DOEN: educatieve én toffe taalspelletjes

Door -
educatieve taalspelletjes
GettyImages
Is het altijd een goed idee om samen met je kroost taal te oefenen? Oui, yes, ja! Maar niet iedereen (lees: de kroost) is altijd even enthousiast omdat het al snel van 'moeten' aanvoelt. Met deze spelletjes dénken ze nog niet eens aan het woordje 'leren'.

Om ter meest!

Haal het woordenboek erbij en zoek lange woorden zoals lantaarnpaal. Hoeveel nieuwe woorden kun je met dit woord vormen? Lat, paal, taal, lantaarn, … Wie de meeste woordjes vindt, is de winnaar! Wist je trouwens dat het langste woord in de Dikke Van Dale “meervoudigepersoonlijkheidsstoornis” is? Daar ben je wel even zoet mee!

Grappige woorden zoeken

Laat je fantasie los en bedenk samen grappige woordsamenstellingen. Neen, ze hoeven niet te bestaan, hoe gekker hoe beter! Wat is een krokodil en een zebra? Krokobra? Kun je dat eens tekenen? Of wacht, geef mij maar een hagelbram: een boterham met hagelslag.

educatieve taalspelletjes
GettyImages

Er was eens …

Wanneer iedereen enkele blanco papiertjes krijgt waarop hij of zij zelfstandige naamwoorden — je weet wel, de woorden met een lidwoord voor — schrijft, krijg je in een wip een fantastisch verhaal. Doe alle papiertjes in een pot, haal er om de paar minuten eentje uit en lees voor wat erop staat. Nu moet iedereen een eigen verhaal beginnen schrijven (of vertellen) waarbij de zin telkens begint met het woordje uit de pot. Wanneer alle woordjes op zijn, heeft iedereen zijn eigen unieke verhaal. Er zullen vast geen twee gelijke zijn!

De K van …

Elk om beurt mag iemand een letter kiezen. Dan moet iedereen zoveel mogelijk woorden proberen raden die starten met de gekozen letter. Maar de woorden moeten wel te maken hebben met een bepaalde categorie. Bijvoorbeeld: ‘eten’, ‘bloemen en planten’, ‘dieren’ of ‘beroepen’. Extra spannend als je er een timer op zet.

Zeg het met nog meer woorden

Ook aan deze gezelschapsspelletjes beleeft het hele gezin woord-plezier!

1 / 3
educatieve taalspelletjes
Mijn eigen alfabet

5,99 euro – Bekijk het hier.

Kakels – Letterspelmat

27,59 euro – Bekijk het hier.

educatieve taalspelletjes
Scrabble Junior

25,95 euro – Bekijk het hier.

Ontdek ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here