Help, mijn kind gaat naar het eerste leerjaar!

Door -
eerste leerjaar
GettyImages
Je kindje is geen baby, peuter of zelfs kleuter meer. Neen, hij of zij gaat binnenkort al naar het eerste leerjaar! Waarom vliegt de tijd toch zo snel? Dit spookt er door de hoofden van mama's als hun kind naar het eerste leerjaar gaat. Herkenbaar?

“Mijn kind is nog niet klaar voor het eerste leerjaar”

Dochter of zoon is toch nog zó speels! Komt dat wel goed?

“Er zitten veel te veel kindjes in de klas”

Niks kleinschalige klasjes waar de aandacht voor het kind centraal staat. Neen, de klas heeft meer weg van een volgepropt kippenhok. Help!

“De juf is zo jong!?”

De juf is piepjong! Zij kan toch niet in staat zijn om zo’n resem kinderen in het gareel te houden én ze tegelijkertijd ook nog wat bijbrengen?

Enkele to do’s

Naar het eerste leerjaar gaan is een grote stap. En spannend, ondanks alle voorbereidingen. Als ouder kun je de overgang vergemakkelijken. Enkele to do’s:

  • Kies samen met je kind een boekentas.
  • Schrijven, lezen en rekenen… je kindje is misschien bang dat hij/zij dit nooit gaat kunnen. Door ze te leren dat falen mag, en dat veel oefenen normaal is, gaan ze er met minder angst aan beginnen.
  • Trek naar de bibliotheek en zoek een boekje uit met dit thema. Zo kun je emoties bespreekbaar maken.
  • Overloop samen met je kind de afspraken voor het nieuwe schooljaar. Wie brengt hem en wie haalt hem van school? Als dat wisselt per dag, is een kalender (op papier of op een bord) een goed idee. Welke hobby’s wanneer? Wat verwacht je dat je kind zelf doet (bijvoorbeeld turnzak of zwemzak)? Waar wordt schoolwerk gemaakt?
  • De overgang naar het eerste leerjaar mag voorbereid en zelfs gevierd worden, maar schrik het kind niet af. Sommige ‘belangrijke’ woorden klinken voor hen onoverkomelijk en jagen hen nodeloos angst aan.

Voor alle mama’s die begin september ook aan het basisschoolavontuur beginnen: het komt goed! Want die eerste schooldag overleeft je kind echt wel. En jij ook! 😉

MEER ‘TERUG NAAR SCHOOL’-ARTIKELS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here