Het leven van een mama: zo doet mama en onderneemster Valentine het

Door -
Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama's over hun aanpak. Vandaag: mama en onderneemster Valentine Van Dooren.

EVEN VOORSTELLEN

Valentine is stewardess, activiste en sambadanseres. Ze is getrouwd met Sylvain. Samen hebben ze twee kindjes: Bahia van bijna 5 en Taddeo die net 3 is geworden. Valentine: “Alles vertrekt vanuit de liefde voor mijn gezin. Ik startte bahiashop.be, een inclusieve webshop. Je vindt er onder andere pleisters in vier huidtinten, kleurtjes, prentenboeken en kraamcadeaus. Ik ben er ontzettend trots op, zeker nu we hard aan het groeien zijn. Het is een echte familiezaak geworden, ónze familiezaak. Mijn man gaat binnenkort ook alles naar het Frans vertalen om nóg meer mensen te kunnen bereiken en bewust te maken van het belang van inclusiviteit.”

mama-onderneemster
Valentine met haar gezin.

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer, niet? Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

Valentine: “Sinds enkele jaren zorgt Sylvain voor de maaltijden. Hij maakt grote porties, zo hebben we altijd iets op voorraad. Als we zeker willen zijn dat de bordjes snel leeg zijn wegens te uitgeput, dan ontdooien we steevast een portie pondu. Dat is een Afrikaans gerecht op basis van cassavebladeren. Sylvain gebruikt het recept van zijn grootmoeder en dat is altijd een schot in de roos. Een andere topper is mafe, een gerecht met pindasaus en groenten. Ik hoef dan enkel nog wat rijst te koken voor we aan tafel kunnen. Tenslotte is ook de spaghettisaus volgens het recept van diezelfde oma een groot succes.”

“Tijd voor ons als koppel inplannen was de afgelopen periode heel moeilijk. Ik kijk er naar uit om terug meer tijd met Sylvain door te brengen”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Dat kan echt alles zijn. Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte life hack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets wat altijd een gedoe was anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?

Valentine: “Voor ons was dat ongetwijfeld de pop-up-tent van Doryan. Zo heb je letterlijk een babybedje in een rugzak. We namen het overal mee naartoe.”

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Hoe doen jullie het? Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moeten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

Valentine: “Omdat we allebei werken als cabin crew medewerker, zitten we veel in het buitenland en wisselen we elkaar vaak af. Een regelmatig rooster hebben we daarom niet. Dat wil zeggen dat degene die thuis is, de vele ballen alleen in de lucht moet zien te houden. Maar het heeft ook voordelen: onze kinderen zijn zelf heel flexibel en passen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan. Ze doen niets liever dan ergens anders blijven slapen en vragen er zelfs geregeld om.

“Als we beiden thuis zijn, doet Sylvain meestal de ochtenden en ga ik ze halen. Iets met ochtend- en avondmensen (lacht). Ik zorg er meestal voor dat de brooddozen ‘s avonds al  klaarliggen en dat het fruit gesneden is. Een taakje dat hij niet graag doet, ik neem het er graag ‘s avonds bij om niet vroeger te moeten opstaan, vooral in de winter.”

Omdat de webshop groeit en het enorm veel werk kost, komt veel van de zorg voor de kinderen en het huishouden op de schouders van mijn man terecht. Ik voel mij gezegend met hem! We vullen elkaar aan: ik ben de klusser in huis en maak van ons huis graag een tropisch paradijsje.”

“Nu de kinderen groter worden, voelen we dat ze meer nood hebben aan ritme. Daarom ga ik vanaf nu parttime werken, en Sylvain nam zijn ontslag. Hij start binnen enkele weken al met een 9-to-5-job. Dat is praktischer voor de kinderen en zo hoeven ze bijvoorbeeld geen sportlessen te missen.”

“Ik wil hier graag eerlijk zijn. Ons voorleesmomentje lukt niet elke dag. We waren de laatste 20 maanden zo uitgeput, dat het er vaak niet van kwam. Nu is het terug een voornemen”

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen … Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Valentine: “Onze oudste is een echte marmot. Ze vraagt zelf om naar bed te gaan als ze zich moe voelt. Meestal gaan ze in de week tussen 18 uur en 19.30 uur slapen.”

“We maken er een klein ritueel van: hun handgemaakte slaapmutsje in satijn gaat op om hun krulletjes te beschermen, en dan mogen ze een boekje kiezen. Elk om de beurt, soms alle 2. Omdat we ook (prenten)boeken verkopen, worden ze op dat vlak enorm verwend. De keuze is eindeloos.  Al kiezen ze ook regelmatig voor hetzelfde boekje. Vooral de jongste heeft nood aan herhaling.”

Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn over het moederschap. Dat voorlezen lukt niet elke dag. De laatste 20 maanden waren zo zwaar dat we permanent uitgeput waren. Niet door de kinderen, wel door onze jobs. Nu ik eindelijk parttime zal werken vanaf volgende maand, is dit echt één van m’n goede voornemens. Elke avond weer genieten van een rustig voorleesmomentje samen.”

mama-onderneemster-bahiashop
Mama Valentine met Bahia.

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

Valentine: “We gaan graag picknicken in het park, ook voor corona al. Bij Désiré de Lille in Antwerpen gaan we al sinds vele generaties. De kinderen kunnen er eten geven aan de koivissen en smullen van smoutebollen of laquements. Onze nieuwe hotspot is Waffle And Juice in Antwerpen. Het is een klein familie zaakje waar kinderen heel welkom zijn!”

“Voor corona gingen we in de zomer ook graag naar zomerbars als Brussel Bad. Sinds de pandemie moeten we het allemaal weer wat gewoon worden. Ineens hebben we twee kleuters en amper tijd. Maar nu we eindelijk meer thuis gaan zijn, kijk ik ernaar uit om nieuwe plekjes te ontdekken met de kinderen.” 

HELP ME PLEASE

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Valentine: “We vinden het moeilijk om tijd voor elkaar als koppel in te plannen. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat aan onze drukke werkroosters lag. Vanaf volgende maand komt dat allemaal weer goed, ik kijk er echt naar uit om terug te genieten van Sylvain en meer tijd te hebben voor ons gezin.”

NOG MEER TIPS VAN MAMA’S:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!