Het leven van een mama: zo doet Sophie het

Door -
Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama's over hun aanpak. Vandaag: Sophie Janssens.

Even voorstellen

Sophie Janssens is de trotse mama van Bowie (3,5) en Oona (5). Ze werkt als kleuterjuf en freelance illustratrice. Samen met een bevriende kleuterjuf en kunstliefhebber werkt ze aan kunstofvoorkinderen. Op hun instagrampagina overladen ze je graag met inspiratie om op een creatieve en kwalitatieve manier met kinderen aan de slag te gaan.

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer. Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

Sophie: “Eigenlijk kookt mijn man altijd. En wanneer hij spaghetti maakt, maakt hij altijd twee extra porties die we invriezen. Die gebruik ik wanneer ik alleen met de kinderen ben. En soms, wanneer ik kook, maak ik altijd hetzelfde: pasta met broccoli, champignons, wortels, room en spekjes.

Ik heb eigenlijk niet meer gekookt sinds de geboorte van Oona.  Dat groeide vanzelf zo. Ik ‘jongleer’ na het werk met de kinderen, terwijl mijn vriend kookt. Dat vinden we gewoon allebei het fijnste om te doen, dus voor ons werkt het perfect.”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte lifehack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets, wat altijd een gedoe was, anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?

Sophie: “Ik probeer altijd voor een win-win te zorgen.

  • Zo ga ik bijvoorbeeld voortdurend op zoek naar toffe speelplekken waar ik een heerlijke koffie kan drinken. En dan nodig ik een vriendin uit die vrienden voor de kinderen meebrengt. Win-win dus.
  • En als ik zelf ergens heel graag naartoe wil, dan neem ik één kind mee. Zo koop ik mijn vrije tijd, blijft het voor mijn vriend ook nog leuk en heb ik toch minder het gevoel dat ik van alles moet missen. Ik neem mijn dochter vaak mee naar musea over heel het land en ik nam haar ook al mee naar Barcelona.

Mijn vriend en ik gaan om beurt een paar dagen  alleen op vakantie om even te doen wat we willen en vooral: veel bij te slapen.

  • En de gouden tip komt eigenlijk van Natasha van Nimzu. Mijn vriend en ik gaan elk een paar dagen apart op vakantie. We kunnen niet zo gemakkelijk beroep doen op opvang en zo komen we allebei toch aan een paar dagen pure rust toe. We gaan dan helemaal alleen op vakantie om even te doen wat we willen en vooral: veel bij te slapen.”

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

Onze dag start tussen 5 en 6.30 uur, wanneer Bowie wakker wordt. Of tenminste: voor één van ons. Want mijn vriend en ik slapen om de beurt uit tot 7 uur. Ik maak ‘s morgens altijd de fruitdoosjes en zorg voor de koekjes en de drinkbus. Mijn vriend smeert de boterhammen.

Na het eten kijken de kinderen nog een filmpje en dan kruipen wij mee in de zetel. We laten de boel dan staan en genieten van wat heerlijke nabijheid.

Mijn vriend brengt de kinderen ‘s morgens naar school en ik haal ze op. Dan ‘jongleer ik dus met de kinderen terwijl hij kookt. Na het eten kijken de kinderen nog een filmpje en dan kruipen wij mee in de zetel. We laten de boel dan staan en genieten van wat heerlijke nabijheid.

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen. Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Sophie: “We trekken hun pyjama’s beneden aan terwijl ze naar een filmpje kijken. Dat gaat eens zo snel als boven. Eens boven is het enkel nog wassen en tanden poetsen en dan bed in.

Ik blijf dan op de gang zitten tot ze slapen. Onze regel: ze mogen nog één keer naar het toilet en één keer iets drinken, wat ze dan ook doen. En dan komen er nog 1001 verhalen voordat ze in slaap vallen. Iets wat ik eigenlijk wel fijn vind. Ik leer tijdens dat halfuurtje op de gang nog heel veel over hun dag. En dus laat ik het toe. Tegen 20 à 20.15 uur slapen ze en start onze avond.”

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

Sophie: Je bedoelt die leuke speelplekken waar je ook een koffie kunt drinken? In het Antwerpse heb je gelukkig heel wat van die parels. Sowieso Mokkakapot in Borgerhout. Zeker ook Bar stark in het Rivierenhof, Caffènation, de Zomerbar van Zomer van Antwerpen en Bar Chapel natuurlijk!

HELP ME PLEASE

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook weleens tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Goh, bestaat er iets tegen slapeloosheid? Of kun je iets doen aan kindjes die liefst van al thuis zijn, dicht bij hun mama en papa? Wij doen onze kinderen nooit een plezier met een babysit, een dagje bij hun grootouders of een speeldate bij een van hun vriendjes. En dat maakt onze opvangmogelijkheden heel klein. En ik kan het ook zo vermoeiend vinden dat die twee mini’s voortdurend babbelen … Iemand daar tips voor? 🙂

DEEL JIJ HIER BINNENKORT JOUW TIPS EN TRICKS?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

NOG MEER TIPS VOOR JE LEVEN ALS MAMA?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here