Mijn kind wil zijn bril niet dragen. Wat nu?

De oogarts was duidelijk: je kind heeft een bril nodig. Na een lange zoektocht hebben jullie een leuke bril gevonden. Maar nu wil hij hem niet dragen?! Hoe pak je dit aan?

Zoeken naar de reden

Zoek als ouder eerst uit waarom je kind zijn bril niet wil dragen. Misschien zit de bril niet goed? Een te strakke bril zorgt voor rode drukplekken op de neus en achter de oren. Omdat dit pijn kan doen, zal je kind de bril niet willen dragen. Maar ook een te losse bril, die de ganse tijd van de neus afglijdt is geen pretje voor je kind.

Hoe weet je of hij goed past?

  • Als de neussteuntjes goed op de neus aansluiten,
  • de bril recht op de neus staat
  • én goed achter de oren aansluit.

Een paar tips

Even laten wennen

Zeker bij een eerste bril is het even wennen. Je kind is nu eenmaal gewend om zonder bril en dus zonder die sterkte te kijken. De ogen moeten zich aanpassen en dat kan wel een week of twee duren. Sommige kinderen kunnen moeiteloos vanaf dag 1 de bril dragen, bij anderen is het nodig om het dragen van de bril per dag op te bouwen. Zorg dat je kind regelmatig de bril draagt zonder het te veel te pushen. Zo kan je kind langzaam wennen aan de bril en uiteindelijk zelfs het resultaat hiervan ervaren, waardoor je kind zelf de bril zal pakken om beter te kunnen zien.

Samen shoppen

Laat je kind zelf zijn montuur of de kleur ervan kiezen. Zo voelt hij zich betrokken bij zijn brilletje en zal hij deze ook sneller dragen.

Positieve benadering

Alles staat of valt met de benadering van je kind met de bril. Als ouders, klasgenootjes, vrienden en leerkrachten complimentjes geven, zal hij het zeker geen probleem vinden om de bril te dragen.

Bouw het dragen van de bril langzaam op

Laat je kind de bril zoveel mogelijk dragen, probeer er geen strijd van te maken. Hierdoor krijgt een kind er geen negatieve associatie mee.
Ook moet een kind, zeker in het geval van een eerste bril, wennen aan het gevoel dat er iets op de neus staat. Door het langzaam op te bouwen zal je kind hier op een relaxte manier aan wennen.

Belonen

Beloon je kind met een extra verhaaltje of wat extra schermtijd, als hij zijn bril flink draagt.

Rolmodellen

Zoek een rolmodel mét bril. Er zijn echt heel coole mensen die ook een bril dragen, misschien wel in zijn lievelingsfilm of in een leuk boek?

3x boekentip

1 / 3
Een bril voor poes 

€ 12,95 – shop hier

Ik wil een toverbril 

€ 14,99 – shop hier

Ik zie, ik zie

€ 14,95 – shop hier

Bronnen: purewow.com –  yoepoogzorg.com

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here