Het leven van een mama: zo doet Heike het

Door -
zo-doet-zij-het
Heike Tombeur
Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama's over hun aanpak. Vandaag: Heike Tombeur.

Even voorstellen

Heike Tombeur is tien jaar samen met Harald. Samen hebben ze twee zoontjes: Felix van 6 jaar oud en Cézar van 2,5. Ze werkt als grafisch vormgeefster voor Re-bag, een bedrijf dat gepersonaliseerde verpakkingen, draagtassen en accessoires creëert.

Heike: “Sinds ik klein was, ben ik gepassioneerd door styling: interieur en kleding zijn helemaal mijn ding. Ik hou van mooie dingen, intense momenten en samen knuffelen met de kindjes. En van Harald, we zijn tien jaar samen, maar nog (?;-)) niet getrouwd.”

Favoriete kidsproof gerecht

Elke mama heeft er zo één of meer, niet? Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

Heike: “Bij ons is shakshuka een succes, een gerecht met verse eitjes in kruidige tomatensaus. De kinderen zijn er gek op. Het leuke is dat de pan mee op tafel moet, en iedereen zelf mag doppen met een stukje stokbrood. Verder houden mijn kinderen niet zo van groentjes, maar eten ze die wel als ze verwerkt worden in puree (broccoli, spinazie, wortel,…). Daar maak ik een stukje kip of vis bij.

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Dat kan echt alles zijn. Een toffe plek waar je altijd heen trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte life hack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart. Of misschien leerde iemand je ooit om iets wat altijd een gedoe was anders te doen waardoor het nu vanzelf gaat?

Heike: “Ons abonnement voor dierentuin Planckendael is zonder twijfel de beste aankoop. We hebben het geluk dat we maar op tien minuten rijden wonen en dus regelmatig op bezoek kunnen gaan, al is het maar om een uurtje te gaan spelen in de speeltuin daar. De kinderen vinden het geweldig en ik kan tijdens ons bezoek genieten van frisse lucht en een lekkere koffie. Win-win!

Heike Tombeur

Een doordeweekse dag

Hoe doen jullie het? Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

Heike: “Onze ochtend verloopt meestal op dezelfde manier. We staan op rond 7 uur, Cézar krijgt zijn melkje en een boterham. Felix eet zijn ontbijtgranen en mag tijdens het ontbijt even iets op de tablet kijken. Terwijl ze eten, maken wij Felix zijn boekentas klaar en Cézar zijn rugzakje voor de kinderopvang. Felix eet warm op school, daarom hoeven we geen boterhammen te smeren. We geven hem fruit en een koekje mee. Douchen doen ze ‘s avonds: na het ontbijt is het tijd voor een kattenwasje, aankleden en tandenpoetsen. Tegen 7.45 uur zijn de jongens klaar om naar school te vertrekken. Harald brengt Cézar naar de kribbe, daarna voert hij Felix naar school. Het moment dat ze weg zijn, maak ik me klaar: ik kijk uit naar dat moment. Dertig minuten voor mezelf in stilte.”

“Ik heb het geluk dat Harald de kindjes ook gaat halen na school. ’s Avonds eten ze meestal een boterhammetje. Als ik thuiskom, maak ik iets voor Harald en mezelf. Meestal is dat een snelle pasta of salade. Een weekmenu hebben we niet, die vaste structuur is niets voor ons. Een beetje gebrek aan discipline op dat vlak, vrees ik. De avondactiviteiten beperken zich tot het huiswerk en een wandeling met de hond. Of de kinderen gaan samen in bad. Ik zorg ervoor dat alles klaar staat voor de volgende dag, en dat alle outfits klaarliggen, inclusief die van ons.”

(Winner) slaapritueel

De kinderen in bed leggen … Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat die allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Heike: “Hier zijn we nog steeds een beetje op zoek naar de juiste manier voor hen en voor ons. Het avondritueel start meestal vlot met een badje, melk voor Cézar en tandenpoetsen. We wensen elkaar slaapwel en daarna splitsen we ons op. Harald legt Felix te slapen, ik probeer hetzelfde met Cézar. Meestal lezen we een verhaaltje voor. Zij mogen zelf het boek kiezen. De favoriet van de kinderen is momenteel Geluk voor Kinderen van Leo Bormans. Daarna hopen we dat ze snel in slaap vallen.”

“We blijven bij hen liggen tot ze slapen: dat is niet ideaal, maar het is wel een momentje samen in alle rust. Vooral Felix heeft dat nodig, Cézar doet overdag nog dutjes waardoor hij minder moe is ’s avonds, dat zal waarschijnlijk veranderen als hij in maart naar school mag. Idealiter slapen ze allebei tegen 20 uur. Maar dat lukt zeker niet altijd.”

Kindvriendelijke hotspot

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

Heike: “Wij gaan graag naar Brussel of Mechelen, eigenlijk kunnen we overal met hen gaan eten zonder problemen. Het Marokkaanse restaurant Ronda op de Vismarkt in Mechelen was onze favoriet als koppel, en sinds kort gaan we er ook regelmatig met de kindjes naartoe. Het Zuiderbad in Hofstade, De Vleeshalle in Mechelen of Gare Maritime aan Tour en Taxi’s in Brussel zijn ook aanraders.

Help me please

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Heike: “Ik ben vaak te ongerust en overbezorgd. Er zijn dingen die ik moeilijk kan loslaten als mama en ik zie snel rampscenario’s. Zelf ben ik hoogsensitief. Met twee kindjes en een man met ADHD in huis, kan dat wel eens te veel worden. Gelukkig merk ik al veel verbetering nu de kinderen ouder worden. Wel ervaar ik nog steeds de druk om het altijd goed te willen doen. De perfecte mama bestaat nu eenmaal niet, een belangrijke om in het achterhoofd te houden.”

Deel jij hier binnenkort jouw tips & tricks?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

Nog meer tips voor je leven als mama:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!