Help, luizen! Wat nu?

©iStock
Het is weer die tijd van het jaar. Zoon- of dochterlief komt van school met een briefje van de juf: de luizen hebben opnieuw de kop opgestoken. Geen kwestie van slechte hygiëne, maar een hardnekkige plaag.

Hoe weet je dat je kind luizen heeft?

Je hartendief klaagt over jeuk achter de oren en in de nek en je ziet hem of haar voortdurend krabben. Als je de haardos wat nader bekijkt, merk je letseltjes van het krabben… en witachtige neten die vastgekleefd zitten aan de haarbasis. Het is duidelijk: luizen…

Wat zijn luizen?

Hoofdluizen zijn kleine insecten zonder vleugels. Met het blote oog zijn ze nauwelijks te zien, want het mannetje meet amper 1,5 mm en het vrouwtje 2 mm. Ze hebben zes pootjes, voorzien van knijptangetjes, waarmee ze zich aan de haren vasthechten. De vrouwtjes kunnen tot 10 eitjes, of neten, per dag leggen en dat zo’n 20 tot 30 dagen lang. Na een 8-tal dagen komen de eitjes uit, en na 15 dagen zijn de kleine luisjes volwassen… En dan begint alles van voren af aan!

Wat kan je doen als je kind luizen heeft?

Gelukkig zijn er genoeg middelen verkrijgbaar in de apotheek om luizen efficiënt aan te pakken. Shampoo’s en lotions die je nauwgezet volgens de gebruiksaanwijzing op het haar van je kind toepast, zorgen ervoor dat je niet te lang met deze netelige kwestie kampt.


Puressentiel Volledige Behandeling Lotion – € 19,90 – koop hier

Shampoux Film Lotion Anti-Luizen – € 17,50 – koop hier

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!