column marcel

Ongewoon zoet: lekkernijen voor kinderen met diabetes

Yasmine Marchal is mama en fervente hobbybakker. Ze deelt haar verhalen en recepten op haar blog Tartes Yaya. Toen ze te horen kreeg dat haar zoontje diabetes type 1 had, besloot ze om lekkernijen te ontwikkelen met alternatieve zoetstoffen en vrij van verzadigd vet. Daarin is ze alvast geslaagd, want zopas lanceerde ze haar eerste bakboek ‘Ongewoon zoet’.

Extra aandacht voor diabetespatiënten

In ‘Ongewoon zoet’ leert Yasmine van Tartes Yaya je hoe je eenvoudig rekening houdt met de voedingswaarden van je ingrediënten en tegelijkertijd heerlijk gebak op tafel tovert waar iedereen van meegeniet. 

In het bakboek vind je dan ook meer dan vijftig heerlijke en haalbare recepten waarvan er meer dan 30 gluten- en/of lactosevrij zijn.

Speciaal voor personen met diabetes staat in het boek bij elk recept een handige berekening van het aantal koolhydraten per portie. 

Duo kinderfavorieten

In het boek ontdek je recepten voor een smeuïge chocoladetaart, citroen-passievruchtentaart, pecannotengranola, frangipane, en zoveel meer. Maar ook deze twee behoren tot Yasmine én de kids hun favorieten:

Tahinkoekjes

Ongewoon zoet diabetes
Beeld: Dorothé Dubois

Dit heb je nodig:

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • 250 g amandelmeel
  • 120 g tahin
  • 100 g Zústo
  • Een snufje zout
  • 2 eieren
  • Enkele sesamzaadjes om de koekjes te versieren (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Mix alle ingrediënten (behalve de sesamzaadjes) in een mengkom.
  • Rol balletjes van 30 g tussen je handen en leg ze op de bakplaat. Druk de balletjes met je handen of de achterkant van een lepel plat (het beslag is wat kleverig, je kunt de achterkant van je lepel nat maken om het kleven te voorkomen) en strooi er wat sesamzaadjes over als afwerking.
  • Bak de koekjes gedurende 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.

Homemade Ferrero rochers

Ongewoon zoet diabetes
Beeld: Dorothé Dubois

Dit heb je nodig:

  • Hakmolentje/blender
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • 200 g + 40 g (geroosterde)hazelnoten
  • 10 g ongezoet (glutenvrij) cacaopoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 30 g ahornsiroop
  • Een flinke snuf zout
  • 2 el ongezoete amandelmelk (of halfvolle melk)
  • 150 g pure (lactosevrije) chocolade, in stukjes

Zo maak je het

  • Als de noten nog niet geroosterd zijn, leg ze dan op een bakplaat bedekt met bakpapier en rooster ze kort in de oven (10 minuten op 180 °C). Geroosterde noten geven meer smaak.
  • Weeg 200 g hazelnoten af en doe die in een blender of hakmolen. Mix enkele minuten tot de boter uit de noten komt en je hazelnootboter krijgt (een smeerbare pasta).
  • Doe er het cacaopoeder, het vanille-extract, de ahornsiroop en het zout bij. Voeg er ook de amandelmelk (of gewone melk) aan toe. Mix kort tot een gladde pasta.
  • Rol balletjes van 15 g tussen je handen en duw er een hele hazelnoot in.
  • Smelt de chocolade op lage wattage in de magnetron. Doe dat met intervallen van 30 seconden, waarbij je tussen elk interval met een lepel de chocolade omroert in het kommetje. Ga zo door tot bijna alle chocolade gesmolten is. Blijf dan roeren tot ook het laatste beetje helemaal wegsmelt.
  • Hak de rest van de hazelnoten tot kleine stukjes (niet helemaal verkruimelen) en doe dit bij de chocolade. Rol de balletjes door de chocolade en leg ze op bakpapier in de koelkast zodat de chocolade weer hard wordt.

‘Ongewoon zoet’ van Yasmine Marchal,  24,99 euro bij Borgerhoff & Lamberigts. Foto’s: Dorothé Dubois

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."