Hoe help je je kind omgaan met palliatieve situaties in zijn omgeving?

Door -
omgaan palliatieve situaties kind
Getty Images
Als een direct familielid ongeneeslijk ziek is, is dat ook voor je kind natuurlijk een ingrijpende gebeurtenis. En ook al is verdriet voor elk kind anders, het is heel belangrijk dat kinderen op een goede manier omgaan met palliatieve situaties in hun nabije omgeving. Hoe ondersteun je je kind daarin?

Emoties een plaats geven

Als ouders willen we onze kinderen het liefst beschermen tegen verdriet, maar dat is niet haalbaar. Het leven bestaat nu eenmaal – en helaas – af en toe ook uit verdrietige momenten. Zoals een voor hen geliefd persoon die palliatief wordt. Het is belangrijk om je kind daar tot op zekere hoogte in te betrekken, zodat hij ook zijn verdrietgevoelens, frustraties en misschien zelfs boosheid beter een plaats kan geven.

 4x tips om je kind te ondersteunen

  • Wees eerlijk

Als je de situatie voor kinderen verbergt, kunnen ze zich eenzaam en buitengesloten voelen. Bovendien voelen kinderen veranderingen in hun leefwereld vaak haarfijn aan. Ze merken dat de sfeer in huis verandert, maar omdat ze de waarheid niet kennen, bestaat het risico dat ze foute conclusies trekken. Dat kan angst, schuldgevoelens of misverstanden veroorzaken bij het kind. 

Wees daarom eerlijk en betrek het kind bij de situatie. Verbloem de waarheid niet: vermijd uitdrukkingen zoals ‘oma zal binnenkort voor altijd slapen’ of ‘opa gaat binnenkort op een verre reis.’ Een kind kan die uitspraken letterlijk nemen en bang of verward worden. Geef ook geen valse hoop (‘papa zal wel weer beter worden’), maar hoop samen met het kind op realistische zaken. Jullie kunnen bijvoorbeeld hopen dat papa zo lang mogelijk thuis kan blijven.

  • Geef informatie op maat

Geef het kind heldere informatie en leg duidelijk uit wat er gebeurt. Er bestaan heel wat kinder- en jeugdboeken of educatieve materialen die helpen om thema’s zoals ziekte en dood aan een kind uit te leggen.

Een kind stelt ook vaak veel vragen. Antwoord dan open en eerlijk. Als je het antwoord niet weet, durf dat dan zeggen. Vraag hoe het kind er zelf over denkt. Zo weet je meteen welke gedachten of angsten er leven en kun je ingrijpen als het kind iets verkeerd heeft begrepen.

Als je informatie geeft, is het belangrijk om altijd het tempo, bevattingsvermogen en de draagkracht van het kind te respecteren. Dring niets op, maar zeg duidelijk dat het kind altijd bij jou terecht kan met zijn vragen.

  • Laat het kind iets doen

Kinderen willen vaak iets doen. Misschien wil het kind meehelpen in de verzorging: dan kun je het kind bijvoorbeeld eten laten brengen naar de zieke, verzorgingsmateriaal laten aanreiken, het bed laten opmaken … Of laat het kind iets knutselen of tekenen voor de zieke. Dat kan een uitlaatklep zijn voor zijn gevoelens en emoties, en het geeft het kind het gevoel dat hij betrokken wordt en iets kan betekenen voor de zieke.

  • Geef het kind ruimte

Het is belangrijk dat kinderen ondanks de situatie ook kind kunnen zijn: dat ze naar school gaan, spelen, hun hobby’s blijven doen… Kinderen hebben afleiding nodig om bij te tanken en even ‘zorgeloos’ kind te kunnen zijn. Een kind kan onmogelijk voortdurend bezig zijn met het nakende verlies, dat is te pijnlijk. Door af en toe met andere zaken bezig te zijn en te spelen, wordt de pijn geleidelijk toegelaten en wordt het kind niet overspoeld door zijn emoties.

Campagne Palliatieve Zorg Vlaanderen

Zaterdag 9 oktober is Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. De sector slaat daarom de handen in elkaar, en lanceert de campagne Doodgewoon. Praten over leven en dood.

Waarom? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om over het levenseinde te praten. Het is nochtans heel belangrijk om daarover in gesprek te gaan, ook als je nog gezond bent. Door erover te praten kun je aangeven welke zorg je zou willen aan het levenseinde en welke niet. Je kunt je vragen stellen en je wensen, verlangens, zorgen en angsten delen. De dood hoort bij het leven, en dat willen we bespreekbaar maken. Want bespreekbaarheid is de eerste stap naar de juiste zorg en ondersteuning.

Over hele land vinden evenementen plaats, in het kader van deze campagne. Meer info? Surf naar www.dagvandepalliatievezorg.be.

Met dank aan Palliatieve Zorg Vlaanderen

Ook de moeite om te lezen;

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!