Ravotten in de natuur: zo belangrijk is het!

Door -
week van het bos
©GettyImages
Van 11 tot en met 18 oktober is het weer tijd voor de Week van het Bos. Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan: het thema voor dit jaar is opnieuw ... RAVOTland!

Ravotten: heilzaam

  • Het bos vormt de ideale speelomgeving voor kinderen: klimmen in bomen, kampen bouwen, rollen in de bladeren, over beekjes springen …
  • Ook tijdens deze wereldwijde pandemie is spelen in openlucht belangrijker dan ooit.

Ravotten in het groen is erg leerrijk

  • Spelen en leren in het bos en de natuur prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit en ondernemingszin.
  • Kinderen komen zelfstandig tot ontdekkingen en inzichten en raken ‘verwonderd‘ door hun omgeving.
  • Kinderen die regelmatig in de natuur komen bouwen er een band mee op waardoor ze als volwassenen meer geneigd zijn om de natuur te beschermen.

Ravotten in het bos is gezond

  • De lichamelijke én geestelijke gezondheid van kinderen die vaak in bos en natuur spelen is beter dan die van hun leeftijdsgenootjes die minder buiten spelen.
  • Ze hebben minder last van overgewicht en luchtwegeninfecties.
  • Ze ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen.

Snel het bos in!

Tegen 2050 zal 75 procent van de wereldbevolking in stedelijk gebied wonen.

De kloof tussen kinderen en de natuur wordt zo steeds groter. Kinderen gaan minder het bos in om zich te verstoppen, te ravotten of kampen te bouwen.

Onderzoeksjournalist Richard Louv stelt dat de samenleving nadelige gevolgen zal ondervinden als een complete generatie jongeren het contact met de natuur verliest.

De Week van het Bos wil zoveel mogelijk kinderen weer naar buiten krijgen. Jong geleerd, is oud gedaan? Het bos in, denken wij dan! Hier vind je alvast een overzicht van alle activiteiten. Veel speelplezier!

De Week van het Bos is een initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos in nauwe samenwerking met BOS+ en met de steun van Ketnet.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here