8x leuke én coronaproof tips voor de herfstvakantie

Door -
tips voor kinderen herfstvakantie
Akkoord: de herfstvakantie zal er dit jaar iets anders uitzien. Maar gelukkig zijn er ook mét corona in het land nog een aantal fijne dingen om te doen met je kinderen. En bovendien kun je het ook thuis gezellig maken. Een paar leuke ideeën en tips op een rij.

8x leuke en coronaproof tips voor de herfstvakantie

1. Middeleeuwse wandeling door het bos

Zin om samen met je kroost deze herfstvakantie de dichte Vlaamse bossen in te trekken? Dan zit in je ons kleine landje best wel goed: want niet alleen zijn er tal van prachtige natuurgebieden, er zijn ook nog eens superveel kindvriendelijke routes, interactieve paden en speelbossen in de aanbieding. Eentje daarvan: bos ‘t Ename in Oudenaarde. De wandelroute over een leuk houten knuppelpad vertrekt aan het Archeologische museum (dat op dit moment natuurlijk gesloten is) en de bijbehorende abdijsite. Onderweg leren jij en je kids van alles over de middeleeuwse geschiedenis van het bos. 

Voor meer info neem een kijkje op de website van natuurpunt.be

2. Wintersfeer in de tuin

Gelukkig hoef je niet altijd ‘uit je kot’ te komen om het gezellig te maken, integendeel zelfs: als je deze herfstvakantie niet naar die leuke herfst- en winterfestivals kunt gaan, dan komt het winterfestival toch gewoon naar jou? Decoreer je tuin met een paar herfstige pompoenen of een paar winterse attributen, zet een paar vuurkorven neer en maak een ketel warme chocomelk. Kleed je kinderen lekker warm aan en maak er een gezellig winters avondje in de tuin van. Extra tip: vergeet sowieso die marshmallows en s’mores niet voor boven het vuur.

3. Nostalgische spelletjesavond

We spelen een spel vanavond! Hoelang is dat niet geleden? Haal die nostalgische bordspelen uit je eigen jeugd nog eens lekker vanonder het stof en organiseer met je kroost een heerlijke oldschool spelletjesavond. Van golden oldies als Risk, Levensweg en Mens erger je niet tot hippere spelletjes als Bonanza of Regenwormen: er zijn tegenwoordig zoveel opties. De enige vereiste: een tablet of PlayStation komt er vanavond niet aan te pas!

4. Reigers spotten in het bos

Zijn je kinderen verzot op de wilde natuur en ook niet bang van vogels? Ga dan eens reigers spotten op het Reigerpad in Resterheide. Via smalle paden, bruggen en stapstenen krijg je een kijk op het mooie natuurgebied. Je komt te weten hoe scherp een torenvalk ziet, hoe beukenhout klinkt, hoe ver een vos kan springen en hoe goed een konijn hoort. Wat je er nog kunt doen? Speuren naar dierensporen, tokkelen op een reuzexylofoon of bellen met een boomtelefoon.

Meer info over het natuurgebied en het Reigerpad vind je op de website van Bosland.

5. Sterren op het online filmfestival

Oké: paraderen over de rode loper is er dit jaar misschien niet bij, maar genieten van een reeks mooie jeugdfilms kun je ook deze herfstvakantie gewoon doen. En wel vanuit je eigen luie zetel! Door de verstrengde maatregelen vormen zowel FilemKING filmfestival, het jaarlijke kinder- en jeugdfilmfestival in Gent, als het Filem’ON festival in Brussel hun concept immers om naar een online aanbod. Wat er zoal op het programma staat? Een uitgebreide en diverse verzameling aan mooie jeugdfilms in verschillende genres – van animatie tot live-action fictie en zelfs documentaires – en dat uit verschillende hoeken van de wereld.  

FilemKing loopt van woensdag 28 oktober t.e.m. vrijdag 6 november. Filem’ON festival loopt van 28 oktober tot 11 november. Voor meer info over het programma: neem een kijkje op de website

6. Magische queeste bij het Fort van Steendorp

Helaas: zowat alle culturele activiteiten voor kinderen zijn tijdelijk afgelast, en ook de meeste escape rooms zijn gesloten. Wat je wel nog kunt doen? Ga samen met je kroost voor een magische outdoor escape room-ervaring in het luisterrijke bos rond het fort van Steendorp. Trek samen met een gids het woud in en los alle puzzels en raadsels op om je queeste tot een goed einde te brengen.

Voor meer info en reservaties: neem een kijkje op de website van outdoor escape room Steendorp

7. Klimmen in het bos

Bewegen is goed voor de gezondheid, zeker in deze tijden. Zijn je kinderen niet vies van grote hoogte en het betere klim- en klauterwerk? Trek dan eens naar Klimbos de Hoge Rielen in Kasterlee. Midden in de bossen klim en klauter je daar in de bomen op hoogtes van 4 tot 11 meter. Vanuit een centrale toren heb je toegang tot het 500 meter lange parcours dat is opgesplitst in vier routes met verschillende moeilijkheidsgraad. Je kroost leeft er zich lekker uit op de vele evenwichtsbalken, klimnetten, bandenbruggen en op de 120 meter lange zipline boven het water van de Spiegelaar.

Voor meer info: neem een kijkje op de website van De Hoge Rielen. 

8. Krikrak: spelen met kunst in huis

Op 7 en 8 november zou normaal het Brugse Krikrak familiefestival weer uit z’n voegen barsten. Op verschillende speelplekken in de stad zouden er interactieve en kunstige activiteiten voor kinderen te beleven vallen. In het belang van ieders gezondheid kan ook dat natuurlijk niet doorgaan. Maar: het festival blijft niet bij de pakken neerzitten en brengt al die kunst voor kinderen dan maar gewoon naar je thuis. Via hun website en social kanalen zal het festival de komende week tal van leuke interactieve doe-, kijk-, luister- opdrachten voor kinderen voorzien. Zeker meedoen is de boodschap!

Voor leuke opdrachten en spelletjes: houd zeker de website van Krikrak in het oog. 

Meer tips voor de herfstvakantie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here