Eerste hulp bij kinderverdriet

Door -
kinderverdriet
Getty Images
"Je zult oma niet meer zien", zeg je dat zo? Of verpak je het in een verhaal? Praat je er heel vaak over, of net niet? De rouwtherapeut geeft advies en troosttips bij kinderverdriet.

Alles begint bij luisteren

Rouwtherapeut Claire Vanden Abbeele: “Het belangrijkste wat je kunt doen voor kinderen die rouwen, is naar hen luisteren, en hun de kans geven om hun verdriet te uiten. Vaak luchten kinderen makkelijker hun hart bij een buitenstaander dan bij hun familie. Kinderen willen volwassenen sparen en omgekeerd. Op zich is daar niets mis mee, maar je moet wel érgens terecht kunnen met je gevoelens.”

Echt afscheid nemen, doet goed

“Ouders vragen me soms of het wel goed is dat hun kind de overledene mee gaat groeten. Doen! Natuurlijk moet je kinderen goed voorbereiden op wat ze gaan zien, maar meestal zijn ze niet bang van iemand die gestorven is. Ik heb al meegemaakt dat ze naast de overledene mee op bed gaan liggen, dat ze het haar van hun papa wat beter schikken, of hen kusjes geven.”

Openstaan voor alle signalen

“Elk kind reageert anders op groot verdriet. Een mama vertelde me dat haar dochter het erg moeilijk heeft op school. Ze wordt meteen boos of barst in huilen uit zodra iemand een opmerking tegen haar maakt, hoe onschuldig ook. Zaak is die signalen te herkennen en er adequaat op te reageren. Gedraagt je kind zich anders dan anders, probeer het daarover aan de praat te krijgen.”

De tijd gunnen om te verwerken

“Wanneer een kind klaar is met rouwen, weet je nooit zeker. Sommige momenten zullen altijd moeilijk blijven: verjaardagen, de eerste schooldag, de kerstperiode … Wat je bij kinderen in elk geval moet doen, is meegaan in hun verhaal. Als ze na jaren plots weer een opstoot van verdriet krijgen, negeer dit dan niet. En als ze het hebben over een ingebeeld vriendje aan wie ze ‘s avonds in bed al hun verdriet vertellen, zeg dan niet dat dat niet kan. Dat is een van die magische dingen die je moet respecteren. Voor kinderen werken ze nu eenmaal. Net als humor. Ook tijdens het rouwen moet er gelachen kunnen worden. Kinderen kunnen best tegen een stootje.”

Bron: Libelle Mama Magazine

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!