Hoe kies je een geschikte kindertablet?

Door -
© iStock
Bijna ieder gezin heeft wel een tablet in huis. Wil je je kind er graag een cadeau doen? Lees dan hier hoe je een geschikte kindertablet vindt!

Het kiezen van een geschikte kindertablet

Veel ouders zullen het gemak en het educatieve karakter van een tablet inzien. De samenleving staat niet stil en kinderen van tegenwoordig kunnen een snelle sprong in hun ontwikkeling maken als een tablet goed wordt gebruikt. Je kind kan allicht al op jouw eigen iPad of tablet spelen, maar kans is echter groot dat hij dan snel filmpjes weet te vinden die eigenlijk niet geschikt voor hem zijn, of andere acties onderneemt waar je niet blij mee bent. Daarom is een kindertablet een geschikte keus.

Verschillende functies van een kindertablet

Een kindertablet heeft doorgaans meer functies dan een normale tablet. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, zal je bepaalde opties meer gebruiken dan andere. Dit zijn de belangrijkste functies van een kindertablet:

Het ouderaccount

Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een goede kindertablet is de speciale omgeving voor de ouders. Alleen de ouders hebben toegang tot dit account, waar zij alle instellingen kunnen beheren. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van tijdslimieten. Afhankelijk van welke kindertablet je aanschaft, zul je hier kunnen bepalen op welke tijdstippen, en hoe lang, je kind gebruik kunt maken van de tablet. Als de tijd voorbij is, wordt je kind uitgelogd en kan hij iets anders gaan doen. Zo hoef je niet constant de tijd in de gaten te houden, en kun je rustig je kind alleen laten met de tablet.

Een andere essentiële functie van het ouderaccount is het verlenen of weigeren van toegang tot bepaalde delen van het internet. Als je kind wat ouder wordt zal het leren surfen naar verschillende websites. Het laatste wat je wilt is dat hij op pagina’s terecht komt waar hij nog te jong voor is. De beste kindertablets beschikken over een goede filter die er op voorhand al de meeste extreme websites uit filtert. Meestal kun je ook handmatig instellen welke websites geschikt of ongeschikt zijn. Je kunt meekijken in de browsergeschiedenis van het kind zodat je weet welke websites hij bezoekt en daarop je beslissingen baseren.

Een laatste belangrijke functie die je in de meeste ouderaccounts kunt vinden, is de controle over de verschillende applicaties. De meeste kindertablets worden geleverd met vooraf geïnstalleerde, veilige applicaties van de fabrikant. Bij sommige kindertablets heeft het kind toegang tot een (beperkte) app- of playstore. De beste kindertablets beschikken over een verlanglijstje waarbij het kind kan aangeven welke apps hij zou willen downloaden, maar die eerst moeten worden bevestigd door de ouders. Zo heb je de totale controle over wat je kind te zien en te doen krijgt.

Wifi

Ouders vragen zich vaak af of ze hun kind zullen moeten beschermen ‘tegen het internet’. Zij claimen dat een tablet zonder wifi daarom de beste keuze is. Als je kind op jouw eigen tablet speelt, is het misschien verstandig om de wifiverbinding uit te zetten. Veruit de meeste kindertablets worden met wifiverbinding geleverd. Dat is ook wel nodig om nieuwe updates of applicaties te kunnen downloaden. Het is daarom des te meer een goed idee om wegwijs te worden in het ouderaccount, waar je vaak de wifi-instellingen kunt limiteren of wijzigen.

Kindbestendig

Kinderen houden van spelen en hebben lang niet altijd in gedachte hoe duur iets is. Een tablet is daar een goed voorbeeld van. Ze nemen ‘m mee door je hele huis en vergeten vaak waar zij ‘m hebben neergelegd. Kies daarom voor een kindertablet met een extra stevige bescherming van rubber. Zo zul je niet direct een nieuwe hoeven te kopen als de tablet weer eens van de tafel valt.

Prijs

Een niet onbelangrijk detail is dat kindertablets vaak een stuk goedkoper zijn dan een nieuwe iPad of Androidtablet. Als je meerdere kinderen hebt kan zo’n digitale wens dan behoorlijk in de papieren lopen. Kindertablets hebben vaak minder geheugen en mindere specificaties, simpelweg omdat je kind daar nog geen gebruikt van zal maken. Kiezen voor een kindertablet is daarom vaak een voordelige keuze. Budgetversies zijn al beschikbaar vanaf zo’n 100 euro – een stuk goedkoper dus dan de nieuwste iPad of tab. Een goede selectie van betaalbare kindertablets vind je op beste-kindertablet.nl.

Is een kindertablet wel nodig?

Een terechte vraag die veel ouders zich stellen. Ons advies is om te onderkennen hoe snel de samenleving verandert. In tegenstelling tot toen de ouders nog jong waren, maken de meeste basisscholen nu al gebruik van computers in hun lesprogramma. Daarnaast zullen de vaardigheden die kinderen leren, zoals het aanraken van een touchscreen, later altijd van pas komen. Als je kinderen op een verantwoorde wijze al met tablets om leren gaan, kan hen dat later voordeel opleveren.

Auteur: Niels R. van Beste Kindertablet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here