Hooikoorts bij kinderen

©iStock
Snif, snotter, haaaaatsjoeeee...Je kindje lijkt wel verkouden! Of heeft hij hooikoorts? Als hij naast niezen en een loopneus ook rode, jeukerige ogen heeft en de symptomen niet overgaan, is de kans groot dat je kind met het vervelende kwaaltje rondloopt. Maar wat is dat juist? Waar komt dat vandaan en nog belangrijker wat kun je er tegen doen?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van grassen, planten of bomen. De klachten verschijnen tijdens de bloeiperiode als het stuifmeel in de lucht circuleert. Hoewel de aanleg voor hooikoorts al vanaf de geboorte aanwezig is, ontstaan de klachten pas na een paar jaren. Gemiddeld verschijnen de eerste symptomen bij kinderen tussen 7 en 15 jaar maar het kan ook eerder.

Wat zijn de symptomen?

  • loopneus of verstopte neus
  • jeukende ogen
  • brandend gevoel in neus en ogen
  • vaak niezen

Als je kind klaagt van jeuk aan de ogen, ga je best langs bij je huisarts voor een allergietest. Zo weet je meteen voor welk soort pollen je kind allergisch is. Omdat hun lichaam nog in de groei is, is het bij kinderen nog belangrijker om te letten op het soort medicijn of de behandeling die je kiest.

Pollenkalender?

Op een pollenkalender zie je wanneer deze pollen actief zijn en kun je in deze periode voorzorgsmaatregelen treffen. De start van het hooikoortsseizoen verschilt van jaar tot jaar. Daarom is het slim om de pollenkalender te bekijken waarin precies staat wanneer een gras, boom of onkruid bloeit.

Op de website hooikoortsradar.be  kun je een meerdaagse pollenverwachting zien. Daarin wordt het weer voorspeld en de activiteit van de pollen. Koel en bewolkt weer remt de pollenproductie. Bij zonnig en winderig weer verspreiden de pollen zich helaas het meest en zijn de hooikoortsklachten het ergst. Door een pollenweerbericht te volgen, weet je van tevoren hoe actief de pollen per dag ongeveer zullen zijn en welke maatregelen je kunt nemen. Handig!

Wat kun je ertegen doen?

Je kunt helaas niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel medicijnen innemen die de symptomen verminderen.  Het beste vermijd je zoveel mogelijk contact met stuifmeel.

  • Verlucht de kamer best ‘s morgens dan is het nog vochtig buiten.
  • Laat je wasgoed tijdens de pollenperiode niet buiten drogen.
  • Laat je kind een zonnebril dragen, deze schermt de ogen af van stuifmeel.
  • Verkies een dagje zee boven een dagje in het bos.
  • Zorg dat je kind zo weinig mogelijk in de ogen wrijft, dat maakt het alleen maar erger.
  • Laat je kinderen zich niet omkleden in de slaapkamer.

Heb je nog tips? Laat het ons zeker weten.

Lees ook:

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here