Het leven van een mama: zo doet (plus)mama, creatieveling en winkeleigenaar Tien het

Door -
Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama's over hun aanpak. Vandaag: mama Tien die eigenares is van een tweedehands (kinder)kledingwinkel.

EVEN VOORSTELLEN

Martien, Tien voor de vrienden, is mama van Flo Jolie (5) en plusmama van Lia (10) en Mats (13). Ze is heel creatief. Nadat ze twee jaar mode studeerde, besloot ze toch voor het onderwijs te gaan. Toen ze enkele jaren later uitgeblust was, zocht ze een nieuwe uitdaging. Ze was jaren griffier, maar kon daar haar creatieve ei niet in kwijt. Bovendien hecht ze veel belang aan het klimaat. Dus besloot ze het over een andere boeg te gooien.

“Twee jaar geleden heb ik midden in de coronacrisis verlof zonder wedde genomen om te springen voor wilde dromen. Sinds september 2020 baat ik mijn eigen tweedehandswinkeltje Chou-Fleur uit in het centrum van Hasselt. Ik verkoop er tweedehands kinderkleding en sinds 2021 is er ook een tweedehands damescollectie te vinden. Het zijn geen gemakkelijke opstartjaren geweest door de crisis en nu besef ik pas heel erg goed dat lokaal blijven shoppen echt een verschil kan maken voor de kleine handelaars in de stad. Ik vind het contact met de klanten ook heel erg waardevol en het is zoveel leuker dan een webshop. Je ziet wie je klanten zijn en ieder heeft zijn eigen verhaal en redenen om lokaal en tweedehands te kopen.

Ik hoop dat fysieke tweedehandswinkels in de toekomst de norm zullen zijn! Alleszins moeten we samen massaal gaan consuminderen om ervoor te zorgen dat onze kinderen nog volop kunnen genieten van onze Moeder Aarde.”

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer, niet? Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

“Onze dochter is grote fan van pasta. Als we haar zouden moeten laten kiezen, zouden we het elke dag eten. Al mogen de stukjes groenten erin niet te groot zijn, want dan begint ze alles te ontleden of opzij te leggen. Omdat ik zelf al 20 jaar vegetariër ben, is dat regelmatig een pasta zonder vis of vlees. Ik gebruik wel altijd verse groenten in de pasta.”

“Wil ik alle drie de kinderen tevreden houden, dan zet ik een aardappelpuree en bloemkool in melksaus op tafel, lekker oer-Belgisch, met een stuk kip en appelmoes. We houden er thuis wel van om verschillende groenten op tafel te zetten en houden het niet per se bij één soort. Een salade met ijsbergsla, komkommer en tomaat staat bijna standaard extra op de tafel en dat is trouwens lekker snel klaargemaakt. Zo proberen we er een evidentie van te maken dat veel groenten eten gewoon bij een gezonde maaltijd horen.”

“Tip: het is erg handig om op een vrij moment al soepgroenten in porties te snijden zodat je gewoon een zak groenten uit de diepvries haalt als je weinig tijd hebt om soep te maken.”

“Door het moederschap vind ik tijd nóg belangrijker dan voordien. Kinderen hebben eigenlijk niet veel nodig: tijd en aandacht van mama en papa zijn goud waard”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Dat kan echt alles zijn. Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte life hack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets wat altijd een gedoe was anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?

“Mijn grootste ontdekking tijdens het moederschap? Ik ben tijd nóg waardevoller gaan vinden dan ervoor. Het leven is zo vergankelijk en gaat zó snel voorbij. Ik ben een redelijk chaotisch persoon: ik plan niet graag en ‘go with the flow’ is echt op mijn lijf geschreven. As er niets op de planning staat in het weekend, kan ik om 21 uur beslissen dat ik graag met vriendinnen weg wil. Nu ik moeder ben, lukt dat natuurlijk niet meer zomaar. Bovendien heeft mijn partner ook kinderen.”

“Daardoor besef ik des te meer dat tijd iets heel cruciaal is. Vooral tijd voor jezelf is plotseling een zeldzaamheid. Toch is mijn ‘go with the flow’-mindset er nog steeds. Zo kunnen we om 19 uur ‘s avonds beslissen om nog naar het stadspark te trekken om een wandeling te maken, Flo Jolie nog wat te laten ravotten of om nog snel een ijsje te scoren.”

“Nog zo’n belangrijke les: kinderen hebben eigenlijk niet veel nodig: tijd en aandacht van mama en papa zijn goud waard. Al die materialistische dingen zijn bijzaak, ze kunnen zelfs voor extra stress zorgen. Wat echt telt in het leven, zijn die momenten die je samen kunt beleven en de herinneringen die je maakt (en nee, dat hoeft heus niet tijdens vakanties alleen te zijn).”

mama-winkeleigenaar
Flo Jolie & Mama Tien.

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Hoe doen jullie het? Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moeten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

“Mijn partner is als eerste de deur uit naar het werk, dus zorg ik altijd voor de ochtendroutine. Nadat ik mezelf heb klaargemaakt, wek ik ons dochtertje. Ze is sinds haar twee maanden (oh ja, we zijn geluksvogels!) een lange slaper. Ze slaapt gemakkelijk de klok rond en soms zelfs langer. Dat maakt wel dat opstaan voor haar in etappes moet gebeuren.”

“Haar slaapkamer is naast de badkamer en ik ga haar wakker maken als ik zelf opsta. Ze weet ondertussen het föhngeluid (het laatste wat ik doe om me klaar te maken) betekent dat het tijd is om op te staan. (lacht).”

