vertrek een pak rustiger. Oef!”

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

Ellen: “Elke zaterdagochtend breng ik de jongens naar de tekenschool. Ik rijd door naar de winkel en op de parking maak ik in alle rust het weekmenu op aan de hand van de weekplanning. Ik probeer dan alle boodschappen voor de hele week te doen. Een paar broden vries ik in. Op zaterdag doe ik veel aan foodprepping. Ik stoom al wat groenten, bereid ovenschotels of pastasauzen. We schrijven de geplande gerechten en eventuele avonden waarop een babysit komt ook op een bord zodat de jongens het kunnen zien. Dat geeft hen rust.

“een whiteboard met de geplande gerechten en avonden waarop een babysit komt, geeft hen rust.”

Op weekdagen staan Nikolas en ik meestal op om 6 uur om te bewegen voor de kindjes wakker worden. We doen meditatie, yoga of één van ons gaat op de roeimachine terwijl de andere gaat lopen. Om 7 uur zijn de jongens wakker. Hun kleren hebben we ‘s avonds al klaargelegd in hun kamer, dus die trekken ze aan. Wij maken elke dag een ander ontbijt. Dat gaat van fruit met yoghurt, haverpap (‘koekjespap’) tot scrambled tofu.

Om 7.30 uur ontbijten we samen. Nikolas ontfermt zich over de inhoud van de brooddozen. Daar zitten vaak volkoren wraps in gevuld met hummus en fijngesneden groenten. Ik vul de drinkfles met kraantjeswater en zorg voor fruit en een koek.
Jules maakt zich dan klaar in de berging en Arthur in de gang. Dat is zoals gezegd een echte lifesaver!

Om 8.05 uur fietst Nikolas samen met de kinderen naar school en ruim ik de keuken op.
Wij werken meestal in de voormiddag thuis en rond de middag gaan we naar ons team op kantoor.

Tussen 17 uur en 20 uur zijn we er voor de kindjes. Om 17 uur haalt Nikolas de jongens op terwijl ik het eten voorbereid. Het huiswerk maken ze in de nabewaking. We gaan aan tafel rond 18 uur. Tijdens het avondeten bespreken we de leuke dingen van de dag en vertellen we elk om de beurt leuke weetjes over dieren om het bekvechten te voorkomen. Dat helpt echt goed.

“we vertellen elk om de beurt leuke weetjes over dieren. dat voorkomt het bekvechten.”

Om 19.15 uur gaan we naar boven en kunnen de jongens hun avondritueel doorlopen op de papieren die ophangen met pictogrammen. We lezen nog samen en rond 20 uur is het tijd om te slapen. Soms geven we met Sustainable Family nog een webinar, een live Q&A of geef ik een live yogasessie. Op zo’n avonden ronden we onze dag dus pas af rond 22 uur. Andere dagen ruimen we op of mailen we nog wat dingen door. We proberen rond 21 uur onze laptop te sluiten.

Weekends zijn voor ons heilig en we proberen het werk tot een minimum te beperken dan. We doen dan spelletjes samen, gaan buiten ravotten, er komen vriendjes en op zondag gaan de jongens naar de scouts.”

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen. Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Ellen: “Sinds we boven aan hun kamers, in de gang en de badkamer een blad hebben opgehangen met tekeningen van de dingen die horen bij het slaapritueel, gaat het een pak beter. Ze zien de afbeeldingen die staan voor tanden poetsen, kleren in de wasmand leggen, naar het toilet gaan, handen wassen …

Soms is één van de twee afgeleid. We moeten dan enkel naar de pictogrammen wijzen en ze weten weer waarom ze eigenlijk naar boven kwamen.  Zo hoeven wij niet iedere keer te herhalen wat er verwacht wordt. Daarna splitsen Nikolas en ik ons op om met één van hen te lezen in bed. We wisselen elke avond, dan is er ook nooit discussie over.”

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

Ellen: “Wij trekken meestal met onze jongens de Kalmthoutse heide in met een picknick. Daar kunnen ze ravotten en zijn ze in de buitenlucht. Helaas hebben veel bistro’s met speeltuinen weinig of niets plantaardigs op de kaart staan. We nemen dan zelf koekjes mee en drinken enkel iets.

Heide City en Rozantiek zijn twee heel gezellige ontbijt- en lunchplekken in Kalmthout. Ze hebben ook lekkere plantaardige opties. Zao Wang in Antwerpen ziet ons regelmatig met de kindjes om een vegan sushiboot te verorberen. Spritz en Camion in Antwerpen zijn ook aanraders! B-Nut in Brasschaat heeft lekkere ‘wurgers’: wafels die ze als broodje gebruiken bij groentenburgers. Daar zijn onze boys zot van!

Als Arthur en Jules naar een verjaardagsfeestje gaan zijn we mild en mogen ze mee eten wat ze willen. Dat stuk laten we dan los en daar zijn we flexibel in.”

HELP ME PLEASE

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook weleens tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Ellen: “Nikolas en ik zijn naast ondernemers van Sustainable Family ook nog mama en papa van twee hooggevoelige jongens, sociaal geëngageerde mensen én een liefdeskoppel. Die combinatie vind ik énorm pittig. Mensen verwachten vaak dat we constant bereikbaar zijn, ook in weekends. Omdat we beiden ook hoogsensitief zijn, hebben we behoefte aan ontprikkeling, tijd voor onszelf en tijd voor ons twee.

We hebben nu echt gevraagd aan de grootouders om elke woensdagmiddag en -avond op de jongens te letten. En anders nemen we een babysit. Zo kunnen wij na de werkdag een datenight doen. Dat hebben wij nodig om ‘gezond’ te blijven. Wij werken heel bewust aan onze relatie en die momenten zijn gewoon een noodzaak. Zorg dragen voor jezelf en je relatie is ook duurzaamheid.”

DEEL JIJ HIER BINNENKORT JOUW TIPS EN TRICKS?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

NOG MEER TIPS VOOR JE LEVEN ALS MAMA?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."