Glutenallergie of glutenintolerantie? Dit is het verschil

Door -
glutenallergie of glutenintolerantie
Getty Images
Glutenallergie of glutenintolerantie, coeliakie, glutensensitiviteit ... Veel mensen gebruiken de termen door elkaar. Klopt dat eigenlijk wel, en zijn er dan geen verschillen? We zochten het uit.

Allergie, intolerantie, overgevoeligheid: het verschil

Tegenwoordig word je overstelpt met informatie over glutenovergevoeligheid. Sommige bronnen spreken over coeliakie, andere dan weer over glutensensitiviteit, glutenallergie of glutenintoleratie. Hieronder vind je een overzicht van de verschillen tussen de termen.

Glutenallergie

Hierover kunnen we heel kort zijn: een glutenallergie bestaat niet. Je kunt namelijk pas van een allergie spreken als er een overdreven reactie van je immuunsysteem plaatsvindt. Het maakt dan onnodig extra veel antistoffen aan. Zoiets gebeurt in het geval van gluten niet. Wat wél bestaat, is tarweallergie, maar dat komt relatief weinig voor.

Glutenintolerantie

Waar mensen die over ‘glutenallergie’ spreken meestal naar verwijzen, is eigenlijk glutenintolerantie. Deze auto-immuunziekte wordt ook wel coeliakie genoemd. Het is een aangeboren, chronische aandoening die, als ze onbehandeld zou blijven, serieuze schade zou berokkenen aan je dunne darm. Van coeliakie kun je niet genezen. De enige behandeling is een levenslang, strikt glutenvrij dieet.

Bij kinderen stelt men glutenintolerantie meestal vast tussen 6 en 10 jaar, maar er zijn ook veel jongere kinderen bij wie het ontdekt wordt. Als er een vermoeden is van coeliakie, doet de dokter een bloedonderzoek. Als de uitslag van dat onderzoek uitwijst dat glutenintolerantie waarschijnlijk is, volgt er een biopsie om het slijmvlies van de dunne darm te kunnen onderzoeken. Bij volwassenen wordt dat meestal onder plaatselijke verdoving gedaan, bij kinderen soms onder volledige verdoving. Bespreek zeker met de gastro-enteroloog wat voor jouw kind de beste optie is.

Glutensensitiviteit

Mensen die last hebben van glutensensitiviteit, krijgen na het eten van producten met gluten symptomen als buikpijn, diarree of verstopping en (extreme) vermoeidheid, maar niets in hun bloed of in het slijmvlies van hun dunne darm wijst op coeliakie. Wat dan wel de precieze oorzaak van de klachten is, is nog niet bekend. Een glutenvrij dieet brengt meestal soelaas.

Heerlijke glutenvrije recepten

Bij onze collega’s van Libelle Lekker vind je zalige glutenvrije recepten. Dit zijn enkele van onze favorieten:

Brownies

Brownies (glutenvrij)

Klik hier voor het recept

Bananenbrood (dit recept is trouwens ook lactosevrij!)

Gluten- en lactosevrij bananenbrood

Klik hier voor het recept

Macaroni met kaas en ham

Glutenvrije macaroni met kaas en ham

Klik hier voor het recept

Chocolate chip cookies

Glutenvrije chocolate chip cookies

Klik hier voor het recept

Vermoed je dat je kind last heeft van glutensensitiviteit of coeliakie? Neem dan altijd contact op met de (kinder)arts. Hij of zij zal je verder begeleiden.

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here