Gezonde tussendoortjes met minder suiker

Door -
Gezonde tussendoortjes
© Getty Images
Niets leuker dan je kinderen verwennen met een lekker tussendoortje, maar of die snacks ook altijd ook gezond zijn ... Wij geven je enkele lekkere én verantwoorde recepten. Smakelijk!

1. Spelt-mueslimuffins

Spelt-muesli-muffins

Ingrediënten (voor 12 stuks)

  • 250 g speltbloem
  • 2 kl bicarbonaat
  • snuifje zout
  • 150 ml ahornsiroop
  • 150 ml olijfolie
  • 2 kl bakpoeder
  • 120 g ongezoete muesli
  • 1 kl kaneelpoeder
  • 160 ml amandelmelk
  • 200 g dadels

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet cupcakepapiertjes in een muffinvorm.
  • Meng in een kom het meel, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en de muesli. Kruid af met een snuifje zout en het kaneelpoeder.
  • Meng in een andere kom de ahornsiroop met de amandelmelk en de olijfolie. Snij de dadels fijn (verwijder de pit) en meng ze met een beetje van het meelmengsel.
  • Roer de natte ingrediënten beetje bij beetje door de droge, tot je een homogeen beslag krijgt. Meng de dadels erdoor.
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de cakejes 20 à 25 minuten in de oven. Controleer met een prikkertje of ze gaar zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna helemaal koud worden op een rooster.

2. Chocoladeballetjes

Ingrediënten (voor 16 stuks)

  • 150 g kokosschilfers
  • 2 el kokosmeel
  • 250 g amandelpasta
  • 2 el cacaopoeder
  • stevia naar smaak
  • flinke snuif zeezout

Werkwijze

  • Mix alle ingrediënten tot een plakkerig deeg in de keukenmachine.
  • Plaats het deeg een kwartier in de diepvries tot het stevig genoeg is om er balletjes van te rollen.
  • Bedek een groot bord of een bakplaat met bakpapier.
  • Schep 16 gelijke porties op het bord, eventueel met behulp van een mini-ijslepel of maatlepel. Rol voorzichtig tot balletjes.
  • Werk de balletjes af met gehakte cacao nibs (of gehakte amandelen, kokosrasp …).
  • Plaats de balletjes nog eens een kwartier of langer in de diepvries tot ze hard genoeg zijn.

3. Pompoenpannenkoeken

Pompoenpannenkoeken

Ingrediënten (voor 16 stuks)

  • 1/4 hokkaidopompoen
  • 2 eieren
  • 2 el boter
  • 2 el kokosolie
  • 2 el suiker
  • 2,5 kl bakpoeder
  • 250 g tarwebloem
  • 250 ml volle melk
  • snuifje zout
  • snuifje kaneelpoeder

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pompoen en snij hem in hapklare stukken, schik in een ovenschaal met een klein scheutje water en besprenkel met de kokosolie. Dek af met een vel aluminiumfolie en stoom in 30 minuten gaar in de oven. Mix de pompoen tot een gladde puree. Weeg 200 g van de pompoenpuree af.
  • Klop de eieren met de suiker tot de suiker is opgelost. Smelt de boter en roer deze onder het ei-suikermengsel. Roer er de pompoenpuree onder.
  • Meng in een kom het bakpoeder, het zout en de kaneel onder de bloem. Voeg het bloemmengsel bij het ei-suikermengsel en klop tot alle klontertjes verdwenen zijn. Giet er stilaan de melk bij en roer tot een stevig pannenkoekenbeslag.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan, spreid de olie uit met keukenpapier en schep er met een pollepel beslag in. Bak de pannenkoek op een matig vuur tot de bovenkant droog is, draai om en bak nog enkele minuten verder.
  • Serveer met lekker fruit, yoghurt en wat citroenrasp.

4. Wortelchips

Wortelchips

Ingrediënten

  • wortelen
  • plantaardige olie
  • vloeibare honing
  • grof zeezout

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Maak de wortelen schoon en snij ze in fijne plakjes. Laat ze een half uurtje marineren in een mengsel van olie en honing.
  • Prik de wortelchips op houten satéstokjes en zet ze in de oven tot ze knapperig zijn.
  • Bestrooi ze met grof zeezout.

5. Avocado-chocoladecrème

Avocado-chocoladecrème (4 SmartPoints p.p.)

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 150 g avocado
  • 2 rijpe bananen
  • 10 g ongezoet cacaopoeder
  • 50 ml magere melk
  • 3 gedroogde dadels

Werkwijze

  • Haal het avocadovruchtvlees uit de schil.
  • Pureer de banaan met avocado, cacaopoeder, melk en dadels.
  • Doe de avocadochocoladecrème in 4 glazen en zet 1 uur in de koelkast. Serveer.

Meer lekkers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here