Vakantiekampenstress: deze ouders zorgen zelf voor elkaars kinderen

Door -
vakantiekampenstress
Sien-en-Josse
Ah, eindelijk zomer, heerlijk. Maar ook: stress! Want waar stuur jij jouw kinderen naartoe wanneer je aan het werk bent? Speelpleinen, een zomerkampje hier en daar? Maar wat als je er geen leuke vindt bij jou in de buurt? Rijn uit Edegem zorgt samen met een paar andere ouders voor elkaars kinderen in hun Bijspelerij. Een Bij-wat? We vroegen het haar. 

Opvang 2.0

Een Bijspelerij is een opvanggroepje van enkele ouders en hun kinderen. Neem je deel, dan zorg je een dag per week, samen met een andere ouder, voor alle kinderen uit de groep. De andere vier dagen heb je tijd voor wat jij op dat moment nodig hebt: werken, studeren of welverdiend met je voeten omhoog een boek lezen.

Elke groep wordt ondersteund door Cokido, een netwerk van Bijspelerijen. Zij hebben alle expertise in huis, van de juiste verzekering tot inspiratie voor activiteiten.

Op maat

Rijn, Benjamin en hun kindjes Sien (7) en Josse (6) zijn ondertussen drie jaar lid van hun Blijspelerij. (mét een ‘l’, want dat vonden zij leuker klinken): “Sien en Josse hielden niet zo van de georganiseerde kinderopvang hier in de buurt”, vertelt Rijn. “Het was telkens weer een trekken en sleuren om hen ernaartoe te krijgen. Josse had het er bijvoorbeeld heel moeilijk mee dat hij tijdens een vorig zomerkampje zijn boterhammetjes niet bij Sien aan tafel mocht opeten. Of dat hij moest wachten tot hij 7 jaar werd om tafelvoetbal te mogen spelen. Dat soort regels bestaan niet in een Bijspelerij. Het is allemaal veel persoonlijker en huiselijker, in een klein vertrouwd groepje. Bij ons past dat gewoon beter.“

Engagement & voorbereiding

“De voorbereidingen vooraf moet je er natuurlijk wel willen bijnemen”. Daar doet Rijn niet moeilijk over. “En je moet het ook zien zitten om minstens een dag per week voor een groep kinderen te zorgen. Je doet het nooit alleen en je hoeft niet per se allerlei activiteiten in elkaar te steken, maar toch: niet iedereen ziet dat zitten.”

Blije kinderen, blije ouders

Maar Rijn, Benjamin, Sien en Josse zijn fan. “Ook voor mijn man en mezelf is het fijn. We hebben meer inspraak over wat er met onze kinderen gebeurt, we maakten nieuwe fijne vrienden én onze kindjes kijken nu echt uit naar die lange zomer!”

Geïnteresseerd? Op www.cokido.org vind je groepen bij jou in de buurt en alle informatie om zelf een groep op te starten.

Lees ook:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here