Speelgoed schoonmaken? Zo pak je het aan!

©Getty Images
Speelgoed: je kind speelt ermee (met zijn vuile handjes), hij laat het regelmatig op de (niet altijd even propere) grond vallen, ze steken het in hun mond...Regelmatig het speelgoed schoonmaken is een must maar hoe pak je dat aan?

Hoe speelgoed schoonmaken?

Plastic speelgoed

Stevig plastic speelgoed verzamel je in een kussensloop en was je op 40°C. Centrifugeren is niet nodig!

Knuffels

Natuurlijk zullen knuffels er na een wasbeurt op 30 of 40 graden schoon uitzien maar bacteriën gaan pas dood bij 60 graden. Waspoeder is niet nodig, want dan verliezen de knuffels hun eigen geurtje waar kinderen vaak dol op zijn.Vind je de knuffel te delicaat om in de wasmachine te stoppen? Steek de favoriete knuffels van je kind dan enkele uren in de diepvriezer en laat ze nadien even drogen in  de droogkast of in de buitenlucht.

Poppen

Kies je voor een wasbeurt of niet? Porselein is vanzelfsprekend een no-go en ook vinyl, waarvan de meeste hedendaagse poppen gemaakt zijn, is vrij kwetsbaar. Ook poppen met een mechanisme of een (plas)opening lenen zich niet voor een wasbeurt. Het best neem je de pop af met een vochtig doekje. De kleertjes kun je uiteraard wel in de wasmachine steken.

Houten speelgoed

Houten speelgoed houd je proper met een vochtige doek en een beetje zeep. Maak daarna het speelgoed goed droog met een schone handdoek.

Legoblokjes

Verzamel de blokjes in een waszakje voor lingerie en leg ze in de afwasmachine. Kies voor een licht programma en zie hoe proper de blokjes erna weer uitkomen.

Ontsmetten?

Ontsmetten is enkel nodig:

  • wanneer iets bevuild is door braaksel, diarree of bloed
  • wanneer je kind ziek is (buikgriep, verkoudheid)

Waarmee?

• Kleine oppervlakken: met alcohol 70%.

• Grotere oppervlakken: met chloorwater 1000 ppm.

Zo maak je chloorwater: los 1 chloortablet van 1 gram op in 1 liter handwarm water. Voor een tablet van 1,5 gram gebruik je 1,5 liter water, … laat de oplossing 5 minuten inwerken.

 

Bron: Kind en Gezin

Hebben jullie nog handige tips om speelgoed te reinigen? 

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here