Prestatiedruk in hobby’s: hoe beperk je die?

Door -
prestatiedruk in hobby's
© getty images
Een hobby is een ‘ontspannende bezigheid voor in de vrije tijd; liefhebberij’, zegt Van Dale. Maar is dat wel altijd zo? Ligt de lat in hobby’s soms niet wat hoog ? Prestatiedruk in hobby’s, hoe beperk je die? We vroegen het aan opvoedingsdeskundige Ilse De Block van De Opvoedingslijn.

Is het ok om de lat hoog te leggen in hobby’s of moeten hobby’s toch vooral ontspanning zijn?

Ilse De Block: “Dat is een thema waarbij ouders en kinderen inderdaad al weleens op zoek moeten naar een evenwicht. Vaak beginnen kinderen eraan omdat ze het leuk vinden, maar merken ze gaandeweg dat er ook prestaties verwacht worden. Ik denk dan aan een training met vervelende oefeningen terwijl je eigenlijk vooral wil voetballen. Of de theoretische notenleer die je door moet voordat je muziek kunt spelen. Maar voor beide hobby’s is dat oefenen nu eenmaal wel een must. En dat is ook ok. “

Vanaf wanneer is de druk te groot?

Ilse de Block: ”Het gedrag van je kind geeft de duidelijkste signalen! Plezier hebben in een hobby is toch wel een belangrijke factor. Dus is je kind ongelukkig of staat het voortdurend op de tippen van de tenen om mee te kunnen? Of geeft je kind zelf niet aan dat het te veel is? Luister daar dan naar.”

Hoe kun je de druk beperken?

  • “Durf keuzes maken. Prop de week niet te vol! Zorg ervoor dat je kind(eren) ook nog ‘gewoon’ VRIJE tijd hebben.  Durf ‘nee’ te zeggen wanneer dochterlief naast turnen, en de jeugdbeweging ook nog wil gaan tennissen. Overleg met je kind. Ook daar leren ze uit.
  • Heb genoeg aandacht voor de inspanningen die je kind levert, die zijn belangrijker dan het resultaat.
  • Respecteer ook je eigen grenzen! Budget, tijd, …  Durf ook je eigen grens aan te geven. Ook hier leren kinderen van. Ze leren rekening houden met anderen, zoals de broer en de zus die ook hobby’s hebben en met budgetten, bijvoorbeeld.”

Moet je kinderen soms wel aanmoedigen?

Ilse De Block: “Het is niet verkeerd om je kind een duwtje in de rug te geven. Niet zelden vertrekt een kind met tegenzin, want die nieuwe spelcomputer lonkt wel heel erg. Of ziet je kind er tegenop weer moeite te moeten doen om aansluiting te vinden bij de groep. Dat is geen probleem, als je ze nadien weer met glunderende oogjes ziet terugkomen. In een hobby zitten ook andere leerscholen natuurlijk: volhouden, doorbijten, …  En zeker pubers komen op een leeftijd waarbij hobby’s op kantelen staan. Luister, onderhandel, maar niet onbelangrijk: vermijd ook samen dat alles losgelaten wordt.”

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Meer lezen over hobby’s?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here