Je kinderen samen op een kamer: een goed idee?

Door -
kinderen samen op een kamer
© Getty Images
Je kinderen samen op een kamer: voor sommige ouders is het een droom, voor anderen lijkt het pure horror. Of je het nu doet uit noodzaak of niet: voor veel gezinnen hoort het er ooit weleens bij. Met deze tips in het achterhoofd lukt het zonder al te grote problemen.

Kinderen samen op een kamer: de voordelen…

  • Samen op een kamer slapen schept een band.
  • Je kinderen leren dat delen niet meer dan normaal is.
  • Grotere kinderen kunnen een rustgevende factor zijn voor kleintjes die nog vaak bang zijn in het donker of schrik hebben om te gaan slapen.
  • Je kunt je huis indelen op een manier die beter werkt voor je gezin (misschien maak je van die extra kamer liever een speelkamer en hou je de slaapkamer bewust rustig).

…en de nadelen

  • Elk kind heeft zijn eigen slaapritueel, en het vergt wat puzzelwerk om die verschillende rituelen op elkaar te laten aansluiten. Hier lees je trouwens meer over de slaapbehoefte van kinderen van verschillende leeftijden.
  • Heb jij babbelkousjes in huis? Dan zouden ze elkaar weleens wakker kunnen houden.
  • Het ene kind kan het andere (of de anderen) ‘s ochtends (of ‘s nachts) wakker maken.
  • Het kan nogal druk worden in een kamer met verschillende kinderen, zowel met meubels als met kledij en speelgoed.

Zo pak je het aan

Wil je je kinderen samen op een kamer laten slapen? Dan hou je best rekening met deze tips:

Leg een baby liefst nog niet in één kamer met broers of zusjes.

Hij heeft zijn rust nodig. Bovendien zou je baby de andere kinderen meermaals wakker kunnen maken ‘s nachts. En als een van je andere kinderen iets in zijn bedje gooit, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Opteer voor een aparte kamer of laat je kleintje bij jou op de kamer liggen: co-sleeping en rooming-in hebben heel wat voordelen!

Zorg voor een scheiding in de kamer

Dat kan in de vorm van een kast, een kamerscherm of zelfs twee verschillende kleuren. Slapen de kinderen in een stapelbed? Spreek dan duidelijk af wie waar slaapt. Hier lees je meer over de inrichting van een gedeelde kinderkamer.

De voordelen van zo’n verdeling?

  • Het zorgt voor zones, zodat elk kind zijn eigen plekje met voldoende privacy heeft.
  • Het geeft elk kind de kans om zijn eigen zone ‘in te richten’ in de mate van het mogelijke. Laat hen bijvoorbeeld hun eigen nachtlampje of dekbedovertrek kiezen.

Investeer in een opbergsysteem

Kun je de spullen van je kinderen niet in een andere kamer kwijt? Een goed opbergsysteem is echt zijn geld waard. Twee (of meer) bedden op een kamer komen immers al druk over. Dan kun je rondslingerend speelgoed, huiswerk en kledij écht wel missen.

Aanvaard dat je kind op den duur zijn privacy nodig heeft

Aanvaard dat er een moment kan komen waarop je kinderen naar een eigen kamer zullen vragen. Die behoefte aan privacy en een eigen plekje start meestal rond de leeftijd van 10 jaar. Is er een kamer vrij? Dan is dit een goed moment om je kind toch z’n eigen plekje te gunnen. Lukt dat niet? Bespreek dan samen hoe je wat meer privacy kunt creëren.

Meer over broers en zusjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here