9 redenen waarom een huisdier wél een goed idee is

Door -
huisdier
©GettyImages
"Mamaaaaaa, mag ik een hondje?" Voor we opnieuw het hoofd schudden, misschien eerst eens deze leuke voordelen lezen!

Waarom een huisdier wél een goed idee is

1. Je kind leert zorgzaam te zijn

Dat huisdieren veel verzorging en aandacht nodig hebben, is geen geheim. De emotionele betrokkenheid bij een huisdier zorgt er vaak voor dat kinderen ook zorgzamer zullen reageren ten opzichte van mensen. Ook leren kinderen zo rekening te houden met een ander. Je kunt een huisdier immers niet enkele dagen in een kast stoppen zoals een pop, maar je moet er dagelijks tijd en liefde in steken.

2. Er is altijd iemand om mee te spelen

Na een lange dag werken heb je als ouder misschien niet altijd energie over om met je kind te spelen. Een huisdier is het perfecte speelkameraadje voor je zoon of dochter. Even buiten met de hond spelen of liever binnen met de kat knuffelen? Je huisdier staat altijd klaar!

3. Voorlezen voor Billy of Minoes helpt

Pedagogen weten al langer dat de aanwezigheid van dieren kinderen met een leerachterstand kunnen helpen. Vooral voor leesvaardigheid zijn huisdieren interessant. Zo voelen kinderen zich meer op hun gemak wanneer ze luidop voorlezen voor hun huisdier dan voor een persoon.

4. Je kind leert verantwoordelijkheid te dragen

Een huisdier hebben is natuurlijk niet alleen leuk en plezant. Er komen ook heel wat verplichtingen bij kijken: met de hond gaan wandelen, de kattenbak leegmaken, de hamsterkooi poetsen … Deze taken leren je kind verantwoordelijkheid te dragen. Maak van tevoren enkele strikte afspraken, afgestemd op de leeftijd van je kind, zodat die zorgtaken niet alsnog bij jou belanden. Natuurlijk zul je je zoon of dochter in het begin nog af en toe moeten wijzen op hun taken en verantwoordelijkheden. Na een tijdje zijn ze het gewoon en doen ze het uit zichzelf.

5. En hup met de beentjes/pootjes!

Veel huisdieren, vooral honden, hebben beweging nodig. Ze zijn daardoor ook de perfecte smoes om je kinderen mee te krijgen op een lange bos- of strandwandeling. Maar gewoon spelen in de tuin zorgt ook al voor meer beweging. Laat bijvoorbeeld je cavia even loslopen in de woonkamer of buiten op een afgesloten stukje gras. Zo kunnen de kinderen er fijn achteraan rennen. Een vrolijke work-out voor je kinderen!

6. Je kind is beter gewapend tegen allergieën

Verschillende studies wijzen uit dan kinderen die opgroeien met huisdieren minder kans hebben om allergieën of astma te krijgen. Net omdat ze in aanraking komen met bijvoorbeeld huidschilfers en bacteriën van dieren, ontwikkelen ze een sterker immuunsysteem.

7. Goed voor de teamspirit!

Omdat je kind de zorg over een huisdier vaak moet delen met broers of zussen, schept dit vaak een sterkere band tussen hen. En vormt de kattenbak al eens een bron van discussie? Dan biedt dit weer kansen en mogelijkheden waaruit de kinderen kunnen leren. Niet alleen de band tussen broers en zussen wordt trouwens sterker, het volledige gezin heeft er baat bij. Er is niets zo gezellig als samen met de hond gaan wandelen of gewoon kijken hoe de kat haar staart probeert te vangen. Bovendien hebben jullie altijd een gemeenschappelijk gespreksonderwerp om over te praten!

8. Je kind leert omgaan met verdriet

Natuurlijk wil je je kind behoeden voor pijn en verdriet, maar een huisdier hebben zorgt ervoor dat hij of zij kan leren over het leven. Omgaan met de dood van een huisdier kan hen helpen om later beter om te gaan met andere moeilijke gebeurtenissen.

9. Een huisdier hoort gewoon bij de familie

Voor kinderen maken huisdieren net zoveel deel uit van de familie als mama, papa en broer of zus. Dat bewijst een sociaal experiment van Beaphar, een verzorgingsmerk voor huisdieren. Kinderen moesten een tekening maken van hun familie, terwijl de ouders hun gezin moesten beschrijven. Bekijk hieronder het ontroerende resultaat:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Met dank aan Ilse De Block van de Opvoedingslijn en Beaphar.

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here