Gezonde tussendoortjes met minder suiker

Door -
Gezonde tussendoortjes
© Getty Images
Je kinderen verwennen met een lekker tussendoortje: heerlijk! Maar of die snacks ook altijd gezond zijn, is nog maar de vraag. Wij geven je enkele lekkere én verantwoorde recepten. Smakelijk!

7x gezonde tussendoortjes

1. Spelt-mueslimuffins

Spelt-muesli-muffins

Ingrediënten (voor 12 stuks)

  • 250 g speltbloem
  • 2 kl bicarbonaat
  • snuifje zout
  • 150 ml ahornsiroop
  • 150 ml olijfolie
  • 2 kl bakpoeder
  • 120 g ongezoete muesli
  • 1 kl kaneelpoeder
  • 160 ml amandelmelk
  • 200 g dadels

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en zet cupcakepapiertjes in een muffinvorm.
  • Meng in een kom het meel, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en de muesli. Kruid af met een snuifje zout en het kaneelpoeder.
  • Meng in een andere kom de ahornsiroop met de amandelmelk en de olijfolie. Snij de dadels fijn (verwijder de pit) en meng ze met een beetje van het meelmengsel.
  • Roer de natte ingrediënten beetje bij beetje door de droge ingrediënten, tot je een homogeen beslag krijgt. Meng de dadels erdoor.
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de cakejes 20 à 25 minuten in de oven. Controleer met een prikkertje of ze gaar zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna helemaal koud worden op een rooster.

2. Chocoladeballetjes

Ingrediënten (voor 16 stuks)

  • 150 g kokosschilfers
  • 2 el kokosmeel
  • 250 g amandelpasta
  • 2 el cacaopoeder
  • stevia naar smaak
  • flinke snuif zeezout

Werkwijze

  • Mix alle ingrediënten tot een plakkerig deeg in de keukenmachine.
  • Plaats het deeg een kwartier in de diepvries tot het stevig genoeg is om er balletjes van te rollen.
  • Bedek een groot bord of een bakplaat met bakpapier.
  • Schep 16 gelijke porties op het bord, eventueel met behulp van een mini-ijslepel of maatlepel. Rol voorzichtig tot balletjes.
  • Werk de balletjes af met gehakte cacao nibs (of gehakte amandelen, kokosrasp, …).
  • Plaats de balletjes nog eens een kwartier of langer in de diepvries tot ze hard genoeg zijn.

3. Pompoenpannenkoeken

Pompoenpannenkoeken

Ingrediënten (voor 16 stuks)

  • 1/4 hokkaidopompoen
  • 2 eieren
  • 2 el boter
  • 2 el kokosolie
  • 2 el suiker
  • 2,5 kl bakpoeder
  • 250 g tarwebloem
  • 250 ml volle melk
  • snuifje zout
  • snuifje kaneelpoeder

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de pompoen en snij hem in hapklare stukken, schik in een ovenschaal met een klein scheutje water en besprenkel met de kokosolie. Dek af met een vel aluminiumfolie en stoom in 30 minuten gaar in de oven. Mix de pompoen tot een gladde puree. Weeg 200 g van de pompoenpuree af.
  • Klop de eieren met de suiker tot de suiker is opgelost. Smelt de boter en roer deze onder het ei-suikermengsel. Roer er de pompoenpuree onder.
  • Meng in een kom het bakpoeder, het zout en de kaneel onder de bloem. Voeg het bloemmengsel bij het ei-suikermengsel en klop tot alle klontertjes verdwenen zijn. Giet er stilaan de melk bij en roer tot een stevig pannenkoekenbeslag.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan, spreid de olie uit met keukenpapier en schep er met een pollepel beslag in. Bak de pannenkoek op een matig vuur tot de bovenkant droog is, draai om en bak nog enkele minuten verder.
  • Serveer met lekker fruit, yoghurt en wat citroenrasp.

4. Wortelchips

Wortelchips

Ingrediënten

  • wortelen
  • plantaardige olie
  • vloeibare honing
  • grof zeezout

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de wortelen schoon en snij ze in fijne plakjes. Laat ze een half uurtje marineren in een mengsel van olie en honing.
  • Prik de wortelchips op houten satéstokjes en zet ze in de oven tot ze knapperig zijn.
  • Bestrooi ze met grof zeezout.

5. Avocado-chocoladecrème

Avocado-chocoladecrème (4 SmartPoints p.p.)

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 150 g avocado
  • 2 rijpe bananen
  • 10 g ongezoet cacaopoeder
  • 50 ml magere melk
  • 3 gedroogde dadels

Werkwijze

  • Haal het avocadovruchtvlees uit de schil.
  • Pureer de banaan met avocado, cacaopoeder, melk en dadels.
  • Doe de avocadochocoladecrème in 4 glazen en zet 1 uur in de koelkast. Serveer.

6. Fruitige rijstpudding

Fruitige rijstpudding

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 600 ml melk
  • 150 g dessertrijst
  • 40 g boter
  • 100 g gedroogd fruit naar keuze
  • 40 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje (opengesneden)
  • snuifje zout
  • poedersuiker

Werkwijze

  • Breng de melk aan de kook met het vanillestokje. Voeg de rijst toe. Laat op een laag vuurtje 30 minuten wellen (roer geregeld). Laat afkoelen en schep af en toe om. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 °C.
  • Beboter 4 kleine ovenschaaltjes van zo’n 350 ml. Splits de eieren. Klop de boter schuimig met de suiker en roer er de eidooiers door tot je een romige massa krijgt. Haal het vanillestokje uit de rijstpap en roer die door het botermengsel.
  • Hak de gedroogde vruchten fijn en meng ze door de rijst. Klop de eiwitten stijf met het zout en spatel het er voorzichtig door.
  • Schep het mengsel in de vormpjes. Leg er enkele vlokjes boter op en bak 35 minuten in de oven. Bestuif met poedersuiker.

7. Appelcrumble met havermout

Appelcrumble met havermout

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 appels
  • 4 el havermout
  • 2 el muesli
  • 1 el hazelnoten
  • 1 el pijnboompitten
  • 1 el amandelschilfers
  • 1 el bloem
  • 1 el suiker
  • 2 el blonde rozijnen
  • 3 el maïsolie
  • citroensap
  • kaneelpoeder
  • kruidnagelpoeder

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de hazelnoten en de amandelen goudbruin in een pan zonder vetstof. Laat afkoelen. Hak de hazelnoten grof.
  • Schil de appelen. Snij ze in stukken. Besprenkel ze met citroensap en meng ze met de suiker, pijnboompitten en rozijnen. Breng op smaak met kaneel en kruidnagelpoeder. Doe het mengsel in een ovenschaal.
  • Meng de havermout met de muesli, de hazelnoten, de amandelen, de bloem en de olie. Meng tot je vochtige kruimels krijgt.
  • Verdeel de crumble over het fruit en zet 20 minuten in de oven, tot hij goudbruin en krokant is. Serveer lauw.

Bron: Libelle Lekker

Meer lekkers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here