Help, luizen! Wat nu?

Door -
luizen
©iStock
Het is weer die tijd van het jaar. Zoon- of dochterlief komt van school met een briefje van de juf: de luizen hebben opnieuw de kop opgestoken. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het geen kwestie van slechte hygiëne, maar een hardnekkige plaag.

Hoe weet je dat je kind luizen heeft?

Je kleintje klaagt over jeuk achter de oren en in de nek en je ziet hem of haar voortdurend krabben. Als je de haardos wat nader bekijkt, merk je letseltjes van het krabben … en witachtige neten die vastgekleefd lijken aan de haarbasis. Het is duidelijk: dit zijn luizen.

Wat zijn luizen?

Hoofdluizen zijn kleine insecten zonder vleugels. Met het blote oog zijn ze nauwelijks te zien, want het mannetje is amper 1,5 mm groot en het vrouwtje 2 mm. Ze hebben zes pootjes, voorzien van een soort knijptangetjes, waarmee ze zich aan de haren vasthechten. De vrouwtjes kunnen tot 10 eitjes, of neten, per dag leggen en dat zo’n 20 tot 30 dagen lang. Na een 8-tal dagen komen de eitjes uit, en na 15 dagen zijn de kleine luisjes volwassen … En dan begint alles van voren af aan!

Wat kun je doen als je kind luizen heeft?

Gelukkig zijn er genoeg middelen verkrijgbaar in de apotheek om luizen efficiënt aan te pakken. Shampoos en lotions die je nauwgezet volgens de gebruiksaanwijzing op het haar van je kind aanbrengt, zorgen ervoor dat je niet te lang met deze netelige kwestie te kampen hebt.


Puressentiel Volledige Behandeling Lotion – € 13,29 – koop hier

Shampoux Film Lotion Anti-Luizen – € 16,23 – koop hier

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!