Het leven van een mama: zo doet Karen het

Door -
Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen is: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama's over hun aanpak. Vandaag: Karen, mama van 3 jongens.

EVEN VOORSTELLEN

Karen De Meyer woont samen met haar partner Gert en 3 zonen Ruben (12 jaar), Siebe (9 jaar) en Lander (7 jaar) in Mortsel. Ze werd net 40, maar zo oud voelt ze zich helemaal niet. Ze werkt haltijds als consulente bij de mutualiteit en bouwt intussen haar eigen zaak en passie uit als opruimcoach Sooki.

“Ik zit altijd boordevol ideeën en plannen en interesses in van alles en nog wat, waardoor ik onrustig ben. Ik ben halftijds beginnen werken om Sooki uit te bouwen. Mijn passie bestaat uit organiseren, structureren, ordenen, creatieve oplossingen uitdenken, met mensen bezig zijn, interieur, duurzaam proberen leven … Ik heb het gevoel dat Sooki is wie ik ben en dat vind ik een heerlijk gevoel. Sooki geeft me energie, maar op een of andere manier is de combinatie van mijn ‘echte’ werk – Sooki – gezin heel veel en ook zwaar. “

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer. Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

Karen: “Frietjes of pizza zijn bij ons altijd een groot succes, uiteraard. Maar van die frietjes ben ik zelf echt geen fan. Ik kan er soms wel zin in hebben, maar ik voel me dan ook heel snel ongezond. Ik zorg daarom altijd voor wat komkommer, sla en tomaatjes erbij.

Onze oudste zoon en ik zijn vegetarisch, de middelste is een echte vleeseter en de jongste lust alles. Dus bij ons vind je altijd een combinatie van vegetarisch en vlees op tafel.

En, ongeveer een maand geleden, kwamen we ons croque-monsieurmachine ergens bovenaan in een kast tegen. Die hebben we sindsdien al heel veel gebruikt!”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Dit kan echt alles zijn. Een toffe plek waar je altijd heen trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte lifehack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets, wat altijd een gedoe was, anders te doen waardoor het nu vanzelf gaat?

Ik kan echt niet meer zonder mijn weekplanner. Hij brengt zoveel rust in huis en vooral in mijn hoofd. 🙂

  • Soep. Gemakkelijk te maken, en liefst meteen in een grote voorraad voor in de diepvriezer. En zo hebben onze pizza- en frietlovers hier in huis dagelijks hun portie groenten binnen.
  • Mijn weekplanner! Die vullen we elke zondag in voor de komende week. Echt handig, zeker met de verschillende activiteiten van de kinderen en vooral hun voetbalmatchen die elke keer op andere momenten vallen. En ook het weekmenu en alle verjaardagen noteren we hierop. Is er iets op? Dan noteren we dit ook op de weekplanner, want er is ook plek voor een boodschappenlijst voorzien. Hij hangt bij ons in de keuken, zodat ook de kinderen de planner gemakkelijk kunnen raadplegen. Ik zou nooit meer zonder kunnen, want hij brengt zoveel rust in huis en vooral in mijn hoofd. 🙂
  • Maaltijdboxen aan huis. Dat doen we sinds de eerste lockdown en ik kan ze niet meer missen nu. Ik hou zelf niet zo heel erg van koken en daardoor aten we echt wel vaak patatjes met boontjes en een (veggie)burger. Dan is dit echt een verademing. Het enige wat mij erg heeft doen twijfelen, is het ecologische aspect. Al het eten is apart ingepakt … Maar de box bevat dan weer wel enkel wat je nodig hebt. Ik moet nu veel minder weggooien. Soms moet je verschillende zaken en belangen afwegen en op dit moment maakt dit ons hectische leven echt wel veel gemakkelijker!
  • Mijn elektrische fiets die me overal vlot en snel naartoe brengt. Momenteel hebben we geen auto en zijn we aangesloten bij Cambio.

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Hoe doen jullie het? Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Ze je nog iets klaar voor morgen?

Karen:” Ik ben zelf heel gestructureerd, maar dat wil jammer genoeg niet zeggen dat in ons huishouden alles gestructureerd of vanzelf gaat. ‘s Avonds zet ik de ontbijttafel, de brooddozen en drinkbussen klaar. En ook de boekentassen en kleren voor de jongens liggen klaar voordat ik in bed kruip.

Onze ochtenden lijken nooit rustig of vredevol te verlopen.

