Het leven van een mama: zo doet Ellen het

Door -
Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama's over hun aanpak. Vandaag: Ellen Leemans.

Even voorstellen

Ellen werkt als kassierster in de supermarkt en werd daar halsoverkop verliefd op haar man Daniel. Hij had al twee dochters, Gitte en Ulrike. Ellen bleek al snel in verwachting van Nanou. Toen ze 5 maanden oud was, kreeg haar man Daniel een zwaar verkeersongeluk, met een hersentrauma, meervoudige beenbreuken en blijvende letsels tot gevolg. Na jaren twijfelen besloten ze voor een broertje of zusje te gaan en werd Mirthe geboren. Na een korte tijd bleek Ellen opnieuw zwanger te zijn van Jitske.

Je kunt Ellen haar ervaringen volgen op haar Instagramaccount Life Food Kids.

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer. Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?
“Sinds enkele jaren maak ik mijn zogenaamde fetaburgers met Griekse pasta en tomatensaus. Ik meng mijn gehakt met fijngesneden ui, paprika, courgette, wortel en look die ik op voorhand wat aanstoof. Ik verbrokkel nog wat feta onder het gehakt en dan maak ik er kleine hamburgertjes van. In mijn tomatensaus doe ik ook een deel van de gestoofde groentjes die ik nadien mix omdat mijn twee jongste zo’n moeilijke eters zijn.

Ik heb ook altijd ‘blikjes’ in huis voor de jongste. Ze traint veel uren per week (toestelturnen) en nadien wil ze alleen dat. Het zijn zo van die blikken pasta voor een euro die me wat veel aan hondeneten doen denken, maar ach, we hebben dan in ieder geval een contente dochter.”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte lifehack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets, wat altijd een gedoe was, anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?

Mijn lifehack: stop je tomatensaus vol groenten en mix ze dan. Zo hebben je kinderen heel wat groenten binnen zonder ze te zien.

“Goh, dat vind ik een moeilijke vraag. Misschien mijn tomatensaus? Die zit boordevol onzichtbare groenten. Mijn tip: je tomatensaus vol groenten gooien en dan de mixer erin, zo hebben je kinderen heel wat groenten binnen zonder ze te zien.

Oh ja , en ik kreeg jaren geleden een nicer dicer van een collega die er geen blijf mee wist. Wel, die zou ik niet meer kunnen missen. Wanneer die ooit stuk gaat, koop ik er meteen weer een.

En we hebben geen auto, maar rijden al jaren met de bakfiets. En sinds enkele maanden rijden we met een RadWagon, zo een longtale fiets. Echt top! Onze twee meisjes kunnen achterop zitten en ook hun boekentassen kunnen mee. En ik kan er enorm veel opladen als ik inkopen ga doen. Dat is echt onze beste aankoop sinds jaren.”

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

“Op maandag sta ik op om 6.30 uur omdat op maandag onze oudste dochter Nanou (met een mentale en fysieke beperking ) de schoolbus op moet voor een schoolweek internaat. Ik maak Nanou meteen wakker en ze kleedt zichzelf vervolgens aan. Beneden zit papa al klaar, want die staat altijd bijna een uur voor de kids op. Dan gaat hij eerst nog even met de hond buiten en nadien moet hij in alle rust zijn koffie kunnen drinken. Tegen 7.30 uur is de bus er en vertrekt Nanou.

Om 7.30 uur worden Mirthe en Jitske opgeroepen. Mirthe eet een boterham en Jitske drinkt enkel een chocolademelkje. Nadien kleden ze zich aan en kijken ze nog even tv. Om 8.10 uur vertrekken ze naar school. Meestal brengt mijn man hen. Hij zit al 4 jaar thuis op invaliditeit door letsels van een ongeval. Hij haalt de kinderen ook van school.

Dan begint de huiswerkstrijd. Mirthe doet daar niet moeilijk over en maakt het zonder tegenpruttelen, al heeft ze het qua niveau wel moeilijk op school. Bij Jitske is het altijd weer een verrassing. De ene dag werkt ze mee, maar de andere dag kan het in één vingerknip om zeep zijn en weigert ze mee te werken met meestal een crisis tot gevolg. We probeerden al van alles, maar dé oplossing om haar tot rust te brengen hebben we nog niet gevonden.

Op maandag gaat Jitske ook trainen en Mirthe naar de dansles. Op maandag eten we daarom altijd boterhammen, want dan is het echt te hectisch om warm te eten.

Op dinsdag ben ik thuis en dan breng ik de kinderen naar school. Nadien ga ik meestal meteen naar de supermarkt en doe ik wat in het huishouden. Ik kook enorm graag, dus op mijn vrije dagen zorg ik meestal wel voor lekkere maaltijden. Wanneer ik werk, zorg ik ervoor dat er iets in huis is om op te warmen.

Op vrijdag komt Nanou terug van internaat en houden we een beetje een ‘feestavond’. Dan kijken we samen naar The Voice en met chipjes of popcorn en een lekker glaasje.”

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen. Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

“Oké, op ons slaapritueel ben ik verre van trots … Mirthe en Jitske gaan slapen na ‘Thuis’, veel te laat eigenlijk. Maar ik wil het graag bekijken en anders is het te chaotisch.

Meestal brengt hun papa hen naar boven, maar eerst nog wat drinken en dan nog eens extra naar de wc en …. Ze hebben al drie jaar elk hun eigen kamer, maar sindsdien sliepen ze nog geen enkele keer apart. Jitske is heel angstig en durft niet alleen te slapen.

Nanou haar slaapritueel is altijd hetzelfde, met een lijstje dat we al jaren doorlopen:

  • Het licht van de badkamer blijft aan.
  • Jullie blijven hier.
  • De deur blijft open.
  • Ik ga niet dood.

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

“Wij gaan meestal naar de forten in de omgeving of in naar het zogenoemde ‘Klein Zwitserland’ in Mortsel, waar we wonen. Ideaal om met de hond te gaan wandelen en in de bomen te klauteren.

Vroeger kwamen we op zondagen ook weleens in de Schuur in Borsbeek, altijd gezellig. Bar Brial in Mortsel passeren we ook wel eens, al is het niet meer zo simpel om met onze oudste dochter op uitstap te gaan.” 

HELP ME PLEASE

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook weleens tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

“Ik ben me zeer van bewust dat er veel misloopt binnen ons gezin. De slaaproutine, en ook het eten is altijd een drama bij Mirthe en Jitske. Momenteel maak ik meestal gewoon iets dat ze lusten zodat we zelf in alle rust kunnen eten. Luisteren is moeilijk en ik ben zelf ook nogal een luide. Ik verlies dan weleens m’n geduld en verhef mijn stem. Kent iemand de ultieme truck niet te roepen wanneer het even ontploft?”

DEEL JIJ HIER BINNENKORT JOUW TIPS EN TRICKS?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

NOG MEER TIPS VOOR JE LEVEN ALS MAMA?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!