3x heerlijke sinterklaasrecepten met speculaas

Door -
Recepten met speculaas voor Sinterklaas
© ah.be
Bij Sinterklaas hoort speculaas, liefst in allerlei vormen en maten. Wist je dat je met speculaas ook de allerlekkerste desserten kunt maken? Wij geven je alvast een overzicht van onze drie favoriete Sinterklaasrecepten.

Glaasjes met speculaas, rood fruit en mascarpone

Appel-speculaastaart

appel-speculaastaart

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 ei
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 250 gr. witte suiker
  • 400 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 kl zout
  • 250 gr. koude boter
  • 150 gr. amandelspijs
  • 7 friszure appels (bijvoorbeeld Goudreinet)
  • 2 kl kaneel
  • 2 el abrikozenjam

Bereidingswijze

  • Splits het ei, bewaar de dooier. Doe het eiwit, bakmeel, 200 gr. suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Vet de springvorm in met wat boter. Bestuif het werkblad, de deegroller en deegbal met bakmeel. Rol twee derde van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met de rest van de uitgerolde plak.
  • Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van de eidooier erdoor. Verdeel over de bodem. Schil de appels en snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes, doe ze in een kom en meng de kaneel en de rest van de suiker erdoor. Leg op de amandelspijs. Rol de rest van het deeg uit. Snijd in repen van 2 cm breed en leg die in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van de eidooier. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
  • Bestrijk de taart uit de oven direct met de abrikozenjam en laat de taart afkoelen in de vorm.

Gevulde speculaas

gevulde-speculaas

Ingrediënten (8 stukken)

  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr. donkere basterdsuiker
  • 2 el mix koek- en speculaaskruiden
  • 150 gr. koude roomboter
  • 2 el melk
  • 1 el water
  • 300 gr. amandelspijs
  • 2 eieren
  • 4 gr. bloem
  • 55 gr. amandelen (als garnering)

Bereidingswijze

  • Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en eventueel een mespunt zout boven een kom. Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker door de zeef. Leg de boter in het bakmeel en snijd met twee messen in piepkleine stukjes. Voeg de melk toe. Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg tot een soepele bal. Verpak de bal in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.
  • Klop de eieren met het water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk de helft van het losgeklopte ei erbij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat het smeuïg wordt. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bestrooi het werkblad en de deegroller met wat bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer de amandelspijs erover met natgemaakte handen of een pannenkoekmes en laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 min. gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden. Haal de plaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.

Bron: Albert Heijn en Libelle Lekker

Meer over speculaas en Sinterklaas:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!