Op date met mijn zoon in Oostende: tips en must-do’s

Door -
Omdat de Noordzee best aantrekkelijk is tijdens de herfst en winter, trokken redactrice Charlotte (35) en zoon Josse (7) voor een mama-zoon-uitje naar de mooiste stad aan zee: Oostende. En wie kan hen ongelijk geven? Het was er fantastisch!

Mama-zoon-tijd

Redactrice Charlotte: “Wat als een paal boven zeewater staat: in Oostende heb je altijd te weinig uren in een dag. Wat een badstad! Elk seizoen valt er zoveel te beleven en dat is tijdens een grijs novemberweekend niet anders.  Wie mooie herinneringen wil maken met de kindjes, is hier op de juiste plek.

Astropolis

Onze mama-zoon-dag begon in Astropolis, het gloednieuwe ‘Space Science Center’ dat ruimtevaart, sterrenkunde en vooral veel plezier combineert.

De Oostendse oprichters begonnen jaren geleden als een kleine groep amateur-sterrenkundigen, maar groeiden al snel uit tot een veelgevraagde autoriteit in hun vakgebied. Zo stonden ze al 21 jaar geleden aan de wieg van allerlei proeven en experimenten van Technopolis in Mechelen. Met Astropolis spelen ze nu een thuismatch en dat spelen mag je letterlijk nemen, want hier doen ze elke dag waar ze goed in zijn: veel lol in wetenschap steken.

Josse stond met open mond te luisteren toen hij hoorde dat hij op de maan slechts 4,5 kg weegt, dat 1 maansteentje kostbaarder is dan een klomp goud en dat een flesje water onnoemelijk zwaar weegt in een lanceringsraket. Naast plezante wist-je-datjes en een interessante expo over de race naar de maan, kun je hier als kind ook zelf de handen uit de mouwen steken. Zo kun je er een échte raket leren maken. ‘Neen mama, geen speelgoedraket, maar een echte échte die wel 100 meter de lucht invliegt’.

Tijdens de schoolvakanties op zondagochtend genieten kinderen hier trouwens in de gezellige cinemazaal van een film, ontbijt en spelplezier zoals Star Wars-lego bouwen. Mama’s en papa’s kunnen intussen zelf gaan ontbijten, wat boodschappen doen of sporten. Want Astropolis ligt aan een groene fiets- en wandelroute op slechts anderhalve kilometer van de zeedijk.

In de space-bar staat een volledige wand vol speelgoed met een wetenschappelijke kwinkslag. Interessant STEM-speelgoed dat je niet zo maar standaard in de winkels ziet liggen, maar vaak speciaal voor Astropolis wordt besteld. Een klein gevaarte voor mama’s portemonnee, maar een deftige microscoop en een raket-zelfbouwpakket, dat heeft toch ieder kind nodig? Althans, dat maak ik mijzelf wijs wanneer ik mijn bankkaart bovenhaal. In ieder geval: met Astropolis heeft Oostende er alweer een kinder- én ouderpareltje bij!

Ensorito

Van de ruimte reizen we verder naar Italië voor een heerlijke lunch. In Ensorito wanen we ons in het glamoureuze Sofia Loren-tijdperk. Maar dan wel met een mooi rustig uitzicht op het Duinenkerkje en de begraafplaats van James Ensor. Het Italiaanse restaurant ligt in het minder bekende, pittoreske gedeelte van Oostende vlak bij Raversijde.

De spaghetti bolognaise van mijn zoon is waanzinnig lekker: verse pasta en een rijkelijke saus. Ik neem een pizza bianca, dat is eentje zonder tomatensaus. De vulling bestaat uit een heerlijke vitello tonnato.

De rest van de kaart is ook verrassend anders dan bij een traditionele Italiaan. Gerechten als stoofpotjes met wild en verse burrata laten mij zeker nog eens terugkomen. Maar ook de aperitief maison is voor herhaling vatbaar. Een perfecte mix tussen prosecco, limoncello en limoen.

Afsluiten deden we met een prettig dessert: de Venezia. Vanille-ijs met warme chocoladesaus in een jasje van kleine knapperige meringuebolletjes.

Atlantikwall

Na een bezoekje aan het graf van James Ensor en de daarbij even interessante onderzoeksvraag van mijn zoon: ‘Was Ensor even bekend als Enzo Knol (Youtube-ster) nu?’ nemen we een tijdsprong richting 1914-1918. We landen in Atlantikwall. Een zalige wandelplek midden in een natuurpark aan de zee waar kinderen de oude loopgraven en bunkers uit de wereldoorlogen ontdekken. Josse is meteen onder de indruk. ‘Moesten de soldaten hier écht in slapen? Wow!’ vraagt hij meermaals met grote ogen. Een plek voor rust, maar ook voor diepe overpeinzingen, zo blijkt.

 

Upstairs hotel

Van de wereldoorlogen nemen we opnieuw een stap terug in de tijd richting 19de en 20ste eeuw. Het interieur van ons hotel is er namelijk eentje met een prachtig industrieel interieur. Je ziet er grote warmtebuizen, onbewerkte robuuste vloeren en zwarte metalen frames. Donker en stoer, maar toch is alles overgoten met een warm hart voor kinderen.

Upstairs hotel ziet er chic uit, maar is echt een hotel op kindermaat. Met als kers op de taart de ‘keicoole’ glijbaan midden in de gezellige lounge. Ik geniet ervan om mijn kind te zien genieten én van mijn aperitief. We zijn nog maar moeilijk terug naar buiten te krijgen, maar na de 100ste keer op de glijbaan, 10 keer op de gameconsole en 7 pingpongspelletjes later, halen we toch een frisse neus op de zeedijk, zo’n 50 meter verderop.

 

Mommy’s Bastards

We struinen langs het strand en slaan nog eens af richting de winkelstraten. Oostende blijkt een waar shoppingparadijs en het duurt dan ook niet lang of we trakteren onszelf op iets moois.

Tijdens het wandelen in het gezellige centrum bots je op uitnodigende cafeetjes, mooie marktpleinen en hippe handelszaken. ’s Avonds laten we ons volledig gaan bij Mommy’s Bastards. Een hippe eetplek waar je lokale biertjes en homemade limonades degusteert. We bestellen forse bitterballen, nacho’s met guacamole en een reuze cheeseburger met aardappelpartjes. Een stevige klets mayo en ketchup erbij en het feestmaal is compleet.

 

Oostende, ma belle, tot snel!

De volgende ochtend worden we wakker in ons gigantische bed in onze gigantische kamer. Hoewel we nog een beetje vol zitten van de dag voordien staat ons alweer veel te veel lekkers te wachten. Het ontbijtbuffet bij Upstairs Hotel is er eentje met alles erop en eraan. Een ontbijt waarvoor je graag vroeger opstaat om ten volle van te genieten.

Jammer dat onze mama-zoon-tijd erop zit, want in onze goodiebag spotten we nog zoveel meer leuke activiteiten: de ‘Waar is James speurtocht’ ‘The Crystal Shop tour met veerboot’ of Fort Napoleon. We hebben wel 100 redenen om rap nog eens terug te komen, dus Oostende: heel graag tot snel!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!