Ik sta als eerste op, want ik heb mijn tijd nodig. Ik zet de wekker om 6 uur, maar moet daar wel bij zeggen dat het me de laatste maanden veel moeilijker lukt direct op te staan. Ik snooze een aantal keer, dus ik moet hem misschien gewoon toch eens wat later zetten?

Ik maak eerst mezelf helemaal klaar en pas dan ga ik de jongens wekken. Ik moet dan altijd even bij mezelf een knop omdraaien. Onze ochtenden lijken nooit rustig of vredevol te verlopen. Onze jongens hebben nogal hevige en vaak botsende karakters. Dus hier is heel vaak geruzie ‘s ochtends. De oudste gaat nu alleen naar school, die is wel vlakbij. De jongste twee brengen mijn man en ik afwisselend naar school, afhankelijk van ons werkschema. Dat beslissen we de dag voordien.

Degene die het vroegste stopt om de kinderen te gaan halen, zorgt ook voor het eten, zodat de andere wat langer kan doorwerken.

Degene die het vroegste stopt om de kinderen te gaan halen, zorgt ook voor het eten, zodat de andere wat langer kan doorwerken. Onze jongens doen na school aan voetbal, atletiek en scouts. Maar dat ligt nu grotendeels stil door corona. De jongens, en ook wij, missen deze uitlaatkleppen wel heel erg, want ze hebben ongelooflijk veel energie.

Anderzijds moeten we ons nu ook wel minder haasten om overal op tijd te geraken en dat mis ik echt totaal niet!! Gelukkig is Gert ook hevig en sportief en krijgen onze jongens bijna dagelijks een voetbaltraining in de tuin 🙂

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen. Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Karen: “De twee jongsten houden nog altijd heel erg van verhaaltjes voorlezen en ik geniet daar ook wel van! De middelste, Siebe heeft net strips ontdekt en vaak is hij nog volop aan het lezen wanneer de oudste naar boven gaat.

Met de oudste hou ik elke avond een babbelmomentje! Ik geniet daar ongelooflijk hard van en hoop dat hij dat nog lang zal willen.

De oudste, Ruben, wil graag dat ik mee met hem naar boven ga en even bij hem blijf. Dat is dan echt ‘ons babbelmomentje’! Ik geniet daar ongelooflijk hard van en hoop dat hij dat nog lang zal willen! Hij is beginnen puberen, waardoor ons contact de laatste tijd niet altijd even vlot verloopt, maar tijdens dat dagelijkse ritueeltje lijkt hij echt tot rust te komen.

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

“Goh, wij vinden uit eten gaan met kinderen eerder stresserend en doen dat dus bijna nooit.”

Karen: “Goh, wij vinden uit eten gaan met kinderen eerder stresserend en doen dat dus bijna nooit. Het is dan altijd een heel gedoe met al die hevigheid en dat gestoei en geruzie van de jongens. Ik ga dan veel liever iets eten of drinken met vriendinnen zodat ik me echt kan ontspannen.

Het Fort of de speeltuin doen we wel heel vaak. Ik geniet zelf heel erg van wandelen en een toer rond het Fort vinden de jongens ook nog net te doen. Hoewel de oudste dat tegenwoordig helemaal niet meer met volle goesting doet. Zijn broers zijn te traag, te speels … Grappig, want als kind gingen wij heel vaak wandelen met mijn ouders en toen vond ik dat zelf ook echt vreselijk. En nu doe ik het zelf zo graag.

HELP ME PLEASE

Maar misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Karen: “Hoewel ik heel gestructureerd ben, ben ik ook heel onrustig, omdat ik zoveel wil doen. Ik heb vaak het gevoel dat ik te veel interesses en hobby’s heb. Ik zou een hele tijd kunnen lezen, cursussen volgen … En ik word daar heel onrustig en gefrustreerd van. Omdat ik er de tijd niet voor heb.

Zeker nu de oudste laat gaat slapen en onze avond ook pas laat begint. Daardoor ga ik dus zelf veeeeel te laat slapen, ben ik moe, kan ik niet goed opstaan, ben ik prikkelbaarder … Mijn voornemen is trouwens ook om vroeger te gaan slapen. Te beginnen met een keer per week. ”

DEEL JIJ HIER BINNENKORT JOUW TIPS EN TRICKS?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

NOG MEER TIPS VOOR JE LEVEN ALS MAMA?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here