“Ze mag haar boterhammetjes voor de tv eten (tenzij we aan de late kant zijn, dan zit ze bij me aan het keukeneiland) terwijl ik haar brooddoos klaarmaak en de keuken opruim. Nadat ik haar naar school heb gebracht, bekom ik even van de ochtendrush en drink ik mijn koffie. Omdat de winkel pas om 10 uur opengaat, heb ik nog wat tijd om het avondeten voor te bereiden. Er is thuis altijd verse soep. Ik maak altijd een grote ketel soep voor 3 à 4 dagen. Ik schil de aardappelen of snijd al groenten en haal een portie vlees, vis of een veggieburger uit de diepvries zodat dit ’s avonds ontdooid is. Een echt weekmenu hebben we niet, dat zou immers niet passen bij de chaoot die ik ben. Gelukkig zijn zowel mijn partner als ikzelf best creatief genoeg om iets op tafel te toveren met hetgeen er in de frigo of de diepvriezer voorhanden is. We hebben ook een volkstuintje waar we onze eigen groenten kweken en hebben eigen kippen. Handig voor het tafelafval en lekkere verse eitjes elke dag!”

“Afhankelijk van onze planning halen mijn partner of ik de kindjes op bij de opvang. Na het eten, spelen we vaak nog een gezelschapsspel met ons dochtertje. Het badkamerritueel neem ik meestal voor mijn rekening omdat ze dat het fijnste vindt en er dan geen gemok is. In bed volgt er nog een verhaaltje of een babbeltje over de dag. En dan wil ik gewoon een halfuur zitten en niks doen (lacht). Als ik energie genoeg heb, trek ik naar mijn atelier om creatief bezig te zijn. En als het echt nodig is, doe ik een mand strijk. Gelukkig heb ik een partner die de strijk ook doet, dus op dat vlak staan we ‘equal’.”

“In bed wordt nog een verhaaltje voorgelezen en is er nog tijd voor een kort babbeltje over de dag. Vaak komen er tijdens het instopmoment nog wel dingen naar boven.”

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen … Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

“Na de afruim van tafel, is het ‘wasjestijd’. Dat kondigen we altijd van tevoren nog eens aan zodat haar spel waar ze in zit, kan afgerond worden. Ze mag dan nog wat spelen of een tekenfilmpje kijken met een nagerechtje. Daarna is het tijd om tandjes te poetsen en het bed in te gaan. In bed wordt nog een verhaaltje voorgelezen en is er nog tijd voor een kort babbeltje over de dag. Vaak komen er tijdens het instopmoment nog wel dingen naar boven. Meestal is het pas 20.30 uur vooraleer het hele bedtijdgebeuren achter de rug is. Als allerlaatste krijgt ze een kruisje (dat kruisje is een ritueeltje van bij mijn ouders, oma en opa) en een kusje, en moet ik met mijn vinger hartjes op haar wangetjes tekenen. Daarna gaan de lichtjes uit.”

“Ik vind het niet altijd gemakkelijk om mijn aandacht te verdelen. Je wilt voor iedereen goed doen, maar de liefde voor je eigen kind kun je met niets vergelijken. Ik voel me daar soms schuldig over.”

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

“Het Theatercafé in het cultureel centrum bij ons in Hasselt is echt het meest kidsproof restaurant wat je kunt vinden in en rond de stadskern. Het ligt vlak aan het stadspark, er is een grote speeltuin buiten én een speelbox binnen. Er zijn 100% kidsproof gerechtjes en als ze hun bordje goed leeggegeten hebben, krijgen ze een muntje waarmee ze na het eten een ritje kunnen doen op een speeltuig of een verrassingsbol kunnen draaien aan een automaat. Op woensdagnamiddag kunnen ze er zelf hun eigen pannenkoek customizen. Het is leuk om een theatervoorstelling te koppelen aan een etentje in het Theatercafé. Op zaterdag of zondag zijn er vaak familievoorstellingen en er is ook altijd een tentoonstelling lopende.”

HELP ME PLEASE

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

“Het is moeilijk om een goede balans te vinden om tijd te maken voor mezelf. Zeker in een samengesteld gezin is dat niet vanzelfsprekend. Mijn pluskinderen zijn één weekend per veertien dagen bij ons, en in de schoolvakanties zijn ze er de helft van de tijd. Eerlijk: het is een enorme aanpassing van een gezin van 3 naar 5 personen. Ik wil iedereen tevreden houden, maar gezien het leeftijdsverschil tussen hen is dat niet altijd evident.”

“Bovendien moet ik steeds rekening houden met extra agenda’s: die van mijn pluskinderen en die van hun mama ook uiteraard, zeker in de vakantieregelingen. De weekenden zijn vaak erg versnipperd als gezin. De thuisbasis van mijn pluskinderen, en dus ook van hun hobby’s, is niet in Hasselt. Mijn partner neemt dat altijd voor zijn rekening. Voor Flo is het niet altijd leuk om mee die autoritten te doen. Op zaterdagen, wanneer ik in de winkel aan het werk ben, gaat zij soms spelen bij haar neefje of op logement bij oma en opa.”

“Als het voetbal is en Chiro op een zondag, doen Flo en ik soms iets onder ons tweetjes. Ik vind het niet altijd gemakkelijk om mijn aandacht te verdelen. Je wilt voor iedereen goed doen, maar de liefde voor je eigen kind kun je met niets vergelijken. Ik vind dat soms moeilijk of voel me daar schuldig over. Bovendien zie ik mijn pluskinderen te weinig om er een hechte band mee te hebben, dat maakt dat het voor mij soms echt zoeken is.”

NOG MEER TIPS VAN MAMA’S:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!